種到好灰心 (我的插葉開花啦)

作者: fforflower 發表于 2017-6-12 14:47:06
3499 43

種左AV 一年,種到好灰心。
由葉子種大的一年來一直就只有葉,到了2-3個月前終於見到花芽,非常有成就感,可惜就3個月了,花芽再沒長大過,似乎枯了。今朝又比我見到泥上有白色粉末,都唔知仲要唔要得。

我也有向買小苗入手,買回來就有花芽,小花也開了足足一個月,非常開心,可是新的花芽又面對未開花就枯萎的殘酷現實。
B17 發表於 2017-6-12 14:51:32 |顯示全部樓層
AV通常係熱死
回復

powergun 發表於 2017-6-12 14:53:29 |顯示全部樓層
唔好灰心住, 種植必要知所種植物的特性, 否則好易唔掂的, 揀d 岩你環境的才會容易成功的, 好似室內種果樹, 無冷氣或室外種AV等都易失敗的
回復

lok_1980 發表於 2017-6-12 14:58:33 |顯示全部樓層
AV要冷氣的,無的話可以種下喜蔭同迷岩,無咁怕熱。
回復

fforflower 發表於 2017-6-12 16:40:17 來自手機 |顯示全部樓層
等我補充下,我係在公司種的,全天候冷氣,一星期有比佢地曬2-3天太陽(非真射),10天加花寶2號,但今天發現花芽開了2朵之後其他全部枯曬,另一插葉的側沒長過,仲要出現白粉
回復

tchun123 發表於 2017-6-12 19:27:55 |顯示全部樓層

第1圖: 泥土面那些灰灰綠綠好肉發緊霉......
第2圖: 我好似睇到D葉柄彎曲, 花芽枯萎有好多因素, 不通風, 太冷, 太乾, 太濕, 太熱都會有影響
回復

powergun 發表於 2017-6-12 19:47:39 |顯示全部樓層
AV 有冷氣都有問題, 可能係泥有事呢? 有無加珠石? 有無落基肥? 買返黎有無換泥呢?
回復

Elsa2016 發表於 2017-6-12 20:39:55 來自手機 |顯示全部樓層
不要灰心,我都殺了很多棵才成功。最後我發現 D 泥要䟽水,才會成功。宜且這裏有好多professional, 可以幫到你。
回復

Scar 發表於 2017-6-12 20:52:31 |顯示全部樓層
如果種左成年, 咁棵花應該好適應生長環境, 可能要留意下其他因素
平時係咪太常淋水呀? 10日施一次肥都算密, 有無再開稀D先淋花呢?
回復

fforflower 發表於 2017-6-13 09:34:35 來自手機 |顯示全部樓層
多謝大家的鼓勵,其實買回來的我也知道要重新適應環境,消芽我也可以理解同接受,但我由葉插那一珠,自小就在同一環境長大,且還出花芽,我真的以為它會開花,可惜又開唔成,現在更面臨去頭重種。不過我的確無比基肥及珠石,唔知係唔係主因。
回復

cokeball 發表於 2017-6-13 10:16:30 來自手機 |顯示全部樓層
我的近日都種得唔好,今朝仲死咗好多插葉.... 花唔開可能根部有問題,我幫親戚處理佢的就死紫羅蘭,有好多中途死咗嘅花芽,佢的全部都係爛根
回復

powergun 發表於 2017-6-13 10:21:00 |顯示全部樓層
我係公司server房種, 24小時冷氣, 有珠石, 但仍時有爛根的, 所以要經常check住AV的狀態, 有一唔妥就要檢查係咪爛根的, 所以樓主應盡量加返珠石或珍珠岩之類的疏水植料先
回復

ic3b34r 發表於 2017-6-15 21:36:35 |顯示全部樓層
建議唔好買日X城賣既個2品牌泥,好多時買回去都會送『白粉』同『小黑』
回復

bigbigsnake 發表於 2017-6-17 19:11:46 來自手機 |顯示全部樓層
咩叫2品牌, 我買佢花bo 泥都有霉, 我以為空氣唔流通
回復

fforflower 發表於 2017-6-23 22:51:48 來自手機 |顯示全部樓層
ic3b34r 發表於 2017-6-15 21:36
建議唔好買日X城賣既個2品牌泥,好多時買回去都會送『白粉』同『小黑』

我包泥的確係係日本城買架 應該買邊隻好
回復

B17 發表於 2017-6-23 23:24:21 |顯示全部樓層
ic3b34r 發表於 2017-6-15 21:36

講緊邊個牌子?早兩個月買咗包,用黎溝珍珠岩種迷岩,ok,冇事

舊年係花墟花X店買過包花寶泥,冇蟲冇菌,不過泥質較黐,似乎唔夠透氣,種壞花
唔知衣家有冇改善番?
回復

powergun 發表於 2017-6-24 00:37:54 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-6-23 23:24
講緊邊個牌子?早兩個月買咗包,用黎溝珍珠岩種迷岩,ok,冇事

用花寶三合一泥, 再加多d 珠石, 應係質量最好的AV泥了
回復

ic3b34r 發表於 2017-6-24 09:40:47 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-6-23 23:24

翠X,開始時無時,過一排之後.... 我而家既桑樹好多根粉介殼蟲...
回復

Homa1202 發表於 2017-6-24 11:03:33 來自手機 |顯示全部樓層
E隻用緊, 好彩無事
回復

powergun 發表於 2017-6-24 11:36:50 |顯示全部樓層
ic3b34r 發表於 2017-6-24 09:40
翠X,開始時無時,過一排之後.... 我而家既桑樹好多根粉介殼蟲...

未必係同泥土有關的
回復

123下一頁