新手第一次魚菜共生

作者: 大蔥頭 发表于 2017-6-8 22:04:26
6684 35
好耐冇種野啦,十年前都係新手學人泥種白菜仔辣椒仔,後來冇時間就放棄左。近排又癮起,一來上網見到魚菜共生好似唔錯,二來又可以比我個女玩下。今日一口氣上網淘左個缸,食 Lunch 時走去買定種子,個老闆話呢期初哥種呢兩隻啦,所以就買左意大利生菜同埋青通菜。個缸快 d 到,咁就可以買兩條魚開工。

由於地方細,都係放係個廳冇乜陽光到既地方種,所以又整多支全光譜燈,正式開波既時候就再放相上黎啦。 
Violet 發表於 2017-6-9 10:40:15 |顯示全部樓層
祝您成功和豐收!
mainland 發表於 2017-6-11 09:02:05 來自手機 |顯示全部樓層
魚菜共生好多野要搞,魚缸->過濾->硝化池->種野
Bing 發表於 2017-6-11 09:32:14 |顯示全部樓層
書店賣嘅迷你版魚菜共生,好似好簡單
ic3b34r 發表於 2017-6-11 11:31:04 |顯示全部樓層
Bing 發表於 2017-6-11 09:32

開始時就是... 但之後你會見到好多藻...已經想放棄個魚缸(除非你以菜為主)
Bing 發表於 2017-6-11 12:31:42 |顯示全部樓層
ic3b34r 發表於 2017-6-11 11:31
開始時就是... 但之後你會見到好多藻...已經想放棄個魚缸(除非你以菜為主) ...

我對養魚完全無興趣,一定唔會試,只係行過見到覺得幾得意。話時話,既然大大提到藻嘅問題,有無啲魚或者蝦等會食藻?
大蔥頭 發表於 2017-6-11 21:58:21 |顯示全部樓層

估唔到書店都有得賣, 今日先有時間同個女去行金魚街, 買左三條魚, 其實我種菜同養魚都有興趣.  呢兩日個缸就到香港啦... 好緊張呀, 到開工時, 我又放相上黎同大家分享下.
大蔥頭 發表於 2017-6-11 22:00:09 |顯示全部樓層
ic3b34r 發表於 2017-6-11 11:31
開始時就是... 但之後你會見到好多藻...已經想放棄個魚缸(除非你以菜為主) ...

我估魚菜比例平均, 應該唔會多藻.
ic3b34r 發表於 2017-6-12 11:43:53 |顯示全部樓層
Bing 發表於 2017-6-11 12:31
我對養魚完全無興趣,一定唔會試,只係行過見到覺得幾得意。話時話,既然大大提到藻嘅問題,有無啲魚或者 ...

有螺會食,你去魚街揾有好多,但佢都唔少便便,所以都會有點肥比返你既菜
lok_1980 發表於 2017-6-12 15:02:28 |顯示全部樓層
Bing 發表於 2017-6-11 12:31
我對養魚完全無興趣,一定唔會試,只係行過見到覺得幾得意。話時話,既然大大提到藻嘅問題,有無啲魚或者 ...

好多魚都清藻的,仲有蝦,螺都可以。
lok_1980 發表於 2017-6-12 15:04:15 |顯示全部樓層
大蔥頭 發表於 2017-6-11 22:00
我估魚菜比例平均, 應該唔會多藻.

其實係你的燈有無照到水的問題,水中的藻受光就會繁殖,愈光愈易爆藻。
lok_1980 發表於 2017-6-12 15:06:52 |顯示全部樓層

用咩設備視乎你養乜魚,你有過濾就可以養多點魚,有打氣就可以養多d種類的魚。基本上乜都無你只可以養鬥魚,孔雀魚都可能可以。
大蔥頭 發表於 2017-6-12 21:51:27 |顯示全部樓層
今日終於係打 8 號前收到套魚缸, 終於可以共生任務.

可惜尋日買左三條魚仔, 有一條今日未等到新居入伙, 就壯烈犧牲左....
大蔥頭 發表於 2017-6-16 07:35:30 |顯示全部樓層

生菜終於發芽啦

bbbabies 發表於 2017-6-16 11:54:22 |顯示全部樓層
我之前都想買呢個迷你魚菜共生,希望你會繼續UPDATED生長過程,祝你成功有好收成
大蔥頭 發表於 2017-6-16 12:57:00 |顯示全部樓層
可能我唔係好識啦, 不過總數有 d 芽仔生出黎, 希望其他芽仔快 d 出世就好
大蔥頭 發表於 2017-6-19 22:03:49 |顯示全部樓層

想問下師兄師姊, 咁樣係咪即係徒長??

唔夠光照.  發表於 2017-6-20 13:54
ic3b34r 發表於 2017-6-20 12:32:20 |顯示全部樓層
大蔥頭 發表於 2017-6-19 22:03
想問下師兄師姊, 咁樣係咪即係徒長??

生菜苗來講好似太高太長...
大蔥頭 發表於 2017-6-20 21:59:19 |顯示全部樓層
ic3b34r 發表於 2017-6-20 12:32
生菜苗來講好似太高太長...

我都覺得係, 我能之前播多左種
ic3b34r 發表於 2017-6-21 10:37:03 |顯示全部樓層
大蔥頭 發表於 2017-6-20 21:59
我都覺得係, 我能之前播多左種

不如你試下把燈放底少少,得佢好再向高發展
12下一頁