全軍覆沒

作者: EllenaNg 發表于 2017-6-8 09:31:21
2835 61
Homa1202 發表於 2017-6-9 11:40:53 |顯示全部樓層
花友auch分享的花貓 Kohleria HCY's Venus hybrid 蟲蟲已出小苗,  如你喜歡可分享給你, 再想種的話, PM我
回復

Claim 發表於 2017-6-9 12:42:26 |顯示全部樓層
EllenaNg 發表於 2017-6-9 00:29
我都是等心情平伏d先想,太大陰影
我怕又再死於非命
如果是貓狗就。。。

分享是只想表達對你的一點支持! 不是鼓勵馬上重建花園.  可能大家都冷靜後才決定下一步, 以免成為下一個導火線...   
你隨時想種, 我都可分享, 反正我大部份植物都是從園藝館花友無私分享來的, 慢慢來
我不懂安慰你, 什至不敢說你對, 你弟弟/媽媽不對, 家事誰對誰錯亦不是三言兩語說得清.
當唱歌: 要共對亦難, 分也不可
回復

老公仔 發表於 2017-6-9 12:46:03 |顯示全部樓層
Claim 發表於 2017-6-9 12:42
分享是只想表達對你的一點支持! 不是鼓勵馬上重建花園.  可能大家都冷靜後才決定下一步, 以免成為下一個 ...

秋官的歌都識喎!
回復

Claim 發表於 2017-6-9 12:52:15 |顯示全部樓層
老公仔 發表於 2017-6-9 12:46
秋官的歌都識喎!

我唔怕話你知, 我睇呢D電視劇長大, 飲呢D奶大! 但你唔使咁強調"老"!
回復

powergun 發表於 2017-6-9 12:58:01 |顯示全部樓層
Claim 發表於 2017-6-9 12:52
我唔怕話你知, 我睇呢D電視劇長大, 飲呢D奶大! 但你唔使咁強調"老"!

youtube 好多呢類的老歌的, 日日聽不厭
回復

老公仔 發表於 2017-6-9 13:01:25 |顯示全部樓層
Claim 發表於 2017-6-9 12:52

欲加之罪啊!我一個老字都冇講過!
回復

Claim 發表於 2017-6-9 13:16:58 |顯示全部樓層
老公仔 發表於 2017-6-9 13:01
欲加之罪啊!我一個老字都冇講過!

這不是"欲加之罪",  這叫弦外之音.  Listen beyond the word.

你聽下, 有聲! "秋官的歌都識喎!"
回復

tchun123 發表於 2017-6-9 14:58:27 |顯示全部樓層
種花而已, 又唔係嫖賭飲蕩炊  

先另覓地方吧! 反正現在正入夏天, 到秋天再開始
回復

老公仔 發表於 2017-6-9 15:04:49 |顯示全部樓層
Claim 發表於 2017-6-9 13:16
這不是"欲加之罪",  這叫弦外之音.  Listen beyond the word.

你聽下, 有聲! "秋官的歌都識喎!"  ...

Claim師姐芳華正茂,真不明白為何會有此解讀!

事實上是想讚Claim師姐勁,見識廣博,對此讚嘆不已而已!
回復

cokeball 發表於 2017-6-9 16:05:08 來自手機 |顯示全部樓層
EllenaNg 發表於 2017-6-9 00:30
阿媽仲不停罵我抵死

希望你唔好咁難過,睇到你寫都覺得痛
回復

阿唯小Ken 發表於 2017-6-9 17:21:41 |顯示全部樓層
EllenaNg 發表於 2017-6-9 00:30
阿媽仲不停罵我抵死

樓主, 我只是路過厚多士....
但樓主, 個人意見, 聽(看)你的情況, 百分百肯定已經是家暴~!
依你的情況, 真心覺得你自己是處理不到的, 你很需要專業社工幫忙。

如果你真的很愛家人, 就更應該找社工幫忙, 這不只對你本身, 而是實在地在幫你的弟弟, 及媽媽!

建議先**避免**跟家人有正面衝突, 更不要對家人提"家暴"之類字眼, 出於你口對事情未必有幫助!

然後盡快找社工, 他/她會教你應該怎麼跟家人溝通及技巧去處理事情。
(如果你不知道在哪找社工, 最簡單方法就是去你居住附近的社區中心問問)
不要害怕/害羞, 用**正確方法**去幫心愛的人絕對沒有做錯。(強調是用"正確方法")
也沒有甚麼要害羞的!

我總覺得, 養植物有想像不到(大)的治愈效果, 希望這種效果能幫助你解決這些問題!

希望在人間, 有看過植物的求生本能的人就會知道~
抱歉厚多士(事)了
回復

EllenaNg 發表於 2017-6-9 19:28:29 來自手機 |顯示全部樓層
謝謝各花友支持,社署已經轉介社工了
希望心情儘快平伏
至於種花方面,可能我比較堅信植物是有生命,因此仍需要時間沖淡
回復

sclee 發表於 2017-6-9 20:06:38 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-6-9 11:13
或者是時候自立門戶

很有見地。
回復

powergun 發表於 2017-6-9 20:11:56 |顯示全部樓層
EllenaNg 發表於 2017-6-9 19:28
希望心情儘快平伏
至於種花方面,可能我比較堅信植物是有生命,因此仍 ...

除非確認佢地唔會再謀殺植物, 否則實在不宜係屋企種野, 或可係公司種
回復

sclee 發表於 2017-6-9 20:23:54 |顯示全部樓層
EllenaNg 發表於 2017-6-9 19:28
希望心情儘快平伏
至於種花方面,可能我比較堅信植物是有生命,因此仍 ...

或者妳覺得我阿Q精神,慶幸你细佬沒有打你。你好幸福啊!這麼多花友關心你。
回復

花の守護 發表於 2017-6-9 23:09:03 |顯示全部樓層
我都試過,比屋企人淋熱水,撒鹽,成盆dump...
之後冷戰,
但係點都好,一定要好翻
屋企人始終係屋企人,冇得計較甘躲,
與其鬱鬱不歡,
不如重新振作,
好快又會見翻d靚靚花花咖
係咪啊
回復

EllenaNg 發表於 2017-6-10 12:51:31 來自手機 |顯示全部樓層
花の守護 發表於 2017-6-9 23:09
我都試過,比屋企人淋熱水,撒鹽,成盆dump...
之後冷戰,
但係點都好,一定要好翻

比我會瘋癲,你屋企人仲。。。。
我一定受不了,點解會淋熱水咁絕。。。

都係好耐以前嘅事嚕,溝通翻打好關係先係最重要  發表於 2017-6-10 16:21
回復

弘安 發表於 2017-6-10 14:13:11 來自手機 |顯示全部樓層
你細佬幾大,小朋友嗎?點解可以咁任性做d咁既事,今日一嬲可以害死晒d花,第日一嬲可以殺人嗎?
回復

弘安 發表於 2017-6-10 14:25:13 來自手機 |顯示全部樓層
我屋企都唔好得你好多,重男輕女真係害人不淺,搵社工都無用,理論上一個人住就可避免好多問題,但係香港你無多少家底/本事都幾難可以一個人住,劏房都唔係人人負擔得起
回復

powergun 發表於 2017-6-11 18:18:31 |顯示全部樓層
弘安 發表於 2017-6-10 14:25
我屋企都唔好得你好多,重男輕女真係害人不淺,搵社工都無用,理論上一個人住就可避免好多問題,但係香港你 ...

都唔係只係重男輕女的, 係物以罕為貴, 我家有三子一女, 長女來的, 爸媽都錫到我家姐[火農]的, 佢少時都係咁霸度的, 一唔岩就鬧脾氣, 但爸媽都寵佢的, 唔好一竹篙打一船人
回復