[急求救]買回五天的玫瑰葉黃脱落,請大家幫幫忙忙

作者: Angel121 發表于 2017-6-8 08:32:50
4105 9
可唔可以教下我,棵玫瑰變黃可以如何救,嗚,我是玫瑰新手,玫瑰是人的,不可以死掉啦
情況係下部葉黃開始鬆脱,花托/花下的莖位有點帶啡,花開速度慢
因為夏天好熱,我盆玫瑰每早上喺窗旁無冷氣位置曬下太陽,一兩個鐘會返室內25度冷氣,有加一次水無換黎,買左四五日咋
玫瑰本身來自大陸,在花墟購得,幾日天枝葉仲正常,情況急轉直下,所以我剛剛試左落水同肥試下,請大家指點
fm_plant 發表於 2017-6-8 10:59:43 來自手機 |顯示全部樓層

觀察:1)植料、2)下部葉黃脫落而上面葉仲算翠綠、3)花開始枯萎、4)其他枝條冇枯萎(由根而上仍然翠綠)

應該係吸唔夠/吸唔到水嘅問題,所以下部葉黃脫落、花枯萎,但上面葉翠綠:“壯士斷臂、保命”。

如果係一般 “泥土” ,以玫瑰而言,就必須等泥土比較乾(至少泥土表面乾到化白)“先至好” 再淋水(而一淋就要淋到濕透)。

不過你嘅玫瑰植料又係…… 水苔/椰絲類, E 類植料 “吸水強、放水弱(如果唔施壓)” ,所以水分比較難控制,要特別小心。E 種植料需要經常保持 “稍為” 微濕。好似 “海棉” 咁,要 “用力壓” 先出到水:植物嘅根 “唔會識” 用力壓,所以 E 種植料需要 “經常” 保持 “微濕”(但又唔可以濕漉漉)。

建議:除咗多觀察之外,可試下插支 “竹筷子” 去植料入面,睇下夠唔夠水份而又不至於濕到滴水。如果 “水氣” 足夠,咁試下 “聞下” 有冇股酸臭味,如果有酸臭味就唔係唔夠水,而係根部腐爛。根部腐爛就比較難救。

另外玫瑰雖然喜陽光,但怕高熱/溫,所以高溫時要適當遮陰、更要通風。至於施肥問題:如果見到玫瑰(其實所有植物都一樣)有枯萎蹟象,切勿試途以施肥去拯救。如果有枯萎蹟象,再施肥只會 C 得仲快。
回復

Angel121 發表於 2017-6-8 16:34:45 來自手機 |顯示全部樓層
fm_plant 發表於 2017-6-8 10:59
觀察:1)植料、2)下部葉黃脫落而上面葉仲算翠綠、3)花開始枯萎、4)其他枝條冇枯萎(由根而上仍然翠綠) ...

謝謝您,另外,因為產地同香港氣候太唔同,香港夏天好熱,如果把植物放在窗旁,如何適應好呢
回復

Angel121 發表於 2017-6-9 07:46:50 來自手機 |顯示全部樓層
已在晚上摘去黃葉和幾個花苞,把玫瑰移到窗台去,而且淋透了水希望肥能沖走吧,之前的是水肥,想問問花托下的莖呈了啡,是因為太熱或適應期嗎?那小段莖變啡了後,花苞都應該會凋謝
回復

fm_plant 發表於 2017-6-9 10:52:59 來自手機 |顯示全部樓層
Angel121 發表於 2017-6-9 07:46
已在晚上摘去黃葉和幾個花苞,把玫瑰移到窗台去,而且淋透了水希望肥能沖走吧,之前的是水肥,想問問花托下 ...

變黃、變啡嘅嗰段 枝/葉/花,都肯定會枯萎/脫落,可以剪掉。不過玫瑰 “唔可以” 剪到剩下太短嘅枝條:太短嘅枝條好大機會都會被淘汰枯萎。另外雖然玫瑰怕熱,但唔會因為熱就令花枯萎,最多令到嫩枝/葉/花生得好弱。花枯萎係一種 “保命” 訊號,表示佢缺乏 “生存” 必須嘅條件,例如缺水/爛根。
回復

fm_plant 發表於 2017-6-9 10:58:54 來自手機 |顯示全部樓層
Angel121 發表於 2017-6-9 07:46
已在晚上摘去黃葉和幾個花苞,把玫瑰移到窗台去,而且淋透了水希望肥能沖走吧,之前的是水肥,想問問花托下 ...

只要整體嘅 “枝條” 仍然翠綠,咁應該問題唔大(所以種玫瑰要多留意枝條狀況)。

備註:
我提及 水苔/椰絲類 植料需要 “經常” 保持 “微濕”(微潤),係喺生長期(只要有新枝/葉/花生長,都係生長期)。如果係休眠期就要隔耐少少先至再淋水。所以 E 類植料要多細心觀察。如果係一般泥土就好簡單,只要睇到泥土 “表面” 乾到全化白就可以再淋透水。
回復

Angel121 發表於 2017-6-9 12:18:16 |顯示全部樓層
fm_plant 發表於 2017-6-9 10:58
只要整體嘅 “枝條” 仍然翠綠,咁應該問題唔大(所以種玫瑰要多留意枝條狀況)。

備註:

謝謝您喔,我已不停留意枝條,修去黃葉後,整體仍然翠綠
回復

nightscrawler 發表於 2017-6-9 15:10:51 |顯示全部樓層
另外觀察下係咪有蟲, 我之前盆玫瑰都有類似問題, 後尾發現係紅蜘蛛, 落葯之後啲葉都掉得7788, 而家又生返曬.
回復

ae86hkplants 發表於 2017-6-9 17:30:20 來自手機 |顯示全部樓層
一來你由舖頭買返去自己地方己經轉換咗環境,
植物需要適應新環境,而你又每日由焗熱天氣朝早至中午搬回冷氣地方,第二日又搬返出去,中午又搬回去。
你叫植物點適應呢?植物用根抓地就係因為當地適合佢生長。冷暖乾濕都係漸進,唔會變化得咁利害嘅。而你就不停同佢轉環境。
所以最好搵個通爽地方放置,盡量唔好移位,直係唔啱佢生長先考慮換過個地方。
仲有病成咁唔好落肥,死硬。
回復

fuzzycat 發表於 2017-6-12 21:04:19 來自手機 |顯示全部樓層
玫瑰是室外植物,找個地方安置吧
回復