喜蔭努力求生中 (update 12/12/2017 #98)

作者: tarepanda817 发表于 2017-6-6 19:03:25
5410 100
B17 發表於 2017-10-31 15:23:45 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2017-10-31 12:31
睇黎要攞住個膠盒當羅更咁!試下要幫D喜蔭搬屋了

不如影個膠盒畀大家睇下
tarepanda817 發表於 2017-10-31 20:32:36 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-10-31 15:23
不如影個膠盒畀大家睇下

放工回家會打開少少‍蓋俾佢哋吸下空氣!
B17 發表於 2017-10-31 20:43:28 來自手機 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2017-10-31 20:32

半透明咋,應該唔夠光
如果曬太陽,光得黎又會過熱
一係唔冚蓋,一係用保鮮紙,如果有塊透明膠板更好
tarepanda817 發表於 2017-10-31 20:52:04 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-10-31 20:43
半透明咋,應該唔夠光
如果曬太陽,光得黎又會過熱
一係唔冚蓋,一係用保鮮紙,如果有塊透明膠板更好 ...

若果用透明微波爐食物盒,照蓋位但留少少空罅,再放近窗邊可能會好一點!
雙魚座 發表於 2017-10-31 21:00:08 來自手機 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2017-10-31 20:32

你好,有無想過種下粗壯的喜蔭品種,望下去silver 同haggue都是細品種。其實生長緊,不過生得慢,感覺上沒太大成功感。之前都見到隻lemon, 都難服侍的。由淺入深,會開心啲。
tarepanda817 發表於 2017-10-31 21:09:09 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2017-10-31 21:00
你好,有無想過種下粗壯的喜蔭品種,望下去silver 同haggue都是細品種。其實生長緊,不過生得慢,感覺上 ...

手頭嘅喜蔭就C淨呢D了!之前有大葉chocolate cream,都香埋了!
B17 發表於 2017-10-31 21:09:45 來自手機 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2017-10-31 20:52
若果用透明微波爐食物盒,照蓋位但留少少空罅,再放近窗邊可能會好一點!
...

講真架,保鮮紙得架
我d冇入溫室,一樣種到,不過冬天,長期乾燥,確會冇咁靚
雙魚就咁排窗邊都生到五六層
雙魚座 發表於 2017-10-31 21:10:24 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-10-31 09:17
開頭好易種,越大越殘,繼而爛根,又要種過
我盆chocolate cream六七層係奇跡 ...

B大好。
我想喜蔭種法不是由一株母株供養份給它的子孫走莖。
它原本是熱帶區低層植物,一邊生走莖,一邊出根。爬行式生長。啲走莖各有根而互相連着。
因為我們沒有地方,所以才要一棵母株帶養咁多子孫,爛根不出奇。
雙魚座 發表於 2017-10-31 21:19:53 來自手機 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2017-10-31 20:52
...

我啲未出根走莖頭2星期都是放食物盒,之後日間打開,晚上收好。太濕會爛葉,之前第一次育,全軍覆没。是因為太濕。
雙魚座 發表於 2017-10-31 21:23:51 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-10-31 21:09
講真架,保鮮紙得架
我d冇入溫室,一樣種到,不過冬天,長期乾燥,確會冇咁靚
雙魚就咁排窗邊都生到五六 ...

B大好。排窗邊得chocolate cream 和 soldiers 做到。lemon tree 掛上咗,曬燶葉,都要拿下來。
B17 發表於 2017-10-31 21:24:46 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2017-10-31 21:10
B大好。
我想喜蔭種法不是由一株母株供養份給它的子孫走莖。
它原本是熱帶區低層植物,一邊生走莖,一邊 ...

每條走莖其實係一棵,會生根入泥,不斷擴展,呢個係佢繁殖方法
爛根唔關層數多事,我d冇走莖都爛,唔太知原因
B17 發表於 2017-10-31 21:27:32 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2017-10-31 21:23
B大好。排窗邊得chocolate cream 和 soldiers 做到。lemon tree 掛上咗,曬燶葉,都要拿下來。 ...

係呀,唔係隻隻頂得住
tarepanda817 發表於 2017-10-31 21:57:42 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-10-31 21:24
每條走莖其實係一棵,會生根入泥,不斷擴展,呢個係佢繁殖方法
爛根唔關層數多事,我d冇走莖都爛,唔太知 ...

又試下搬去第二個位先!同佢哋擺個風水陣!
tarepanda817 發表於 2017-10-31 21:59:47 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2017-10-31 21:19
我啲未出根走莖頭2星期都是放食物盒,之後日間打開,晚上收好。太濕會爛葉,之前第一次育,全軍覆没。是 ...

試下搬到另一個位,睇下有冇轉機先
B17 發表於 2017-10-31 22:08:32 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2017-10-31 21:57
又試下搬去第二個位先!同佢哋擺個風水陣!

下邊堆苦生存到,呢個位可以,用個透明盒,或者直頭唔用盒
tarepanda817 發表於 2017-10-31 22:24:56 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-10-31 22:08
下邊堆苦生存到,呢個位可以,用個透明盒,或者直頭唔用盒

用下魚魚嘅方法,日頭打開,夜晚先收起來。(呢個位向東,日月精華方位)
雙魚座 發表於 2017-11-2 07:41:13 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-10-31 21:27
係呀,唔係隻隻頂得住

B大好。你種咁多喜蔭,有邊隻如chocolate 咁,頂得住呢?
tarepanda817 發表於 2017-11-2 07:54:08 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2017-11-2 07:41
B大好。你種咁多喜蔭,有邊隻如chocolate 咁,頂得住呢?

魚魚方法的第2天,一早起身吸下精華,精神爽利
tarepanda817 發表於 2017-12-12 17:24:37 來自手機 |顯示全部樓層
天氣開始冷,趁喜蔭們還在狀態下,留定倩影!
小雷子 發表於 2017-12-13 00:30:20 來自手機 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2017-12-12 17:24
天氣開始冷,趁喜蔭們還在狀態下,留定倩影!

見到Yellow bird 出鏡,好開心!出左根未?