物冷製乳化劑怎麼用?

作者: estherr 發表于 2017-6-4 20:36:45
2603 8
買了支「天然冷製乳化液 Natural Cold Emulsifier」
依說明用量10 - 30% of the total oil phase 都做不到body lotion,試了2個比例都水油分離,水狀,上層黃色下層米白色
請問有人知道是哪裡出問題?

比例一:
橄欖油12g:水40g:乳化液2g

比例二:
橄欖油10g:水10g:乳化液1g

以前用熱製法一直都成功的.......

另外順道一問,有什麼熱製用的乳化蠟是沒有味道的?
我很怕可可脂會有香甜味,蜂蠟/橄欖乳化蠟有沒有味道?只是油味反而OK
jellyfishy 發表於 2017-6-5 09:08:53 |顯示全部樓層
冷製乳化液 Natural Cold Emulsifier
本質是容易操作, 不用加熱, 但好快會油水分離, 而且比較化學. 用開熱製乳化蠟都唔會轉簡易了.

有什麼熱製用的乳化蠟是沒有味道的?  

我一向用片狀的熱製型橄欖乳化蠟是無味的, 反而好奇你用什麼熱製型是有味的.
可可脂會有香甜味, 當然, 佢係製作可可的副產品, 是天然味道, 另佢是脂類, 不是乳化蠟.
回復

estherr 發表於 2017-6-5 09:20:19 |顯示全部樓層
我用那枝天然冷製乳化液唔係好快會油水分離,係一直都分離ING從來冇成功過OTZ
我覺得一D都唔容易操作啊..........
有冇方法可以溝得埋一齊,買左仲有大半枝唔用好浪費,就係諗住油加熱好似唔太好先想轉冷製型....

我之前用熱製型係冇味,但我唔知我用開那款係咩成份,想轉用一款比較天然的熱製型乳化劑,所以先問一下
回復

jellyfishy 發表於 2017-6-5 09:25:38 |顯示全部樓層
油要看油種加熱, 一般65-70度是安全範圍不會影響油的品質, 個別油如月見草, borago, hempseed, rosehip seed, etc. 這些油不能加熱, 45度是可接受熱力, 在離火後加入熱製蠟攪拌時才加入.

冷製型?  我幾年前已掉晒家中的冷製液, 用量大, 質感唔好又容易油水分離. 你油相多少? 10%以上的話, 通常都要加到30% 冷製液, 好煩.
用來整潤髮霜囉, 2-5% 油相應該無咁易油水分離掛.
回復

estherr 發表於 2017-6-5 17:04:36 |顯示全部樓層
我試過以下2個比例

比例一:
橄欖油12g:水40g:冷製乳化液2g

比例二:
橄欖油10g:水10g:冷製乳化液1g

應該是30%和50%油相?
原來冷製液要用到30%咁多,唔怪得之一直失敗
咁其實我買個枝冷製液得幾十G,可能2次都唔夠用
回復

jellyfishy 發表於 2017-6-6 09:44:13 |顯示全部樓層
我試過以下2個比例

比例一:
橄欖油12g:水40g:冷製乳化液2g

比例二:
橄欖油10g:水10g:冷製乳化液1g  
(根據你帖1 的乳化液說明用量去計, 此配方4.7% 乳化液太少了, 你這個是50% 油相, 最少用10%乳化液.
第一個配方只有3.7%乳化液, 更少了. )

應該是30%和50%油相? 要看你的用途, 今年夏天咁濕熱, 唔洗咁高油相吧, 除非你係老人家, 估你又不是, 嘻~

原來冷製液要用到30%咁多,唔怪得之一直失敗
咁其實我買個枝冷製液得幾十G,可能2次都唔夠用
回復

estherr 發表於 2017-6-6 15:43:16 |顯示全部樓層
請問冷製乳化液&油相比例係點計?我好似一直誤會左
我以為 10%冷製乳化液,即係油份量x10%,即係我用左10g油咁就落1g冷製乳化液.................
回復

jellyfishy 發表於 2017-6-7 10:01:33 |顯示全部樓層
estherr 發表於 2017-6-6 15:43
請問冷製乳化液&油相比例係點計?我好似一直誤會左
我以為 10%冷製乳化液,即係油份量x10%,即係我用左10g ...

首先唔知你買的冷製乳化液有無操作說明, 如果只寫10-30% 使用量, 呢個應該係結合油和水所需的比例.

例如你想做100G CREAM, 當中有30%油:

30g oil + 10-20g 冷製乳化液 + 70g water

試下咁做會否成功.

熱製又唔係咁做喇.
回復

gogogogo 發表於 2017-6-17 04:01:06 |顯示全部樓層
如果你買左堆簡易乳化劑未用晒想用晒呢
你可以分開2舊野
將少量的油同埋你堆水同埋簡易乳化劑MIX埋
之後另外再做一支精華油
平時將兩樣野MIX埋一齊上面用
起碼唔會晒左

如果將來仲有興趣DIY面霜的話
以我所知,香港真係比較近天然的 好似得尖沙咀個一間貴到痴線的DIY SELLER 同埋一隻用卵磷脂做gimmick的乳化劑
而外國小型售賣商都OK多賣冷製的 你可以搵下
不過多數係水狀 要用機攪 同埋要落增稠劑去做到一致性

覺得煩就用熱製
周街都係
用埋可負載的油都多

不過呢 以我所知而家好多冷製都可以去到20-40% oil
不過香港比較落後 你可能要自己上網搵一下
回復