毬蘭新手

作者: 川流不息 发表于 2017-5-30 14:49:35
19789 253

2017年春天開始對毬蘭產生興趣, 於是開始了學習~

2017年購入了兩三棵大株, 一兩棵中苗和大量小苗,

頭一年還是很不上手, 小苗死了不少, 2018年終於有覺得掌握了少少要點,

2019年希望愈種愈好~ 2017年的小苗有望今年開花啦~ 繼續加油~

小蘑菇 發表於 2017-5-31 15:14:18 |顯示全部樓層
長得都好健康, 好大棵咁呢, 係咩毬蘭來的?
angela819 發表於 2017-5-31 16:31:36 |顯示全部樓層

這是花蕾, 要等好耐先開到花的, 你等下佢啦!
我個棵由看見有花蕾到開第一朶花, 足足有個月呀!
川流不息 發表於 2017-6-2 23:51:58 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2017-5-31 15:14
長得都好健康, 好大棵咁呢, 係咩毬蘭來的?

得4塊葉, 好細架咋www
川流不息 發表於 2017-6-2 23:53:53 |顯示全部樓層
angela819 發表於 2017-5-31 16:31
這是花蕾, 要等好耐先開到花的, 你等下佢啦!
我個棵由看見有花蕾到開第一朶花, 足足有個月呀! ...

多謝回覆~

佢而家得4塊葉咁細, 我估都係開唔到架喇ww

不過我都會繼續留意佢情況的
川流不息 發表於 2017-6-6 21:26:58 |顯示全部樓層
很高興這棵住進我家一個月不到的Hoya Pubicalyx 'pink silver' 好像還蠻滿意我家的。

剛剛路過發現香氣才知道已經開花了

花梗是舊有, 住進來10天不到就長了好多氣根和出花苞。

果然名不虛傳是很粗生的品種

小蘑菇 發表於 2017-6-6 23:53:18 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2017-6-6 21:26
很高興這棵住進我家一個月不到的Hoya Pubicalyx 'pink silver' 好像還蠻滿意我家的。

剛剛路過發現香氣才 ...

樓主種乜都開到花, 勁啊
川流不息 發表於 2017-6-7 00:12:43 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2017-6-6 23:53
樓主種乜都開到花, 勁啊

冇開花果D冇貼出來咋~
小蘑菇 發表於 2017-6-7 00:17:06 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2017-6-7 00:12
冇開花果D冇貼出來咋~

每類都有開花作, 都好好成績呢
川流不息 發表於 2017-6-7 00:42:18 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2017-6-7 00:17
每類都有開花作, 都好好成績呢

感覺都係植物有無窮生命力, 和太陽伯伯係好強大呢兩個原因

我種好多野都仲係新手, 要繼續加油呢~

另外都好多謝你成日來賞花同埋回覆我
小蘑菇 發表於 2017-6-7 08:54:08 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2017-6-7 00:42
感覺都係植物有無窮生命力, 和太陽伯伯係好強大呢兩個原因  

我種好多野都仲係新手, 要繼 ...

環境適合就更加事半而工倍, 種乜都比較易成功, 當然樓主都好努力 , 提供植物咁好的環境, 所以佢哋回報, 生長健康, 開 比你睇

已經好利害, 望樓主更上一層樓, 比多 d 靚相睇, 同分享種植經驗

我都係啊, 多謝你唔介意我乜都唔識, 多謝你
川流不息 發表於 2017-6-7 11:22:31 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2017-6-7 08:54
環境適合就更加事半而工倍, 種乜都比較易成功, 當然樓主都好努力 , 提供植物咁好的環境 ...

哈哈我都係好多野唔識架, 學習中。

我地一齊加油啦~
小蘑菇 發表於 2017-6-7 23:45:42 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2017-6-7 11:22
哈哈我都係好多野唔識架, 學習中。

不過我學極都唔識, 觀察力又麻麻地, 所以種得都麻麻地
川流不息 發表於 2017-6-8 00:55:00 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2017-6-7 23:45
不過我學極都唔識, 觀察力又麻麻地, 所以種得都麻麻地

我覺得你好識得問問題喎, 問問題係我弱項, 淨係識得爬文w 錯過好多直接學野機會

同埋我記性愈來愈差, D野睇完隔D日子又唔記得, 要再查過ww

不過我有時都覺得, 容易忘記係因為未有實踐, 實踐過應該會深刻好多  

講到尾種咩都係新手, 要慢慢學習 (其實都急唔來 哈
小蘑菇 發表於 2017-6-8 08:46:39 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2017-6-8 00:55
我覺得你好識得問問題喎, 問問題係我弱項, 淨係識得爬文w 錯過好多直接學野機會  

同埋我 ...

我都係呀, 成日都唔記得 我都好中意爬文, 睇見各位大大種得咁靚, 就會想有一日可以好似佢哋咁種得咁好
B17 發表於 2017-6-9 20:45:48 來自手機 |顯示全部樓層
又十日啦,開咗未呀?
川流不息 發表於 2017-6-9 21:36:26 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-6-9 20:45
又十日啦,開咗未呀?

17大, 你好! (跟住人地叫先 )

我都有經常去欣賞17大D 花花架~ 暗中學左好多野

1樓果棵, 花開唔出了, 前日開始D苞縮水, 今日得返一"秋"啡色小手

好彩既係新枝芽生長得出奇的快! 三日左右已經長左一吋! 我諗D營養去左生新枝葉, 花就冇左卦......

不過都唔緊要, 我都希望佢健康地快高長大, 花之後再開都唔遲
B17 發表於 2017-6-10 10:34:08 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2017-6-9 21:36
17大, 你好! (跟住人地叫先  )

我都有經常去欣賞17大D 花花架~ 暗中學左好多野 {:emoji_0 ...

好過叫B大

學我就弊啦

我個露台太熱,熱到祇可以種下球根,灌木之類。毬蘭頂得住都係佢地好嘢,又冇錢長開冷氣,搞到d苦夏天好苦

毬蘭初出冧係好易燒,再來成功機會大好多,夏季咁長,實會開到

川流不息 發表於 2017-6-10 12:11:43 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-6-10 10:34
好過叫B大

學我就弊啦

>>學我就弊啦

點會呀17大種到咁多靚花花

家中的種植環境無錯我地好難改變佢, 就住現有環境選擇合適種的植物+放佢地到合適的位置好好照顧, 種到開花結果就係高手了~

其實我種野個地方都西斜熱的, 仲要樓下開冷氣就蒸熱氣上來...冷氣我都冇本事長開, 幸好對住前方好大個空地所以好通風。

多謝17大的鼓勵呀, 希望我家各路小苗們快高長大~

開到花就更好了~
八王爺 發表於 2017-6-14 15:31:27 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-6-10 03:34
好過叫B大

學我就弊啦

記得毬蘭BELLA 在你窗口花開不斷喎!