有學液體皂課程推荐嗎?

作者: bal1214 發表于 2017-5-29 09:37:04
1150 7
因為睇過大家做皂, 好多好似專有名詞, 又好似好危險, 想出去學左才自己整, 因為固體皂有皂穢, 故只想學液體皂, 知道多些理論及計皂價方法.
睇過工聯會要$1660, 但只有筲箕灣上, 又貴又遠. 請問大家有無在外上過這類課堂推荐, 大約多少錢
jellyfishy 發表於 2017-5-29 14:09:52 |顯示全部樓層
九龍區牛頭角DIY 姐姐個邊好似有教, 你可以EMAIL問下佢.

我自學的, 唔識答你邊個教得好, 呢度曾有幾個花友評過工聯教得唔好, 牛頭角的老實.
回復

jellyfishy 發表於 2017-5-29 14:11:06 |顯示全部樓層
BTW, 鉀皂一樣有皂垢的.
回復

惡姨 發表於 2017-5-29 14:15:07 |顯示全部樓層
通常新手學左固體皂會好D, 因為液體皂打皂時間比較長, 會有失敗感; 用固體皂都未必有皂穢, 因髮質而異, 個個人都唔同, 我都有用過固體皂洗頭, 冇皂穢啊
回復

jellyfishy 發表於 2017-5-29 14:18:05 |顯示全部樓層
惡姨 發表於 2017-5-29 14:15
通常新手學左固體皂會好D, 因為液體皂打皂時間比較長, 會有失敗感; 用固體皂都未必有皂穢, 因髮質而異, 個 ...

係呀, 固體皂係基本, 學習當中了解油的種類和分別, 還有很多CONCEPT.

係呀, 有無皂垢其實係水質和體質問題.
回復

jellyfishy 發表於 2017-5-29 14:29:50 |顯示全部樓層
其實只要你肯單純D 跟呢度D 教學打鉀皂, 都學唔到少野.
就我觀察, 你想做的東西太多了, 分心就難做得好, 建議先專注做好一種DIY, 重覆一個配方幾次你就會發現, 原來你自己好多問題都可以迎刃而解.
回復

sausau 發表於 2017-5-29 21:15:28 |顯示全部樓層
鉀皂我是自學,跟書做,十分推薦台灣香X工房的書,你可以上網去看看。
回復

bal1214 發表於 2017-5-29 22:24:22 |顯示全部樓層
謝謝大家, 我報名了.
回復