雜蝶 (完)

作者: B17 发表于 2017-5-28 19:04:08
21605 288
B17 發表於 2018-3-25 17:59:20 |顯示全部樓層
gita 發表於 2018-3-24 22:52
呢款白花係咁樣, 朵花好似粒星星咁, 對翼吾係好大對, 花梗亦吾會好長果隻. 葉子亦比較圓小. 我以前買過,  ...

3寸花唔算大,雪白得來有質感,唔似有d品種大而薄,大風吹會爛
唯一缺點就是大密,前面一朵遮住後面一朵
B17 發表於 2018-3-25 18:08:05 |顯示全部樓層

其他等開花的

Phalaenopsis schilleriana,花冧細,睇黎唔係以前種過嗰隻

Phalaenopsis schilleriana-2018-003.jpg

小梅花,葉片凍傷左,盆盆都冇事,得佢係咁,下年要避寒

不知名黃花,呢盆有危機,因為入左另一盆淺黃色,冇位就掉佢先
小雷子 發表於 2018-3-25 18:12:32 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-3-25 18:08
其他等開花的

Phalaenopsis schilleriana,花冧細,睇黎唔係以前種過嗰隻

你睇你!人地好地地,做咩又要放棄!
B17 發表於 2018-3-25 18:25:29 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-3-25 18:12
你睇你!人地好地地,做咩又要放棄!

冇位囉!貪新忙舊,正常不過
小雷子 發表於 2018-3-25 18:31:37 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-3-25 18:25
冇位囉!貪新忙舊,正常不過

咁又係喎!我都要學下先!要新唔要舊!
B17 發表於 2018-3-28 14:44:52 |顯示全部樓層
買回來時幾朵花枯左,適應有代價

好在冇跌冧,仲開左朵新既

舊既淺黃紫紅唇開花,開好d,得我歡心就留住你啦
B17 發表於 2018-3-29 15:29:26 |顯示全部樓層
西蕾麗開花,花比較細,形態色澤可以,有點似小梅花
Phalaenopsis schilleriana-2018-004.jpg
Phalaenopsis schilleriana-2018-005.jpg
Phalaenopsis schilleriana-2018-006.jpg

B17 發表於 2018-4-4 12:06:41 |顯示全部樓層
黃蝴蝶亂咁飛

近影靚番

白蝴蝶開晒,好靚 感覺比之前鬆左,冇咁花疊花
B17 發表於 2018-4-5 10:32:02 |顯示全部樓層

久違了的微笑中的紅鹿角
仲未有花睇,不過有兩個新花芽,舊有兩枝,今年有四枝花
Phalaenopsis cornu-cervi var forma chattaladae 4n-2018-001.jpg

西蕾麗全開,估唔到第一次花開咁多,有點擔心出年開唔番呢個數
Phalaenopsis schilleriana-2018-007.jpg
Phalaenopsis schilleriana-2018-009.jpg
Phalaenopsis schilleriana-2018-010.jpg

taxitang大大話西蕾麗會後反,呢盆只係微微後反,睇黎買到好野
Phalaenopsis schilleriana-2018-011.jpg
B17 發表於 2018-4-5 18:25:32 |顯示全部樓層
合照,欠小梅花,漚緊冧,冇咁快
W88 發表於 2018-4-5 18:41:43 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-4-5 10:32
久違了的微笑中的紅鹿角
仲未有花睇,不過有兩個新花芽,舊有兩枝,今年有四枝花

第二年開唔番,咪買過盆多啲花咪得囉!
邊個會認得呀!
B17 發表於 2018-4-5 18:44:22 |顯示全部樓層
W88 發表於 2018-4-5 18:41
第二年開唔番,咪買過盆多啲花咪得囉!
邊個會認得呀!

咁要有自欺欺人既能耐先得
taxitang 發表於 2018-4-5 20:15:51 |顯示全部樓層
樓主的蝴蝶開得很美,看見也開心。
B17 發表於 2018-4-5 22:54:43 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2018-4-5 20:15
樓主的蝴蝶開得很美,看見也開心。

今年蝴蝶比舊年靚,可能因為將唔靚嗰盆掉咗 說說笑而已,不過真係掉咗盆開K花的
今次白花開得齊整咗,又有西蕾麗加入,感覺的確多咗靚花
期望下年黃蝴蝶,小梅花能同時綻放,合照色彩就更豐富
taxitang 發表於 2018-4-5 23:01:53 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-4-5 22:54
今年蝴蝶比舊年靚,可能因為將唔靚嗰盆掉咗 說說笑而已,不過真係掉咗盆開K花的
今次白花開得齊整咗 ...

有時植株弱才開畸花,養壯後復花有可能唔同樣。
GP01-Fb 發表於 2018-4-5 23:03:09 來自手機 |顯示全部樓層
真係好靚,B大樣樣嘢都種得咁好,犀利
B17 發表於 2018-4-5 23:14:18 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2018-4-5 23:01
有時植株弱才開畸花,養壯後復花有可能唔同樣。

最右邊有朵K,左邊都有,不過遮左睇唔到

已經畀咗三次機會,而且都唔算弱,冇法,點都要讓個位買新花

B17 發表於 2018-4-5 23:18:12 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2018-4-5 23:03
真係好靚,B大樣樣嘢都種得咁好,犀利

完全靠撞,還要向大大學習
B17 發表於 2018-4-12 10:58:11 |顯示全部樓層
西蕾麗開左兩星期,仍然咁靚!發覺有淡香

Phalaenopsis schilleriana-2018-012.jpg
小雷子 發表於 2018-4-12 11:23:18 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-4-12 10:58
西蕾麗開左兩星期,仍然咁靚!發覺有淡香

成日落毒!