玫瑰葉底有蟲

作者: vynice 发表于 2017-5-28 13:12:36
1846 9
玫瑰葉底有很多白色會動的小蟲,請問應怎處理?
雙魚座 發表於 2017-5-28 14:02:49 來自手機 |顯示全部樓層

如果不是食用~biokill  or 花宝殺虫劑。
食用~可試泡打粉加水。
nightscrawler 發表於 2017-5-29 00:33:47 |顯示全部樓層
先試biokill 之類, 唔得就試吓焗蚊香
vynice 發表於 2017-5-29 11:52:23 |顯示全部樓層
謝謝指教。今早試左噴殺虫藥,又抹左葉片,希望可以杜絕。
這棵玫瑰花買回來的時候開的花色很鮮艷,但第二次開花已變得很淡色,花也疏落。玫瑰要勤施肥的嗎?
fuzzycat 發表於 2017-5-29 11:57:09 來自手機 |顯示全部樓層
薄肥勤施
B17 發表於 2017-5-29 12:12:45 |顯示全部樓層
張相影得唔清,睇落似白粉蝨,會飛,惹開哂,好驚

幼蟲黐係葉底,對殺蟲水有一定抵抗力

唔知苦棟油得唔得?有冇人試過?
vynice 發表於 2017-5-31 09:53:29 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-5-29 12:12
張相影得唔清,睇落似白粉蝨,會飛,惹開哂,好驚

幼蟲黐係葉底,對殺蟲水有一定抵抗力{:em ...

其實我都好驚呢啲小昆蟲來訪,特別是地方所限。只能在室內窗檯種植,如果惹到全屋都係,實俾人鬧c
好彩噴左一次殺蟲劑,至今第三天,未見有小蟲回歸 ,我應否噴多一次確保殺清小蟲?

薄肥勤施,收到!是否有機肥較易惹蟲蟻?

謝謝。
B17 發表於 2017-5-31 21:44:11 |顯示全部樓層
vynice 發表於 2017-5-31 09:53
其實我都好驚呢啲小昆蟲來訪,特別是地方所限。只能在室內窗檯種植,如果惹到全屋都係,實俾人鬧c :curse ...

一般要,因為會有漏網之魚
nightscrawler 發表於 2017-6-1 13:28:54 |顯示全部樓層
vynice 發表於 2017-5-31 09:53
其實我都好驚呢啲小昆蟲來訪,特別是地方所限。只能在室內窗檯種植,如果惹到全屋都係,實俾人鬧c :curse ...

有機肥要全熟, 最好埋入泥中會好啲.
vynice 發表於 2017-6-1 14:13:22 |顯示全部樓層
。今晚再開殺界