蘑菇的仙人掌

作者: 小蘑菇 發表于 2017-5-27 14:47:10
39732 1770
小蘑菇 發表於 2019-8-23 00:28:14 |顯示全部樓層

快開快謝,返到屋企已開始合埋了

回復

小蘑菇 發表於 2019-8-23 00:34:11 |顯示全部樓層
麥雅棠 發表於 2019-8-22 23:37
咪亂嗌呀,我係新手咋,仙人球我都係岩岩開始玩。
植料真係冇話邊樣好邊樣唔岩用,每個人種植環境唔同。 ...

我覺得香港夏天好多兩水, 尤其呢幾年, 種室外落雨要遮擋, 如果唔係好易爛呢
回復

MasterTT 發表於 2019-8-23 20:57:01 來自手機 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2019-8-23 00:28

哇!好靚喎!!你果然係大師,可以種到啲花咁靚
回復

MasterTT 發表於 2019-8-23 21:00:42 來自手機 |顯示全部樓層
麥雅棠 發表於 2019-8-22 23:37
咪亂嗌呀,我係新手咋,仙人球我都係岩岩開始玩。
植料真係冇話邊樣好邊樣唔岩用,每個人種植環境唔同。 ...

咁即係用侵盆法俾肉肉們最好難啲死亡!
回復

MasterTT 發表於 2019-8-23 21:03:54 來自手機 |顯示全部樓層
磨菇大師,你睇下個花苞,長約13-14cm,唔知幾時開呢?應該好快有花睇^_^
回復

MasterTT 發表於 2019-8-23 21:07:47 來自手機 |顯示全部樓層
請問有冇大大知道呢棵山地葉有啲黑色野,咩來的??
回復

小蘑菇 發表於 2019-8-23 22:12:10 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2019-8-23 21:03
磨菇大師,你睇下個花苞,長約13-14cm,唔知幾時開呢?應該好快有花睇^_^ ...

哈哈! 我棵仙人掌買返來就有花蕾的了

Master 大師好利害, 一開就成雙, 應該好壯觀, 等睇開花。
回復

MasterTT 發表於 2019-8-24 12:23:30 來自手機 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2019-8-23 22:12
哈哈! 我棵仙人掌買返來就有花蕾的了

Master 大師好利害, 一開就成雙, 應該好壯觀,  ...

Update下先

image.jpg 呢個角度好靚。。。 image.jpg image.jpg
個花已經好大啦,花梗長約17-18cm(計埋花苞)。上網查好似話係喺深夜十二點之後開花,最多撐到早上十點,開一日。所以呢排到好早起身觀察,睇下個花點樣,哈哈!!

你個仙人掌係屬於易開花仙人掌。依加開始立秋啦,大部分仙人掌開花期已過。出年夏天等你呢棵仙人掌嘅開花相
回復

MasterTT 發表於 2019-8-24 13:49:54 來自手機 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2019-8-23 00:28

你個仙人掌好似叫‘大統領’仙人掌,是嗎?大統領是Thelocactus 屬,都算易開花,但要多矖太陽。上次误會了它是Mammillarias 屬,唔好意思
回復

小蘑菇 發表於 2019-8-24 14:58:33 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2019-8-24 13:49
你個仙人掌好似叫‘大統領’仙人掌,是嗎?大統領是Thelocactus 屬,都算易開花,但要多矖太陽。上次误會 ...

都有 d 似呀, 多謝你的資料, 幫佢揾個靚位曬多 d, 希望下年長開長有
回復

小蘑菇 發表於 2019-8-24 15:00:47 |顯示全部樓層

兜 B 好似又大左d 了
回復

MasterTT 發表於 2019-8-24 18:15:23 來自手機 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2019-8-24 14:58
都有 d 似呀, 多謝你的資料, 幫佢揾個靚位曬多 d, 希望下年長開長有   ...

我呢啲新手算得d咩你呢棵好耐暴曬㗎,但冇一下子就放在室外,要慢慢來呢。

以下係我幫你果棵瘤玉屬Thelocactus「大統領」搵到嘅種植資料,抄返俾你

瘤玉屬
Thelocactus
原產地:美國、墨西哥
生長期:夏季(夏型種)
澆水:春/秋1週1次 夏2週1次 冬1月以上一次/斷水
根粗:細根型
難易度:尚算容易 不太困難 適合新手
開花期:春至夏季
栽培管理上並不困難,比起祼萼球屬更需要乾燥些。不需太在意夏季的日照,日照充足較利於生長。
                                      完
我啲資料希望幫到你
回復

MasterTT 發表於 2019-8-24 18:17:56 來自手機 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2019-8-24 15:00

兜 B 好似又大左d 了

So cute呀!!!星球屬仙人掌嘅BB樣真係特別可愛
回復

小蘑菇 發表於 2019-8-24 18:40:59 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2019-8-24 18:15
我呢啲新手算得d咩你呢棵好耐暴曬㗎,但冇一下子就放在室外,要慢慢來呢。

以下係我幫你果 ...

唔好咁講啦, 我都係新手一名, 互相交流一下, 都好開心呀。多謝你的資料, 好有用呀。

我的仙人掌大部分時間,都係用燈照, 只係有幾盆可以晒太陽咋   

兜兜 同 仙人掌 的 BB 都好唔同, 各有得意的地方, 你都試下啦, 會愛上買種子發芽。
回復

MasterTT 發表於 2019-8-24 18:59:58 來自手機 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2019-8-24 18:40
唔好咁講啦, 我都係新手一名, 互相交流一下, 都好開心呀。多謝你的資料, 好有用呀。

我的仙人掌大部 ...

唔駛客氣!我都唔知兜種子係邊到買,你係邊到買架??
回復

小蘑菇 發表於 2019-8-24 19:03:21 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2019-8-24 18:59
唔駛客氣!我都唔知兜種子係邊到買,你係邊到買架??

上網買嫁, 不過我唸淘會平 d 囉
回復

MasterTT 發表於 2019-8-24 20:01:58 來自手機 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2019-8-24 19:03

我唔太鐘意上網買,驚係伏!
回復

MasterTT 發表於 2019-8-24 20:03:56 來自手機 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2019-8-24 19:03

磨菇大師,大毫丸的頂部萎縮,全株發軟,怎麼辦呀??
回復

小蘑菇 發表於 2019-8-24 20:42:24 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2019-8-24 20:03
磨菇大師,大毫丸的頂部萎縮,全株發軟,怎麼辦呀??

我未試過咁喎, 今早你 post 相, 都好似好正常, 會唔會今日太熱太焗, 又或都缺水? (我推測咋)
回復

MasterTT 發表於 2019-8-24 21:17:02 來自手機 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2019-8-24 20:42
我未試過咁喎, 今早你 post 相, 都好似好正常, 會唔會今日太熱太焗, 又或都缺水? (我推測咋) ...

我上個禮拜啱啱淋完,會唔會係根部問題呢??
回復