蘑菇的仙人掌

作者: 小蘑菇 發表于 2017-5-27 14:47:10
39749 1770
MasterTT 發表於 2019-8-6 19:05:34 來自手機 |顯示全部樓層
都係唔駛送俾我啦,屋企冇位,多謝。

不用客氣 (^_-)  發表於 2019-8-6 21:08
回復

MasterTT 發表於 2019-8-6 21:50:07 來自手機 |顯示全部樓層
熊童子
繁殖
回復

MasterTT 發表於 2019-8-6 21:52:41 來自手機 |顯示全部樓層
兜兜花苞大了希望可以照常生長然後開花
回復

MasterTT 發表於 2019-8-7 18:55:07 來自手機 |顯示全部樓層
蘑菇大師,你知不知道點解熊童子繁殖完後的熊童子媽咪啲葉開始巢皮、變黃?
回復

小蘑菇 發表於 2019-8-8 00:25:44 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2019-8-6 21:52
兜兜花苞大了希望可以照常生長然後開花

等睇Master大師的兜兜開花照

我自己無種景天科呀, 會唔會母株繁殖完會消耗大量元氣呢? 你試下貼個帖, 問下師兄師姐, 佢哋應該可以幫到你的。
回復

MasterTT 發表於 2019-8-8 08:28:12 來自手機 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2019-8-8 00:25
等睇Master大師的兜兜開花照  

我自己無種景天科呀, 會唔會母株繁殖完會消耗大量元氣呢? ...

蘑菇大師,我唔係大師
我都唔知,我繼續觀察啦
回復

MasterTT 發表於 2019-8-8 21:07:10 來自手機 |顯示全部樓層
4F590D05-EDFF-4D99-9EB7-DA7F950CF3C4.jpeg 76B540C8-4016-4FFE-BE5A-7CDB44439941.jpeg 83F70854-C8AA-463E-B1D4-2FC134A6E982.jpeg B20BFE6C-2ED8-405F-AD91-5735EE1835A0.jpeg 096E58A1-E2B6-48D1-BD0A-02CBED2967C3.jpeg
磨菇大師,呢啲係我以前開花嘅仙人掌,靚唔靚?第一張相嘅仙人球以前開過花,但冇影到相,唔好意思!!
我師父嘅小屁屁(生石花)開花相,好珍貴㗎!佢成日都冇時間影相,呢個係唯一相片,靚嗎?
回復

小蘑菇 發表於 2019-8-9 00:29:10 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2019-8-8 21:07
磨菇大師,呢啲係我以前開花嘅仙人掌,靚唔靚?第一張相嘅仙人球以前開過花,但冇影到相,唔 ...

仙人掌的花真係好靚呢, 真令我羨慕, 我來來去去都係得一棵開花咋。

Master 大師有無嘗試幫佢哋授粉呀?
回復

MasterTT 發表於 2019-8-9 08:24:39 |顯示全部樓層

有呀,但失敗
磨菇大師,你開花果棵係咪叫牡丹玉?睇之前對話好似係。Gymnocalycium(祼萼屬)係著名嘅開花神器,不需要太多陽光,而你那棵就係gymnocalycium了。我唸你可以種多啲呢個屬系嘅仙人球!上圖紅色大花就係我嘅Gymnocalycium,緋花玉。
回復

小蘑菇 發表於 2019-8-9 13:47:01 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2019-8-9 08:24
有呀,但失敗
磨菇大師,你開花果棵係咪叫牡丹玉?睇之前對話好似係。Gymnocalycium(祼萼屬) ...

咁易開花, 可以有好多機會再接再厲

係呀,我開花個棵就係牡丹玉, 真係好易開花。其實我都有唸過種緋花玉的, 不過依家暫時無乜位, 等有位可能都會種呢
回復

MasterTT 發表於 2019-8-9 18:40:31 來自手機 |顯示全部樓層

我棵紅太陽服唔到盆呀~次次都跌出來,睇來我要用硬啲嘅泥種
下星期如冇意外嘅話,我會去花墟睇下有無特別品種嘅仙人掌,順便買泥,但係最最最驚就係啲人示威>|_|<!!其實我好想種多啲G.屬嘅仙人掌,尤其係你果棵嘅錦品種 image.jpg
我嘅G.仙人球。雖然話係開花機器,但⋯⋯我好似唔係好開到花,除春天果次外,其除花苞生到5mm-20mm就會枯!大師你知不知道點解??
回復

小蘑菇 發表於 2019-8-10 00:30:07 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2019-8-9 18:40
下星期如冇意外嘅話,我會去花 ...

我都有紅太陽,白太陽, 但都仲係苖, 但唔知點解瘦瘦高高的

我棵牡丹玉係平價嘢來的, 唔係錦呀, 買嗰時結左果, 依家有好多小苖, 不過仲好細粒, 如果唔係, 可以分享比你呢

消苞係咪唔夠肥? 開花消耗好多營養的, 你下次試下開花季節前, 做定準備, 養肥佢
回復

MasterTT 發表於 2019-8-10 09:05:34 |顯示全部樓層
種得好靚好可愛啊!
回復

corina 發表於 2019-8-10 10:35:30 來自手機 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2019-8-9 18:40
下星期如冇意外嘅話,我會去花 ...

唔服盆可以試下修根,把幼小根鬚全剪掉
回復

corina 發表於 2019-8-10 10:37:14 來自手機 |顯示全部樓層

泥太硬不好,用牙簽或小竹枝固定
回復

corina 發表於 2019-8-10 10:41:09 來自手機 |顯示全部樓層
佈下牙簽陣,走唔甩

多謝前輩的牙籤陣,非常好用ok!  發表於 2019-8-13 21:24
回復

MasterTT 發表於 2019-8-10 11:30:41 來自手機 |顯示全部樓層
明白⋯⋯多謝大師回答!
回復

MasterTT 發表於 2019-8-10 11:32:40 來自手機 |顯示全部樓層
日本城入貸
回復

小蘑菇 發表於 2019-8-10 12:41:40 |顯示全部樓層
corina 發表於 2019-8-10 10:41
佈下牙簽陣,走唔甩

我都有用牙簽

回復

MasterTT 發表於 2019-8-10 12:59:06 來自手機 |顯示全部樓層
紅太陽坐緊監,走唔甩
回復