蘑菇的仙人掌

作者: 小蘑菇 發表于 2017-5-27 14:47:10
39694 1770
小蘑菇 發表於 2019-8-3 21:41:38 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2019-8-3 20:06
你嘢種植經驗同技術真係高超

哈哈! 我無乜經驗咋, 分分鐘你仲多經驗過我呢
回復

MasterTT 發表於 2019-8-4 09:07:40 來自手機 |顯示全部樓層
好天嘅話,窗邊都會有幾個鐘陽光,加埋照燈,咁仲唔開花??
回復

MasterTT 發表於 2019-8-4 09:12:28 來自手機 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2019-8-3 21:41
哈哈! 我無乜經驗咋, 分分鐘你仲多經驗過我呢

傻啦,冇咁講!我只係新手,雖然種咗好幾年花,但種花技巧都仲未掌握得住,所以常常都種死啲花
你係大師,以後請你多多指教
回復

小蘑菇 發表於 2019-8-4 10:10:01 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2019-8-4 09:07
好天嘅話,窗邊都會有幾個鐘陽光,加埋照燈,咁仲唔開花?? ...

我屋企 d 植物家係主要家係照燈的, 所以好少開花呢, 如果係大師, 就唔係咁啦, 其實我都同你一樣咋, 多多指教

我家的仙人掌開花, 都會繼續落肥, 會落好稀好稀的肥, 咁你的大豪丸開花仲有無落肥呀?
回復

MasterTT 發表於 2019-8-4 10:45:10 來自手機 |顯示全部樓層
有,施幾滴開花肥
回復

MasterTT 發表於 2019-8-4 10:47:52 來自手機 |顯示全部樓層
我用開呢隻肥,生長期4週施一次。
回復

小蘑菇 發表於 2019-8-4 14:33:42 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2019-8-4 10:47
我用開呢隻肥,生長期4週施一次。

温度會唔會有關係呢? 我見 d 花苞太熱的時候, 又真係生長得好慢, 之後晚上將佢放人房涼冷氣, 就好似生長得快 d。 呢兩日涼返少少, 你嗰 d 又無見佢生長快 d呀?
回復

MasterTT 發表於 2019-8-4 15:09:01 來自手機 |顯示全部樓層
平均每日30.c度。半個月前已經冇生長。花苞生到一定程度(長到有灰、黑色嘅時候)就會停止生長,好奇怪㗎!係網上查過大毫丸嘅花包生長到4-6週就會開花。蘑菇大師,大毫丸係咪呢個夏天都唔會開花??
回復

MasterTT 發表於 2019-8-4 15:16:03 來自手機 |顯示全部樓層
呢半個月來,左右兩邊嘅花苞底部都有綠色嘅不明物體,懷疑係花梗,但一D生長都無。請問呢方面蘑菇大師又有咩睇法
回復

小蘑菇 發表於 2019-8-5 00:34:52 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2019-8-4 15:09
平均每日30.c度。半個月前已經冇生長。花苞生到一定程度(長到有灰、黑色嘅時候)就會停止生長,好奇怪㗎! ...

唔好咁叫我啦, 我家中植物只有一棵開到花, 大師呢個名真係受唔起 , 我都仲係學習緊, 摸索緊, 大家互相交流下咋, 多多指教呢

上網睇大豪丸係春初夏開花的, 好大機會天氣太熱出得慢喎, 你試下放係無咁熱的地方, 會唔會有改善?
回復

小蘑菇 發表於 2019-8-5 00:43:15 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2019-8-4 15:16
呢半個月來,左右兩邊嘅花苞底部都有綠色嘅不明物體,懷疑係花梗,但一D生長都無。請問呢方面蘑菇大師又有 ...

我未種過呢個品種, 但睇落都似似地花梗喎, 都係等其他有種呢個品種的師兄姐答你啦。

話時話, 你呢個係咪花墟買嫁? 可以種到咁多花苞, 你好利害啊~ 我嗰 d 成日都唔開花, 真係無鬼用
回復

MasterTT 發表於 2019-8-5 13:57:19 來自手機 |顯示全部樓層
係啊!大毫丸喺花墟買㗎呢排花墟入手好多多肉同仙人掌,所以我忍唔到手買多咗
回復

MasterTT 發表於 2019-8-5 14:05:28 來自手機 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2019-8-5 00:43
我未種過呢個品種, 但睇落都似似地花梗喎, 都係等其他有種呢個品種的師兄姐答你啦。

話時話, 你呢個 ...

大毫丸係好易開花㗎上網睇過啲大師仲可以開花開滿成個大毫丸添
你啲仙人掌開花少應該因爲地理問題(屋企冇位矖陽光),我唸如果你曬夠太陽,就會同D大師一樣開滿成個仙人掌,所以我都仲係當你係大師
回復

MasterTT 發表於 2019-8-5 14:10:42 來自手機 |顯示全部樓層
image.jpg image.jpg
今日放假,分享下仙人掌矖太陽先
回復

MasterTT 發表於 2019-8-5 16:48:23 來自手機 |顯示全部樓層
image.jpg image.jpg
蘑菇你知唔知呢兩個係咩品種叫詳名?
回復

小蘑菇 發表於 2019-8-6 00:18:51 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2019-8-5 14:05
大毫丸係好易開花㗎上網睇過啲大師仲可以開花開滿成個大毫丸添
...

以前我去親花墟都忍唔到手的, 依家因為無位, 所以只睇無買了。 Master 大大, 你都好中意仙人掌喎, 如果你有興趣, 我可以比粒 强刺屬 的仙人掌, 你試種呢。

蘑菇不才, 種左幾年, 都係得一棵開到花咋, 哈哈!
回復

小蘑菇 發表於 2019-8-6 00:24:00 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2019-8-5 16:48
蘑菇你知唔知呢兩個係咩品種叫詳名?

上面嗰棵好似係 “Haageocereus” 呢個屬
下面就唔知係咪叫 “黄毛掌”
回復

MasterTT 發表於 2019-8-6 08:06:25 來自手機 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2019-8-6 00:24
上面嗰棵好似係 “Haageocereus” 呢個屬
下面就唔知係咪叫 “黄毛掌”

唔該囇
回復

MasterTT 發表於 2019-8-6 08:22:43 來自手機 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2019-8-6 00:18
以前我去親花墟都忍唔到手的, 依家因為無位, 所以只睇無買了。 Master 大大, 你都好中意仙人掌喎, 如 ...

考慮下,多謝!!
回復

小蘑菇 發表於 2019-8-6 08:59:57 |顯示全部樓層

不過唔知岩唔岩
回復