蘑菇的仙人掌

作者: 小蘑菇 發表于 2017-5-27 14:47:10
39702 1770
小蘑菇 發表於 2017-5-28 21:36:29 |顯示全部樓層
maxwaggon 發表於 2017-5-28 21:01
《鯱頭》側邊那隻就係《金鯱》來的!

上網睇過, 都有 d 似, 多謝大大
回復

krischan 發表於 2017-5-28 22:46:02 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2017-5-28 09:38
希望吧 , 岩岩疏左 d 唔靚的, 現集中呢兩盤,亦都買多盞燈,希望能解決光照不足的問題,  ...

師兄你用咩燈?
回復

corina 發表於 2017-5-28 22:52:55 |顯示全部樓層
maxwaggon 發表於 2017-5-28 21:01
《鯱頭》側邊那隻就係《金鯱》來的!

師兄真係好利害
回復

小蘑菇 發表於 2017-5-29 08:48:53 |顯示全部樓層

之前只用一盞白燈咋, 但唔多夠光, 就加盞紅藍燈, 咁師兄又用緊咩燈?
回復

krischan 發表於 2017-5-29 16:28:18 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2017-5-29 08:48
之前只用一盞白燈咋, 但唔多夠光, 就加盞紅藍燈, 咁師兄又用緊咩燈? ...

9W 燈, 跟呢個POST 個址揾:
http://hkplants.com/thread-177821-1-1.html

我砌得進取D - 6藍3紅 - 想防徙長

我個記錄帖:
http://hkplants.com/forum.php?mo ... p;page=1#pid2295377

葉插小苗是長得很快的, 但全部都晒唔出色

黃金萬年草種幾多死幾多, 摸索緊室內係咪唔可行
回復

小蘑菇 發表於 2017-5-29 17:18:14 |顯示全部樓層

我就砌 5藍4紅, 我係用來照仙人掌的, 暫時都 ok

你家中的小苖睇落都 Ok 喎, 依家還小, 未出色都正常呀, 花友你要耐心等待的

其實所有植物都喜愛空氣流通, 會唔會你家中唔夠通風呀? 據我所知, 景天科好似唔中意濕熱焗的, 好易爛根

回復

krischan 發表於 2017-5-29 18:36:56 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2017-5-29 17:18
我就砌 5藍4紅, 我係用來照仙人掌的, 暫時都 ok

你家中的小苖睇落都 Ok 喎, 依家還小, 未出色都正常 ...

我都有諗過呢個問題, 我而家將1株小苗+小量萬年草移出去露台種 (但冇直射陽光) 睇下會唔會死.
如果會的話即係真係通風有問題, 到時再配幾把電腦風扇睇下work 唔work
回復

小蘑菇 發表於 2017-5-29 20:09:07 |顯示全部樓層
krischan 發表於 2017-5-29 18:36
我都有諗過呢個問題, 我而家將1株小苗+小量萬年草移出去露台種 (但冇直射陽光) 睇下會唔會死.
如果會的話 ...

同埋肉肉好怕去水唔好, 我哋呢 d 新手, 最好用 d 有窿的盆, 無咁易積水爛根

祝花友今次試驗成功
回復

小蘑菇 發表於 2017-6-11 20:53:14 |顯示全部樓層

尋日終於等到仙人掌種子, 今日即刻落泥

回復

ShiningKath 發表於 2017-6-11 23:52:06 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2017-6-11 20:53

尋日終於等到仙人掌種子, 今日即刻落泥

你的種子哪兒買的 ?
回復

corina 發表於 2017-6-11 23:54:59 來自手機 |顯示全部樓層
通常mix是舊種子
回復

小蘑菇 發表於 2017-6-12 08:41:28 |顯示全部樓層
ShiningKath 發表於 2017-6-11 23:52
你的種子哪兒買的 ?

在專門賣仙人掌種子的網買的
回復

小蘑菇 發表於 2017-6-12 08:47:02 |顯示全部樓層
corina 發表於 2017-6-11 23:54
通常mix是舊種子

因為樣樣都想要 , 其實都預左, 只要每包都發到幾棵, 就已經滿足了
回復

corina 發表於 2017-6-12 12:26:47 來自手機 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2017-6-12 08:47
因為樣樣都想要 , 其實都預左, 只要每包都發到幾棵, 就已經滿足了  ...

真羨慕你會播種發芽,仙人球種子播過2次,只出一棵,所以只好淘小小小苗
回復

corina 發表於 2017-6-12 12:29:42 來自手機 |顯示全部樓層
我的小小苗,最多鹿角柱,2,3年就開花
回復

小蘑菇 發表於 2017-6-12 12:57:29 |顯示全部樓層
corina 發表於 2017-6-12 12:26
真羨慕你會播種發芽,仙人球種子播過2次,只出一棵,所以只好淘小小小苗 ...

我係花墟買的種子, 只有一次發芽不成功, 因為貪平 , 反而買 20 幾蚊一包,就發到芽啊, 不過係我本事, 種到咁上下就 ... 一粒粒仙遊了

其實好易發的, 我只用保鮮紙蓋住, 用來保濕, 上面吉d 洞, 之後間唔中開下保鮮紙來換氣, 你都可以試下, 一齊種啦, 好有挑戰的
回復

小蘑菇 發表於 2017-6-12 13:06:57 |顯示全部樓層
corina 發表於 2017-6-12 12:29
我的小小苗,最多鹿角柱,2,3年就開花

好多仙人掌, 一粒粒好得意, 好中意相中有毛毛的 , 我依家發的芽就有呢類, 希望成功啦

2-3 年都好快開花喎, 仲以為要 5 年以上, 請問corina 相中的, 係咪未開過花?
回復

corina 發表於 2017-6-12 13:08:01 來自手機 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2017-6-12 12:57
我係花墟買的種子, 只有一次發芽不成功, 因為貪平 , 反而買 20 幾蚊一包,就發到芽啊,  ...

仙人球已經有幾十盆,無位了,而家轉玩橄欖科,没药乳香超難發芽,種子又貴,可能唔會再買種子,一百元得幾粒,仲可能一棵都唔出
回復

小蘑菇 發表於 2017-6-12 13:16:51 來自手機 |顯示全部樓層
corina 發表於 2017-6-12 13:08
仙人球已經有幾十盆,無位了,而家轉玩橄欖科,没药乳香超難發芽,種子又貴,可能唔會再買種子,一百元得 ...

我唔捨得買太貴的, 不過當我做左高手的話, 就另計 (依家仲係殺手一名, 應該仲有排), 哈哈!
回復

corina 發表於 2017-6-12 13:30:16 來自手機 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2017-6-12 13:06
好多仙人掌, 一粒粒好得意, 好中意相中有毛毛的 , 我依家發的芽就有呢類, 希望成功啦

...

毛毛是鹿角柱属 多色刺猬 russanthus v canus GL538,開綠花,大咗無毛毛,只有剌

評分

查看全部評分

回復