蘑菇的仙人掌

作者: 小蘑菇 發表于 2017-5-27 14:47:10
39682 1770
corina 發表於 2018-6-17 11:06:57 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2018-6-16 21:48
有條新手問題,請問開花仙人球,會否有分某品種是日間開花,某品種是夜間開花。或是毛花柱內會有日間和夜間 ...

對,是有分日開和夜開,毛花柱好似是日開的
回復

小蘑菇 發表於 2018-6-17 11:35:56 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2018-6-17 09:56
所以話番轉頭,會否退休後才玩會較好,但又忍不住,好像本來想初春才播惠比须笑,現在又心思思想早日播, ...

玩左先算啦, 退休再玩多 d

時間唔岩的話, 發芽率會低 d, 同埋出到芽都有機會呱呀, 倒不如忍下手, 等岩時間先播啦
回復

小蘑菇 發表於 2018-6-17 11:38:57 |顯示全部樓層
corina 發表於 2018-6-17 10:38
買5 cm毛花柱發30cm大柱子,實在放不下了

嘩! 好多寶貝呀, 我想下最上面右二個棵係咪雲層層呀? 還是岩岩開完花?

牛大家的ts126 即係咩呀? 牛大家係賣家的名? ts126 係品種名?
回復

小蘑菇 發表於 2018-6-17 11:41:14 |顯示全部樓層
corina 發表於 2018-6-17 11:04
下次試下先,謝謝指教

我呢個方法都唔知岩唔岩嘅
回復

corina 發表於 2018-6-17 12:05:25 來自手機 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2018-6-17 11:38
嘩! 好多寶貝呀, 我想下最上面右二個棵係咪雲層層呀? 還是岩岩開完花?

牛大家的ts126 即係咩呀? 牛 ...

這個嗎?圓盤玉蜘蛛丸,夏天經常開花,白花有清香,晚上開
回復

corina 發表於 2018-6-17 12:11:26 來自手機 |顯示全部樓層
牛大是店名,ts126是型號
回復

taxitang 發表於 2018-6-17 12:12:23 |顯示全部樓層

嘩!大花,價錢都貴喎,應該是今次新入的嗎?店舖話乳白色和其他,是否這品還有其他花色,但又再貴啲,期待開花照。
回復

taxitang 發表於 2018-6-17 12:13:55 |顯示全部樓層
corina 發表於 2018-6-17 11:06
對,是有分日開和夜開,毛花柱好似是日開的

謝謝解答,日間開花好,夜間開芘有誰欣賞!
回復

taxitang 發表於 2018-6-17 12:16:46 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2018-6-17 11:35
玩左先算啦, 退休再玩多 d

時間唔岩的話, 發芽率會低 d, 同埋出到芽都有機會呱呀, 倒 ...

那又有新疑問,理應種子越新鮮,發芽率越高,如等到合氣候才播種,種子會否冇咁新鮮,影響發芽率。
回復

corina 發表於 2018-6-17 12:19:27 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2018-6-17 12:12
嘩!大花,價錢都貴喎,應該是今次新入的嗎?店舖話乳白色和其他,是否這品還有其他花色,但又再貴啲,期 ...

毛花柱都是大花,本想要六月午,可惜冇貨,這個大白花也很好看,帶花苞呢,希望能開
回復

corina 發表於 2018-6-17 12:21:46 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2018-6-17 12:13
謝謝解答,日間開花好,夜間開芘有誰欣賞!

夜晚半夜開,第二天中午謝,所以一早起身都可以看花,如果白天開,可能放工回家花已合上,各有好處吧
回復

corina 發表於 2018-6-17 12:31:47 來自手機 |顯示全部樓層
仲有另一個尺寸大球,我買5cm, 發10cm, 叫我種去邊度好
回復

corina 發表於 2018-6-17 12:34:33 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2018-6-17 12:12
嘩!大花,價錢都貴喎,應該是今次新入的嗎?店舖話乳白色和其他,是否這品還有其他花色,但又再貴啲,期 ...

花色一樣,只是不同尺寸,5cm100元,10cm200元

哦!明白。  發表於 2018-6-17 13:55
回復

小蘑菇 發表於 2018-6-17 13:17:42 |顯示全部樓層
corina 發表於 2018-6-17 12:05
這個嗎?圓盤玉蜘蛛丸,夏天經常開花,白花有清香,晚上開

係呀, 呢個好靚呢

你都好多大型種喎, 學 的士花友, 咁租個花場種先得喎
回復

corina 發表於 2018-6-17 13:26:13 來自手機 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2018-6-17 13:17
係呀, 呢個好靚呢  

你都好多大型種喎, 學 的士花友, 咁租個花場種先得喎 ...

有D失控,今日又買咗,決心不會再加花了,無錢無時間無地方
回復

小蘑菇 發表於 2018-6-17 13:27:04 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2018-6-17 12:16
那又有新疑問,理應種子越新鮮,發芽率越高,如等到合氣候才播種,種子會否冇咁新鮮,影響發芽率。 ...

都有機會嫁, 所以都無十全十美。

講真, 如果我自己的話, 買左種子返來, 當然會即種啦, 但未買, 都會盡量忍手。忍唔到, 咪好似紫/白太陽咁, 買左即發芽, 希望趕得切係8~9月前, 小苖長大 d 啦。
回復

小蘑菇 發表於 2018-6-17 13:30:18 |顯示全部樓層
corina 發表於 2018-6-17 13:26
有D失控,今日又買咗,決心不會再加花了,無錢無時間無地方 ...

哈哈! 好難的

除非你唔上 tb,  唔出花墟, 就有 d 機會唔買
回復

taxitang 發表於 2018-6-17 13:34:12 |顯示全部樓層
corina 發表於 2018-6-17 12:19
毛花柱都是大花,本想要六月午,可惜冇貨,這個大白花也很好看,帶花苞呢,希望能開 ...

咦!好似未有根,對仙人球來說,冇根開花會否對植株和花有影響?是否待長根後才開花會較好。
回復

corina 發表於 2018-6-17 13:38:51 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2018-6-17 13:34
咦!好似未有根,對仙人球來說,冇根開花會否對植株和花有影響?是否待長根後才開花會較好。 ...

我見評價都可以開的,但發根實在要等,比你的杏光輝而家仲未有根
回復

corina 發表於 2018-6-17 13:40:38 來自手機 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2018-6-17 13:30
哈哈! 好難的

除非你唔上 tb,  唔出花墟, 就有 d 機會唔買<span class="emoji emoji1f917"></span> ...

你講得啱,仲要唔好去任何植物討論區,見到人家靚花又忍唔住
回復