蘑菇的仙人掌

作者: 小蘑菇 發表于 2017-5-27 14:47:10
39729 1770
corina 發表於 2018-6-5 21:55:02 來自手機 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2018-6-5 21:34
資深玩家都損手 , 肯定價值不菲啦, 肉痛死了

比你睇佢D相,2天,全熟了
回復

corina 發表於 2018-6-5 21:57:32 來自手機 |顯示全部樓層

佢話放天台大棚,散熱慢,高溫60度,剛巧有風扇壞了,悲劇發生
回復

taxitang 發表於 2018-6-5 22:41:08 |顯示全部樓層
corina 發表於 2018-6-5 21:57
佢話放天台大棚,散熱慢,高溫60度,剛巧有風扇壞了,悲劇發生

嘩!惨!一心以為仙人掌類唔怕熱,唔怕曬,繄記惨劇。
回復

corina 發表於 2018-6-5 23:52:45 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2018-6-5 22:41
嘩!惨!一心以為仙人掌類唔怕熱,唔怕曬,繄記惨劇。

我都晒傷過幾棵成株,第二年都死埋。
佢咁嚴重,因為種在頂樓,放在英泥上,英泥吸熱兼散熱慢,所以有高溫60度,有大棚,相對焗D,最致命是風扇壞了,時間,心機,金錢全沒了,死咁多精品,的確難過,仲想放棄仙人球
回復

小蘑菇 發表於 2018-6-5 23:52:56 |顯示全部樓層
corina 發表於 2018-6-5 21:57

嘩~ 見有d 都唔細喎, 要種到嗰種 size 都要好幾年, 真係心痛死

60度高温, 真係要成株先可以頂得順, 小苖實缺水啦, 小苖渡夏都唔易, 我覺得比過冬困難
回復

corina 發表於 2018-6-6 00:02:24 來自手機 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2018-6-5 23:52
嘩~ 見有d 都唔細喎, 要種到嗰種 size 都要好幾年, 真係心痛死  

60度高温, 真係要成株先可以頂得 ...

佢話成株60度可以忍受,前題是要有風扇吹,可降溫幾度的
我家向正西,無遮無擋,夏天最熱都過40度
回復

yunge0 發表於 2018-6-6 07:03:16 來自手機 |顯示全部樓層
corina 發表於 2018-6-5 23:52
我都晒傷過幾棵成株,第二年都死埋。
佢咁嚴重,因為種在頂樓,放在英泥上,英泥吸熱兼散熱慢,所以有高 ...

當你想起它們的美, 又唔忍唔住再種。經過今次的教訓, 下次會找到更佳方法去改善。所以, 請不要灰心。
回復

corina 發表於 2018-6-6 07:40:05 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2018-6-6 07:03
當你想起它們的美, 又唔忍唔住再種。經過今次的教訓, 下次會找到更佳方法去改善。所以, 請不要灰心。 ...

誤會了,不是我的
回復

yunge0 發表於 2018-6-6 08:09:59 來自手機 |顯示全部樓層
corina 發表於 2018-6-6 07:40
誤會了,不是我的

幸好不是你的
回復

小蘑菇 發表於 2018-6-6 21:03:16 |顯示全部樓層

風乾後, 可以入返盤了

尚欠黑金剛, 浸出根後才上盤

回復

taxitang 發表於 2018-6-6 22:06:07 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2018-6-6 21:03

風乾後, 可以入返盤了

大戶、大戶,快高長大早日開花。
回復

小蘑菇 發表於 2018-6-6 23:55:24 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2018-6-6 22:06
大戶、大戶,快高長大早日開花。

哈哈! 十劃未有一撇, 同埋要爆晒先有花, 我家都唔知夠唔夠條件
回復

taxitang 發表於 2018-6-7 10:23:39 |顯示全部樓層
各品需光 應該不同緊有一些品種能開花
回復

corina 發表於 2018-6-7 10:57:35 來自手機 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2018-6-6 21:03

風乾後, 可以入返盤了

黑金剛直接上盆可以了,潮土,好快出根
回復

corina 發表於 2018-6-7 10:58:56 來自手機 |顯示全部樓層
黑金剛側芽已種3年了,粗生好種,放心
回復

corina 發表於 2018-6-7 11:01:26 來自手機 |顯示全部樓層
出根後大水大肥,好快有花,我見人地2年苗都開花,我新手種,經常唔淋水,所以仲咁細
回復

小蘑菇 發表於 2018-6-7 12:50:22 |顯示全部樓層
corina 發表於 2018-6-7 11:01
出根後大水大肥,好快有花,我見人地2年苗都開花,我新手種,經常唔淋水,所以仲咁細 ...

我都係新手一名,之前試過多肉直接入泥,但都係失敗,  之後發覺發左少少芽, 再入泥, 對我來說, 比較容易掌握啊~

我家的仙人掌現在都是一星期淋透水一次, 兩星期一次淋水肥, 我唸住你給我的, 都會咁做, 你覺得 ok 嗎?
回復

小蘑菇 發表於 2018-6-7 12:53:07 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2018-6-7 10:23
各品需光 應該不同緊有一些品種能開花

我家的植物成日都唔肯開花, 所以睇佢哋的形態, 多過睇花
回復

corina 發表於 2018-6-7 14:29:05 來自手機 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2018-6-7 12:50
我都係新手一名,之前試過多肉直接入泥,但都係失敗,  之後發覺發左少少芽, 再入泥, 對我來說, 比較 ...

都好粗生嘅,你淋水仲密過我,好熱水蒸發得快,淋多D,有時1個月2-3次,其實小苗要多D水嘅
回復

小蘑菇 發表於 2018-6-7 18:06:53 |顯示全部樓層
corina 發表於 2018-6-7 14:29
都好粗生嘅,你淋水仲密過我,好熱水蒸發得快,淋多D,有時1個月2-3次,其實小苗要多D水嘅 ...

小苖的話, 我會一星期淋兩次的, 諗住佢儲水少, 同埋放係通風位, 又乾得快, 應該無問題。

你比我的都唔算好細棵, 每星期淋一次應該 ok 呱
回復