蘑菇的仙人掌

作者: 小蘑菇 发表于 2017-5-27 14:47:10
39589 1770
corina 發表於 2018-6-4 18:57:32 來自手機 |顯示全部樓層
網上圖,黑金剛群開非常漂亮
小蘑菇 發表於 2018-6-4 18:59:33 來自手機 |顯示全部樓層
corina 發表於 2018-6-4 18:57
網上圖,黑金剛群開非常漂亮

你的開過花嗎?
corina 發表於 2018-6-4 19:02:50 來自手機 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2018-6-4 18:59
你的開過花嗎?

我買時花剛謝,跟住比我種軟,砍頭等佢生側芽再種,所以未開過,放心,這種易開花
小蘑菇 發表於 2018-6-4 19:22:30 |顯示全部樓層
corina 發表於 2018-6-4 19:02
我買時花剛謝,跟住比我種軟,砍頭等佢生側芽再種,所以未開過,放心,這種易開花 ...

哈哈! 你都放心, 見到佢 d 花咁靚, 都好有動力種好佢的

彩草係咪你由種子開始種的?
corina 發表於 2018-6-4 19:30:29 來自手機 |顯示全部樓層
彩草是種子種,出了這幾棵,現在夠大了,移苗沒風險
taxitang 發表於 2018-6-4 20:48:48 |顯示全部樓層
放毒呀!有人放毒呀!小心中毒,我已嚴重中毒,一定要去找解藥。
小蘑菇 發表於 2018-6-4 21:23:34 |顯示全部樓層
corina 發表於 2018-6-4 19:30
彩草是種子種,出了這幾棵,現在夠大了,移苗沒風險

我見佢都好壯, 上年發的苖嗎?
小蘑菇 發表於 2018-6-4 21:30:09 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2018-6-4 20:48
放毒呀!有人放毒呀!小心中毒,我已嚴重中毒,一定要去找解藥。

解毒可以揾 Corina 花友 , 不過小心會越解越毒
corina 發表於 2018-6-4 22:08:04 來自手機 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2018-6-4 21:23
我見佢都好壯, 上年發的苖嗎?

是的,第一次用種子種,唔敢耐淋水,今年先放心大水
corina 發表於 2018-6-4 22:09:19 來自手機 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2018-6-4 21:30

已經比咗幾個毒網佢解毒,你要嗎?
corina 發表於 2018-6-4 22:12:42 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2018-6-4 20:48

唔好買太多,唔同品種唔同需求,我第一年種唔敢淋水,大得慢,晒傷晒死都有,春天唔小心又有病,睇多D先
taxitang 發表於 2018-6-4 22:23:07 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2018-6-4 21:30

解藥已給,但不知是否有效,好像如你所說越解越深。
taxitang 發表於 2018-6-4 22:26:04 |顯示全部樓層
corina 發表於 2018-6-4 22:12
唔好買太多,唔同品種唔同需求,我第一年種唔敢淋水,大得慢,晒傷晒死都有,春天唔小心又有病,睇多D先 ...

明白,消化吓先,通常這段期間都會上綱搜尋一些資料,然後再實踐。
謝謝謝!
小蘑菇 發表於 2018-6-4 23:48:08 |顯示全部樓層
corina 發表於 2018-6-4 22:08
是的,第一次用種子種,唔敢耐淋水,今年先放心大水

我上年播種嗰 d, 依家都大左好多, 咁我算比得多水喎, 細果時一星期比兩次水嫁, 依家大粒左先比一次水
小蘑菇 發表於 2018-6-4 23:52:53 |顯示全部樓層
corina 發表於 2018-6-4 22:09
已經比咗幾個毒網佢解毒,你要嗎?

我都無乜位喇, 仲要岩岩忍唔到手, 訂左紫太陽種子, 依家都煩惱緊點算
小蘑菇 發表於 2018-6-4 23:57:49 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2018-6-4 22:26
明白,消化吓先,通常這段期間都會上綱搜尋一些資料,然後再實踐。
謝謝謝! ...

加油呀
corina 發表於 2018-6-5 07:44:52 來自手機 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2018-6-4 23:48
我上年播種嗰 d, 依家都大左好多, 咁我算比得多水喎, 細果時一星期比兩次水嫁, 依家大粒左先比一次水  ...

原來種子種起,1,2年小小苗可以日日淋水,又唔可以暴晒,會晒熟咖,我死了幾棵小小苗,有D買唔返了,心痛
小蘑菇 發表於 2018-6-5 09:00:55 |顯示全部樓層
corina 發表於 2018-6-5 07:44
原來種子種起,1,2年小小苗可以日日淋水,又唔可以暴晒,會晒熟咖,我死了幾棵小小苗,有D買唔返了,心 ...

小苖的話,如果泥同對,
濕d 都 Ok, 但要通風, 反而我覺得小苖受唔到太熱的氣溫, 上年8~9月 , 我家中的苖死亡率好高
corina 發表於 2018-6-5 19:18:14 |顯示全部樓層
成日以為小苗唔怕晒,剛剛在仙珍圜見到,有資深玩家晒熟了幾百盆仙人球,好多精品和母株,你都去睇下,真心痛
小蘑菇 發表於 2018-6-5 21:34:25 |顯示全部樓層
corina 發表於 2018-6-5 19:18
成日以為小苗唔怕晒,剛剛在仙珍圜見到,有資深玩家晒熟了幾百盆仙人球,好多精品和母株,你都去睇下,真心 ...

資深玩家都損手 , 肯定價值不菲啦, 肉痛死了