返回列表 發新帖

少了薊馬的花

作者: taxitang 發表于 2017-5-26 22:26:11
1499 26
sunny6628 發表於 2017-5-30 21:33:03 |顯示全部樓層
好靚 壯觀
回復

sarshk2014 發表於 2017-5-31 09:43:51 |顯示全部樓層
除咗薊馬,小強都會食花苞同根頭,最克人真系食完唔走留底過夜,淋花時標出黎嚇人。講起都驚驚架!
唔知您講果張藍紙可唔可以對負小強 ?
回復

taxitang 發表於 2017-5-31 13:50:50 |顯示全部樓層

謝謝賞花。
回復

taxitang 發表於 2017-5-31 14:00:03 |顯示全部樓層
sarshk2014 發表於 2017-5-31 09:43
除咗薊馬,小強都會食花苞同根頭,最克人真系食完唔走留底過夜,淋花時標出黎嚇人。講起都驚驚架! {:emoji ...

其實這張藍紙還是試驗性質,同黃紙作用差不多,但賣家註明是專用黏薊馬,而現場所見亦真的黏了不少薊馬,但同時亦黏了不少不知名小昆蟲和飛蛾仔,置於小強,因花場沒有什麽食物吸引小強,所以對小強有沒有效用就不太清楚。
回復

corina 發表於 2017-6-1 12:58:11 來自手機 |顯示全部樓層
sarshk2014 發表於 2017-5-31 09:43
除咗薊馬,小強都會食花苞同根頭,最克人真系食完唔走留底過夜,淋花時標出黎嚇人。講起都驚驚架! {:emoji ...

試過一次,淋水時小强跑出來,嚇死我!
回復

sarshk2014 發表於 2017-6-3 09:42:39 |顯示全部樓層
乜係架!唔係架!我估小强咁大隻都好難住佢 !
唔知樓主知唔知有冇啲乜野可以趕走小强架 ? 即係類似驅蚊草咁趕蚊架 !
回復

taxitang 發表於 2017-6-3 23:20:05 |顯示全部樓層
sarshk2014 發表於 2017-6-3 09:42
乜係黏架!唔係趕架!我估小强咁大隻都好難黏住佢 !
唔知樓主知唔知有冇啲乜野可以趕走小强架 ? 即係類似驅 ...

真實個案,花場冇見過小強,反而家裡初初幾年有最小兩隻品種的小強,最常見的大小兩品,試過國內的小強筆,效力不大,剎X死,都係死唔晒,最後畀間屋佢,不要慳,一盒九隻,一次用晒佢,房、廳和廚房分開放,放過兩至三次後,近呢幾年未曾再見。但還須左鄰右里的環境衛生,因曾見從外牆由鄰里爬過來。
回復