我又黎玩《由種子種起》之 "猜猜我是誰" 更新6月5日

作者: Sandychuws11 發表于 2017-5-26 10:26:34
1312 6

見到大家由種子開始種好吸引,見到佢出芽就更加爆興奮,所以我又黎試下先

先同大家玩下"猜猜我是誰"

無錯係木棉,呢排周街都見到佢地的踪影,唾手可得梗係唔好錯過呢個實驗既機會啦!

話說上星期六同阿女去公園玩,執左d棉花返屋企做下小手工,點知阿女話想將d種子好似種綠豆咁種,用d 紙巾墊底放係佢d玩具碗比佢試下啦!我都無太大的希望,就算係發都要20日先發到芽啦!點知尋日阿女話"媽咪!好似發左芽!" 我一睇又係喎!5日就發到,勁!

當然咁樣係唔會種得大既,咁究竟用咩泥種好呢? 要疏水d 定係要唐泥保水d 呢?
wingspan 發表於 2017-5-26 14:19:20 |顯示全部樓層
木棉
回復

Sandychuws11 發表於 2017-5-26 14:26:44 |顯示全部樓層
Bingo
回復

fm_plant 發表於 2017-5-26 19:28:49 來自手機 |顯示全部樓層
用 “盆種” 一定一定要合理疏水/保水(淋水後,水唔會只 “停留” 喺盆栽嘅泥土表面,而係會緩緩滲入泥土,然後從盆底孔流走),如果怕掌握唔好,就寧願過疏好過。過疏最多淋密 D 水,太過保水(泥土太黏)去唔到水,根部一定腐爛!
回復

corina 發表於 2017-5-28 13:06:52 來自手機 |顯示全部樓層
wingspan 發表於 2017-5-26 14:19
木棉

好勁呀!
回復

Sandychuws11 發表於 2017-5-31 11:44:58 |顯示全部樓層
更新小木棉的狀況:

30/5 昨天早上發現佢既身

誰不知黃昏已經撐起了頭

31/5 今朝有埋對翼添

回復

Sandychuws11 發表於 2017-6-5 12:34:21 |顯示全部樓層
6月5日 串燒三兄弟

真係冇諗過種3粒,3粒都發到

回復