滴露和雙氧水在家居清潔消毒有什麼分別

作者: bal1214 发表于 2017-5-23 11:54:31
2861 8
雙氧水可在去霉菌, 滴露可1:99清潔消毒, 如檸檬酸我會兌水抺玻璃.

其實3樣野, 我可省去不用滴露, 直接用雙氧水+水全屋清潔嗎?

或者在水中加棚酸拖地, 是否可驅蟑, 大約要放多少
jellyfishy 發表於 2017-5-25 13:59:56 |顯示全部樓層
雙氧水, 滴露, 棚砂, 三樣毒物都唔會在家用.
bal1214 發表於 2017-5-25 20:46:21 |顯示全部樓層
因為上網都教雙氧水去霉菌, 以為不是毒物添

請問家居清潔, 可用什麼較天然的方法嗎? 因為不懂打皂,我只識用小蘇打加環酵洗衫, 如環酵也要來洗碗拖地, 浸唔切咁多喎.

咁家居消毒可用什麼
jellyfishy 發表於 2017-5-26 09:22:31 |顯示全部樓層
你有咁多精油, 可以用精油加酒精做防霉噴霧或消毒水抺發霉位置.

如Clove bud, Cinnamomum bark, tea tree, lavender, + 一些lemon EO 都有效減少真菌和細菌滋生的.
bal1214 發表於 2017-5-26 10:41:21 來自手機 |顯示全部樓層
噢,我諗複習左,都係精油最好。如100ml酒精,加30d建議的EO, 比例上可以嗎?消毒力夠嗎?

雖然精油好,衡量成本計,1支精油$100計,但如用30d, 即用了$15 EO,我諗100ml好快用完,不知道有無平d的天然方法. 唔好意思,我只是諗有無d類似用小蘇打,我唔知仲有無其他咁好用又便宜的方法,收集多d資訊啫!如這EO比例可以,也可1週用1次嘅.

消毒水是指消毒藥水,即消毒酒精?
jellyfishy 發表於 2017-5-26 11:48:45 |顯示全部樓層
消毒酒精 70%-85% 個種.

家居多通風和抽濕, 是最防霉.

100ML 30D, 太少了. 我會用到60D
bal1214 發表於 2017-5-26 14:55:01 |顯示全部樓層
謝謝你意見, 100ml消毒酒精+60D EO, 成本咪好貴囉. 差不多3.5支EO, 即$35左右. 好貴喎.
corina 發表於 2017-5-28 14:17:44 來自手機 |顯示全部樓層
bal1214 發表於 2017-5-26 10:41
噢,我諗複習左,都係精油最好。如100ml酒精,加30d建議的EO, 比例上可以嗎?消毒力夠嗎?

雖然精油好, ...

成本好貴
claudiatang 發表於 2017-5-29 14:44:18 |顯示全部樓層
我們以前團購都是一公升一公升的買。所以.............................才會這樣豪用。

係, 哈哈~ 用來洗地的, 唔會用高級個種精油.  發表於 2017-5-29 14:52