X 寶既泥成日好多種...

作者: ic3b34r 發表于 2017-5-22 10:34:38
7257 25
唔知大家有沒有發現在日本城買既X寶既泥成日都會有好多蟲﹖
如烏蠅仔、搞到泥一堆白色蟲/粉既唔知咩蟲等...

不知道您們通常用之前有沒有好方法可以除了蟲再用呢?謝謝
雙魚座 發表於 2017-5-22 11:01:01 來自手機 |顯示全部樓層
你好,我都有買x宝泥種室內花。都有好多小黑飛出~通常用biokill會見都小黑死在泥上,但對根介粉作用不大~根粉住在泥裏面。我試過用泡打粉溶酒精加水(小心份量),根粉好像少了。

有花友試過好年冬得的  發表於 2017-5-22 11:09
回復

powergun 發表於 2017-5-22 11:01:22 |顯示全部樓層
其實種植好難避免的, 係生態的一部份, 真係要全無唯一係用毒藥, 殺蟲劑
回復

ic3b34r 發表於 2017-5-22 12:11:40 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2017-5-22 11:01
你好,我都有買x宝泥種室內花。都有好多小黑飛出~通常用biokill會見都小黑死在泥上,但對根介粉作用不大~根 ...

謝謝您既經驗,下次我試下先

你說的那泥, 我試過幾次有蝸牛生出來添  發表於 2017-5-23 10:02
回復

ic3b34r 發表於 2017-5-22 12:12:35 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2017-5-22 11:01
其實種植好難避免的, 係生態的一部份, 真係要全無唯一係用毒藥, 殺蟲劑

但用毒藥, 殺蟲劑怕會害埋自己..

而且好年冬...
https://www.thenewslens.com/article/1113
回復

雙魚座 發表於 2017-5-22 13:19:01 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2017-5-22 11:01

大大你好。你說的没錯。但當你坐在家中欣賞你的盆栽時,看見小黑飛出,再望多兩眼又見根粉爬出爬入。那種心情~難以形容。總之要殺c它,但又怕殺虫劑有害~要選對人、植物少害的方法。我種嘢最怕有虫,到現在還不能放開心態。請教大大種那麼多植物,如何殺虫呢。
回復

powergun 發表於 2017-5-22 13:26:16 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2017-5-22 13:19
大大你好。你說的没錯。但當你坐在家中欣賞你的盆栽時,看見小黑飛出,再望多兩眼又見根粉爬出爬入。那種 ...

是的, 你是室內種的嗎? 有戶外環境嗎? 如有就可盡量放戶外, 咁室內就無咁多蟲, 但要注意戶外更惹蟲的

有小量蟲難免了, 如唔想用毒藥, 就盡量忍耐了, 唔係太多就算了, 可捉的就捉, 晚上開冷氣就可避蚊了
回復

ic3b34r 發表於 2017-5-22 13:57:00 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2017-5-22 13:19
大大你好。你說的没錯。但當你坐在家中欣賞你的盆栽時,看見小黑飛出,再望多兩眼又見根粉爬出爬入。那種 ...

同感啊,而且見到突然植物既根一堆白粉(不是指吸毒的),你個時真既想成盆掉左佢...
回復

puni3577 發表於 2017-5-23 12:33:44 |顯示全部樓層
買之前檢查吓個包裝有無問題
如果包泥開之前無事,種種吓有蟲就唔關事了
回復

B17 發表於 2017-5-23 12:52:20 |顯示全部樓層
ic3b34r 發表於 2017-5-22 13:57
同感啊,而且見到突然植物既根一堆白粉(不是指吸毒的),你個時真既想成盆掉左佢... ...

白粉....影張相睇下

花寶泥變咗質,15年買過,種Hoya Mindorensis Yellow Corona,種咗兩年唔需要換泥。16年再買,用來種Hoya Bella,種到爛根,發覺泥變得好黐湆,Hoya Bella要剪枝換泥再種過

至於蟲就未見過!
回復

ic3b34r 發表於 2017-5-23 14:09:46 |顯示全部樓層
puni3577 發表於 2017-5-23 12:33
買之前檢查吓個包裝有無問題
如果包泥開之前無事,種種吓有蟲就唔關事了 ...

我試過買包一直冇用,買個時冇小黑,但放一幾日之後拿出來用前發現好多小黑在袋內飛出來
回復

ic3b34r 發表於 2017-5-23 14:10:46 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-5-23 12:52
白粉....影張相睇下

花寶泥變咗質,15年買過,種Hoya Mindorensis Yellow Corona,種咗兩年唔需要換泥。 ...

首先謝謝你先,但因為之前已經把全部泥清埋曬再洗根,所以而家影唔到相.
回復

惡姨 發表於 2017-5-26 12:08:23 |顯示全部樓層
ic3b34r 發表於 2017-5-22 12:12

而且好年冬...

我都用緊好年冬, 適量地用係冇問題嘅, 我會溝落D泥, 之後再上盤或換泥, 每季加一次在泥面上, 加之前要鬆鬆土, 加上後再撈一撈泥土, 就可以了

最重要緊家中唔可以有小貓小狗, 因為好年冬是毒藥, 接觸後要洗乾淨手
回復

ic3b34r 發表於 2017-5-26 12:56:02 |顯示全部樓層
惡姨 發表於 2017-5-26 12:08
我都用緊好年冬, 適量地用係冇問題嘅, 我會溝落D泥, 之後再上盤或換泥, 每季加一次在泥面上, 加之前要鬆 ...

謝謝您,咁我遲D去花園街睇下先
回復

Homa1202 發表於 2017-5-26 23:24:03 |顯示全部樓層
bun bun 都有泥出,  會好D嗎 ?

忘了是X翠定翠X,在日本城個D呢....  發表於 2017-5-27 07:57
佢D未用過,但另一品牌X翠的話佢個D更差....  發表於 2017-5-27 07:56
回復

B17 發表於 2017-5-26 23:51:16 |顯示全部樓層
Homa1202 發表於 2017-5-26 23:24
bun bun 都有泥出,  會好D嗎 ?

非常納雜,腐葉,枯枝,樹皮,椰衣,金泥,珍珠岩,泥土粒,包羅萬有,常有驚喜
回復

corina 發表於 2017-5-28 14:21:08 來自手機 |顯示全部樓層
ic3b34r 發表於 2017-5-22 12:12

而且好年冬...

我仲用緊好年冬……
回復

wct119 發表於 2017-5-28 15:35:27 |顯示全部樓層
如果是新泥,我相信有一個方法係可以唔使用毒藥就可以除虫殺菌的.
就係用微波爐叮一叮佢.
初次做就要試適合的火力和時間.
叮完之後,植料要些微辣手(約60-70度).
要用中/慢火,唔好用猛火.

微波能穿透入生物體內,令其體內水份發熱,將昆蟲/蟲卵煮熟.

另外切記包裝袋不能密封,否則水蒸氣會谷爆包裝袋.
回復

ic3b34r 發表於 2017-5-29 11:32:05 |顯示全部樓層
wct119 發表於 2017-5-28 15:35
如果是新泥,我相信有一個方法係可以唔使用毒藥就可以除虫殺菌的.
就係用微波爐叮一叮佢.
初次做就要試適合 ...

謝謝,你呢個方法聽落應該是好有效,但只是我隻老虎唔會比我咁做
回復

B17 發表於 2017-5-29 12:05:23 |顯示全部樓層
花唔多,用bunbun算啦,至少冇蟲

花多就每個牌子買包細嘅試下,試啱再買包大嘅

回復

12下一頁