乜東東?

作者: fm_plant 發表于 2017-5-20 14:21:41
1678 5

唔知係乜東東?
神農侍 發表於 2017-5-20 18:45:01 |顯示全部樓層
簡單啦!係鳥羽蛾﹐呢個品種0既學名大概係  Xyroptila  marmarias!

點解你會咁叻架!!  發表於 2017-5-22 09:09
回復

fm_plant 發表於 2017-5-20 19:23:58 來自手機 |顯示全部樓層
神農侍 發表於 2017-5-20 18:45
簡單啦!係鳥羽蛾﹐呢個品種0既學名大概係  Xyroptila  marmarias!

謝謝大大幫忙!
回復

fm_plant 發表於 2017-5-20 19:40:47 來自手機 |顯示全部樓層
神農侍 發表於 2017-5-20 18:45

另外請問大大,知唔知下面係乜嘢花?謝謝!

http://hkplants.com/forum.php?mod=viewthread&tid=200570&extra=page%3D2&mobile=2
回復

神農侍 發表於 2017-5-21 14:19:26 |顯示全部樓層
fm_plant 發表於 2017-5-20 19:40
另外請問大大,知唔知下面係乜嘢花?謝謝!

http://hkplants.com/forum.php?mod=viewthread&tid=200570& ...

呢個有 0的難度!應該係柑橘屬 0既洋檸檬 ( Citrus limon (L.) Burm.f )、枸櫞 ( Citrus medica L )、佛手柑 ( Citrus medica var. sarcodactylus )之類。(你可以摘張葉捽下應該有檸檬葉 0既氣味。)
回復

fm_plant 發表於 2017-5-21 14:45:33 來自手機 |顯示全部樓層
神農侍 發表於 2017-5-21 14:19
呢個有 0的難度!應該係柑橘屬 0既洋檸檬 ( Citrus limon (L.) Burm.f )、枸櫞 ( Citrus medica L )、佛 ...

係有檸檬味…… E 棵係喺街拾返嚟種,見佢好似佛手柑,但開極花、結極果,最後都甩曬(而且 D 果仔仲好似空心咁),所以想知道佢到底係乜嘢,希望按照正確方法種,可以成功結到大大粒嘅果。不過真係佩服大大您嘅知識!感激感激!!
回復