桂花樹葉……

作者: fm_plant 發表于 2017-5-19 23:35:38
1393 17
桂花樹葉……
fm_plant 發表於 2017-5-19 23:36:37 來自手機 |顯示全部樓層

扦插生根成活
回復

Bing 發表於 2017-5-20 21:06:04 |顯示全部樓層
樹葉都可以扦插生根,勁
請問係插泥嗎?
回復

B17 發表於 2017-5-20 21:47:13 |顯示全部樓層
有冇發芽?之前插過迷岩葉,生到球,唔發芽,到死都係球一個
回復

fm_plant 發表於 2017-5-20 22:27:07 來自手機 |顯示全部樓層
Bing 發表於 2017-5-20 21:06
樹葉都可以扦插生根,勁
請問係插泥嗎?

謝謝!其實只係因為植物嘅細胞有 “全能性” 先至可以再生,都唔算係我嘅功勞(只需要有耐性等幾個月)。

純粹用粗砂,我相信除咗桂花葉之外,類似特性嘅(生長慢,喜泥土稍乾嘅植物)好似茶花嘅葉,應該都可以用葉扦插成活。

扦插心得:
1)最好喺氣溫較涼嘅季節進行:我喜歡秋天至第二年夏天前(預足3、4個月左右);
2)保持基質無細菌,可以用藥,但我不喜歡用、只係用純粗砂(粗砂透氣好,但留唔到水,所以注意保水:一兩日就淋水、要濕透),不過粗砂會緊貼植物,生根移植時要小心整斷D根。後來我發覺用種蝴蝶蘭嘅水苔(保持微微濕潤即可),生根、移植都較方便;
3)放喺遮陰、通風地方直至確定生根(所以預足3、4個月左右)。

備註:
上面嘅相所見葉片(葉脈)應該已木質化,所以如果有一段長時間葉片保持綠色,而後期轉啡,未必表示一定係失敗咗,如果扦插量較多,不防再忍耐 “最終收成”。
回復

Bing 發表於 2017-5-20 22:30:01 |顯示全部樓層
fm_plant 發表於 2017-5-20 22:27
謝謝!其實只係因為植物嘅細胞有 “全能性” 先至可以再生,都唔算係我嘅功勞(要有耐性等幾個月)。

純 ...

謝謝大大分享心得
回復

fm_plant 發表於 2017-5-20 22:36:16 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-5-20 21:47
有冇發芽?之前插過迷岩葉,生到球,唔發芽,到死都係球一個

我未種過迷岩葉,唔知佢嘅特性,不過扦插經驗發覺基質用種蝴蝶蘭嘅 “水苔” 比用其他嘅,效果更好。問題係要因應植物喜水或喜乾,而保持基質適當嘅含水量,另外最好喺涼快嘅氣溫(高溫:細菌、害蟲滋生,結果腐爛)、通風、適當遮陰環境下進行扦插直至確定生根。
回復

fm_plant 發表於 2017-5-20 22:36:58 來自手機 |顯示全部樓層
Bing 發表於 2017-5-20 22:30
謝謝大大分享心得

別客氣!
回復

B17 發表於 2017-5-20 22:53:25 |顯示全部樓層
fm_plant 發表於 2017-5-20 22:36
我未種過迷岩葉,唔知佢嘅特性,不過扦插經驗發覺扦插基質用種蝴蝶蘭嘅 “水苔” 比用其他嘅,效果更好。 ...

相中祇見根,見唔到葉,會唔會祇生根,不發

回復

fm_plant 發表於 2017-5-20 22:58:26 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-5-20 22:53
相中祇見根,見唔到葉,會唔會祇生根,不發芽?

相所見葉片(主要係葉脈)應該係已經木質化(葉片有一段長時間一直保持綠色,只係後期先至轉啡)、另外根部算健康粗壯,所以已經確定成活。
回復

B17 發表於 2017-5-20 22:59:51 |顯示全部樓層
迷岩插葉,有球仔,不過冇發芽,繁殖失敗
Sinn. Pirate's Cutie-2017-003.jpg
回復

B17 發表於 2017-5-20 23:03:33 |顯示全部樓層
fm_plant 發表於 2017-5-20 22:58
相所見葉片(主要係葉脈)其實係已經木質化(葉片有一段長時間一直保持綠色,只係後期先至轉啡)、另外根 ...

冇芽就唔會有葉,冇葉就冇光合作用,冇光合作用就唔會生長,養份耗盡就..............
回復

fm_plant 發表於 2017-5-20 23:03:51 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-5-20 22:59
迷岩插葉,有球仔,不過冇發芽,繁殖失敗

大大,可唔可以分享下迷岩嘅特性/心得?另外迷岩點先成活?仲有請問迷岩屬乜嘢類型植物?謝謝!
回復

B17 發表於 2017-5-20 23:10:36 |顯示全部樓層
fm_plant 發表於 2017-5-20 23:03
大大,可唔可以分享下迷岩嘅特性/心得?另外迷岩點先成活?謝謝! ...

迷岩都苦苣苔,剪枝條或側芽浸水,等生根,跟住種得,冇乜特別
諗住好似大岩桐,非洲紫羅蘭,可以浸葉發芽,點知唔得 祇長球,不發芽,或者等多一年半載會得卦 不過要咁耐就冇乜意義
回復

fm_plant 發表於 2017-5-20 23:18:53 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-5-20 23:03
冇芽就唔會有葉,冇葉就冇光合作用,冇光合作用就唔會生長,養份耗盡就..............  ...

明白你嘅意思,但今次葉扦插屬小喬木類…… 唔知你有冇試過 “完全冇葉”(甚至葉芽都冇)嘅枝條/幹扦插生根成活嘅經驗?時間我一般會從開始凍嘅秋天至第二年嘅夏天前扦插繁殖(特別係比較耐生根嘅植物)。所以 “完全冇葉” 嘅枝條/幹有好幾個月會依靠佢自身嘅養分(當然有淋水)維持生命。所以今次葉扦插嘅道理應該近似:葉片有一段長時間綠色、生根、葉片/葉脈木質化(依靠自身養分)…… 再長葉。
回復

fm_plant 發表於 2017-5-20 23:24:38 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-5-20 23:10
迷岩都苦苣苔,剪枝條或側芽浸水,等生根,跟住種得,冇乜特別
諗住好似大岩桐,非洲紫羅蘭,可以浸葉發 ...

多謝大大嘅分享,讓我認識多 D 其他植物!
回復

B17 發表於 2017-5-20 23:24:40 |顯示全部樓層
fm_plant 發表於 2017-5-20 23:18
明白你嘅意思,但今次係葉扦插…… 唔知你有冇試過 “完全冇葉” 嘅枝條/幹扦插生根成活嘅經驗?時間我一 ...

試過勒杜鵑,插時有葉,幾日就枯哂,得番條柴越冬後竟然發芽長葉,成功  

所以今次葉扦插嘅道理近似:有一段長時間綠色、生根、葉片、葉脈木質化(依靠自身養分)…… 再長葉。=>祝d葉好運
回復

fm_plant 發表於 2017-5-20 23:27:10 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-5-20 23:24
試過勒杜鵑,插時有葉,幾日就枯哂,得番條柴越冬後竟然發芽長葉,成功  

所以今次葉扦插嘅道理近似 ...

好開心可以互相分享資訊。
回復