垂筒花的迷幻葉色

作者: pilcher 發表于 2017-5-19 14:08:32
1513 12
發覺幾種垂筒的葉子在純白光射燈照射底下現出紫紅色的光澤;應該是葉面的毛夠细密,就好似絨布-樣現出像蝴蝶翼上的色彩!花貓的毛不夠細密就不會有這類光澤。
hiatus 發表於 2017-5-19 14:49:29 |顯示全部樓層
垂筒葉子質感同色澤都不錯,就算無花其實賞葉都不錯的。
回復

pekklewin 發表於 2017-5-19 19:18:29 來自手機 |顯示全部樓層
垂筒葉靚花靚,最大問題是太大隻,唔種得多
回復

apple85 發表於 2017-5-19 19:21:00 |顯示全部樓層
幻彩葉, 好特別!
回復

pilcher 發表於 2017-5-19 20:53:36 來自手機 |顯示全部樓層
pekklewin 發表於 2017-5-19 19:18
垂筒葉靚花靚,最大問題是太大隻,唔種得多

聽講葉展大细視乎品種,-般描述範圍和花貓差不多,但花軸就-定很高;我準備讓他去到天花板,或者斜斜地垂下來…,想像下
回復

pilcher 發表於 2017-5-19 20:58:09 來自手機 |顯示全部樓層
apple85 發表於 2017-5-19 19:21
幻彩葉, 好特別!

我估葉上的毛不是紫紅色的,出紫紅光澤的原理應該像蝴蝶翼微細鳞片的光學效果-樣。
回復

pekklewin 發表於 2017-5-19 21:15:32 |顯示全部樓層
pilcher 發表於 2017-5-19 20:53
聽講葉展大细視乎品種,-般描述範圍和花貓差不多,但花軸就-定很高;我準備讓他去到天花板,或者斜斜地 ...

我種過一棵, 加上花軸, 高度跟貓也差不多
回復

hiatus 發表於 2017-5-19 21:19:18 |顯示全部樓層
看過到一個資料,可參考下, 垂筒大細好唔同~

https://www.youtube.com/watch?v=XQk0kvkjXe0&feature=autoshare
回復

pilcher 發表於 2017-5-19 21:34:25 來自手機 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2017-5-19 21:19
看過到一個資料,可參考下, 垂筒大細好唔同~

https://www.youtube.com/watch?v=XQk0kvkjXe0&feature=auto ...

看來都不-定很大,我買的時候都問過幾種長成後的尺寸才決定要的!
回復

花の守護 發表於 2017-5-20 07:53:03 |顯示全部樓層
pilcher 發表於 2017-5-19 21:34
看來都不-定很大,我買的時候都問過幾種長成後的尺寸才決定要的!

甘咪大概有大岩桐甘大?唔知d花come唔come開呢?
期待開花,BTW d葉天生孿孿地?係咪有球根咖?
利申未種過,好難買到
回復

pilcher 發表於 2017-5-20 07:57:25 來自手機 |顯示全部樓層
花の守護 發表於 2017-5-20 07:53
甘咪大概有大岩桐甘大?唔知d花come唔come開呢?
期待開花,BTW d葉天生孿孿地?係咪有球根咖?
利申 ...

-般是買鳞莖回來種,像花貓的"毛蟲"
回復

花の守護 發表於 2017-5-20 16:49:27 |顯示全部樓層
pilcher 發表於 2017-5-20 07:57
-般是買鳞莖回來種,像花貓的"毛蟲"

原來生鱗莖既
甘會唔會一段時間後好似花貓甘生好多蟲?
前排考試,唔得閒整d花搞到d貓蟲變曬小苗
回復

pilcher 發表於 2017-5-20 17:38:50 來自手機 |顯示全部樓層
花の守護 發表於 2017-5-20 16:49
原來生鱗莖既
甘會唔會一段時間後好似花貓甘生好多蟲?
前排考試,唔得閒整d花搞到d貓蟲變曬小苗{:emoji_ ...

我都係第-次種,未有實際觀察資料。
在花貓生虫多與否與品種和種植條件有關,垂筒也有很多品種,也不能-概而論吧!
回復