返回列表 發新帖

一般用泥土種嘅盆栽:淋水(澆水)方法

作者: fm_plant 发表于 2017-5-17 23:32:55
4823 27
powergun 發表於 2017-7-18 11:24:08 |顯示全部樓層
fm_plant 發表於 2017-7-18 11:15
我都同意即使係同一種植物喺同一種環境,都要 “個別留意” 個別盆 嘅 “泥土表層/面” 是否已經 “乾到化 ...

唔只植物, 就算係人都一樣, 尤其是小孩, 真係要好小心留意觀察的, 不過通常不論動植物, 有事前都可以觀察到有異常情況的, 越早醫就越可能治癒的

好同意 Powergun 大大嘅觀點!{:emoji_003:}  發表於 2017-7-18 11:30
fm_plant 發表於 2017-7-18 11:25:12 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2017-7-18 11:14
都係一般種法的, AV可用一般科學泥或專用AV泥, 或加入疏水植料, 基本上的種法同一般植物無分別的, 只是唔 ...

今次純粹討論用 “泥土” 種嘅盆栽(例如農田嘅土壤),睇嚟 AV 嘅植料(類似水苔類)真係屬於我所講,需要用其他方法處理。
lppl 發表於 2017-7-18 12:52:19 |顯示全部樓層
幾實好難有一個好標準O既答案, 只可以有個大慨.
好似人飲水咁, 每日8杯水係標準? 因人而異.
講番植物, 淋水基本因素包括濕度,光照, 風速, 季節, 泥土, 肥料, 蟲害, 植物種類, 植物條件(老幼,健康, 大小等等), 盆大小/高度 等等,
所以跟書講就好多時出事. 有經驗O既可以睇番植物狀態 而決定幾時淋, 淋幾密, 淋幾多, 淋乜O野水.
你養耐咗就會知道點淋水. 所以有人話學淋水要學三年(蘭花) 就係咁解.

不過一般O黎講, 好多植物O既容忍度都幾大, 只要唔太過一般唔駛驚淋多咗/少咗會令佢死.
fm_plant 發表於 2017-7-19 00:29:00 來自手機 |顯示全部樓層
lppl 發表於 2017-7-18 12:52
幾實好難有一個好標準O既答案, 只可以有個大慨.
好似人飲水咁, 每日8杯水係標準? 因人而異.
講番植物, 淋水 ...

多謝 Lppl 大大嘅觀點,其實大大提到嘅一 D 細節,之前我同 Powergun 大大嘅談話都好認同!

另外我估大大你嘅意思係:冇可能好似精密機器,做到百分百、分毫不差(連一滴水都冇多冇少),淋水方法只可以係個大方向。

…… 其實 E 點正係我出 E 個帖嘅用意:“希望吸引網友了解 E 個基本方法嘅背後原因”。我記得睇過一篇喺2010年出嘅關於蘭花嘅文章,文章講單係喺野外發現嘅蘭花品種就大約有2萬5000種,而被正式鑑定為經過人工異花授粉嘅雜交品種則多達10萬多種。從上述數量,一般人如果要一下子 “一一精準/絲毫不差” 去辨識各種品種嘅細微之處,相信極難,只能先概括認識。同樣因為不時見到有花友問應該幾耐淋一次水,所以索性出個帖,希望讓花友了解用 “泥土” 種植盆栽,一種比較可取嘅淋水方法而已。有咗一個好 D 嘅基礎方法,以後(用 “泥土”,或者大大不妨出個帖介紹用 “水苔”)種植盆栽就相對會容易掌握一 D。
fm_plant 發表於 2017-7-19 00:33:13 來自手機 |顯示全部樓層
另外其實我基本上未正式種過蘭花,不過多數見佢嘅植料係用水苔類,由於水苔類植料有佢嘅獨特之處,所以好同意 (其實此帖一開始已經備註咗)Lppl 大大所講如果用水苔類植料嚟種植,需要更加留意/觀察更多事情。
sarshk2014 發表於 2017-7-19 10:05:28 |顯示全部樓層
我試過用水苔種樹馬齒莧同玉蓮, 結果係全都失敗。
樹馬齒莧用泥好容易種, 用水苔佢只會生根, 唔會生莖唔會生葉。
玉蓮就又係只會生根, 最後脹爆死左。
所以結論係: 水苔唔能夠製做足夠養份給土生植物。
fm_plant 發表於 2017-7-20 11:52:58 來自手機 |顯示全部樓層
sarshk2014 發表於 2017-7-19 10:05
樹馬齒莧用泥好容易種, 用水苔佢只會生根, 唔會生莖唔會 ...

個人覺得水苔類植料相對泥土而言(當然前題係泥土 + 盆底必須已經做好咗疏水),最頭痛係比較難掌握水苔嘅含水分量/狀況。如果真係要用佢嚟種盆栽,一定需要花多好多心機/時間去觀察、照顧。
fm_plant 發表於 2017-7-20 11:53:05 來自手機 |顯示全部樓層
sarshk2014 發表於 2017-7-19 10:05
樹馬齒莧用泥好容易種, 用水苔佢只會生根, 唔會生莖唔會 ...

所以只要合適(有 D 植物唔適合用泥土種),種盆栽我都情願選擇用泥土:簡單方便好多!(不過我會用水苔嚟做 “高壓/扦插” 嘅植料:因為做高壓/扦插,佢嘅各種缺點恰恰倒返轉成為佢嘅優點)