一般用泥土種嘅盆栽:淋水(澆水)方法

作者: fm_plant 發表于 2017-5-17 23:32:55
4873 27

大家有冇諗過,點解一般用 “泥土” 種嘅盆栽都應該等到泥土 “表層/面” 乾到化白,先至可以再 “淋濕透水” 呢?(“見乾見濕” 淋水法)

備註一:
此帖討論嘅係關於 淋水方法,所以 “前題” 係當 盆栽已經 “做好咗” 泥土/盆 嘅 “疏水” 功夫。仲有必須強調:只要等到泥土 “表層/面” 乾到化白,就要再淋濕透水;絕對 “唔係” 全部泥土乾透,切記切勿走極端!

備註二:
一般用 “泥土” 種嘅盆栽,絕對 “唔係” 指用水苔類植料種嘅,亦 “唔包括” 特別好/需要水分(例如夜丁香、水栽植物……),或者 需要特別處理 嘅植物(例如淺盆盆景、仙人掌類……)。

備註三:
關於喺室內應用:某 D 植物 “唔適合/唔可以” 種喺室內,所以此類植物唔喺此帖討論範圍內!另外一般而言,因為室內各種可以促使植物生長嘅因素都比戶外差,所以觀察泥土乾嘅情況要再稍為推遲,先至可以再淋水(不妨插多枝 “雪條” 棍作為泥土嘅濕度參考)。
sarshk2014 發表於 2017-5-18 09:26:08 |顯示全部樓層
依條係唔係IQ題 ?
回復

fm_plant 發表於 2017-5-18 09:46:18 來自手機 |顯示全部樓層
sarshk2014 發表於 2017-5-18 09:26
依條係唔係IQ題 ?

唔係…… 因為不時見到網友疑問:應該幾耐淋一次水,所以索性出個帖,希望吸引網友了解 E 個基本方法(嘅背後原因)啫。

各位有經驗嘅大大,好歡迎您哋也幫手解答!感謝大家幫忙!
回復

wingspan 發表於 2017-5-18 09:57:40 |顯示全部樓層
咁可以增加泥土中空氣流勳,有助根部呼吸新鮮空氣!
回復

ChrisChauChris 發表於 2017-5-18 10:24:48 來自手機 |顯示全部樓層
花盆泥土少,也限制了根部範圍;其實給多水沒問題,出問題是給水頻率,沒有乾的時間爛根是必然的,但如果盆子太細小,水分便不足以維持至下次給水時間,給水太密問題就來了,所以變成兩難,用大些花盆吧;種土地不一樣,根部必定四周伸延,泥土範圍自然增大。
回復

fm_plant 發表於 2017-5-23 21:55:05 來自手機 |顯示全部樓層

1) 增加泥土中空氣流動,令根部可以呼吸(wingspan);

2) 避免爛根(ChrisChauChris);

3)……
回復

fm_plant 發表於 2017-5-23 21:56:36 來自手機 |顯示全部樓層
仲有……
回復

fm_plant 發表於 2017-5-23 21:58:51 來自手機 |顯示全部樓層
歡迎各位大大繼續幫手解答!集思廣益。
回復

fm_plant 發表於 2017-5-24 08:04:52 來自手機 |顯示全部樓層

3)減少 “泥土/養分” 不必要流失;

4)減少病菌滋生機會;

仲有……
回復

ChrisChauChris 發表於 2017-5-24 09:57:07 來自手機 |顯示全部樓層
fm_plant 發表於 2017-5-24 08:04
3)減少泥土、養分不必要流失;

4)減少病菌滋生機會;

「見乾見濕澆水法」點減少泥土?呢個方式澆水通常要澆到盆底出水,反而讓養分多多少少流失一些。
回復

fm_plant 發表於 2017-5-24 10:18:12 來自手機 |顯示全部樓層
ChrisChauChris 發表於 2017-5-24 09:57
「見乾見濕澆水法」點減少泥土?呢個方式澆水通常要澆到盆底出水,反而讓養分多多少少流失一些。 ...

其實你我嘅觀點一致…… “減少/減慢”
回復

fm_plant 發表於 2017-5-24 10:33:22 來自手機 |顯示全部樓層
ChrisChauChris 發表於 2017-5-24 09:57
「見乾見濕澆水法」點減少泥土?呢個方式澆水通常要澆到盆底出水,反而讓養分多多少少流失一些。 ...

“一般嘅盆栽” 每次淋水,正如你所講一定會造成多多少少 “泥土/養分” 嘅流失,淋得越頻密,流失就越快越多。簡單而言我嘅意思係:“一般” 盆栽正確嘅淋水方法,可以減慢(減少)流失。流失慢 D,植物就有多 D 時間吸收。相反淋水太頻密,植物未吸收得切,養分已經不斷俾水淋走(“不必要/無謂” 嘅流失)。
回復

fm_plant 發表於 2017-5-24 21:21:47 來自手機 |顯示全部樓層

仲有…… 會影響 “植物根部、健康” 嘅 “正面” 原因…… 待續!
回復

fm_plant 發表於 2017-7-17 22:08:32 來自手機 |顯示全部樓層

續集…… “見乾見濕” 嘅淋水方法(即係俾泥土有濕又有乾嘅 “周期”),仲可以刺激植物 “主動” 去揾水飲:生多 D 根去揾水分/源(就好似人喺覺得口渴嘅時候,會比平時更加想 “揾” 水飲一樣),所以等到泥土 “表面/層” 乾到 “化白” 先至再淋濕透水,可以令植物生長得更加健康 + 強壯!
回復

fm_plant 發表於 2017-7-17 23:54:46 來自手機 |顯示全部樓層

之後希望解釋 “見乾見濕” 淋水法 E 個通則,點解可以應用喺唔同季節…… 再待續
回復

fm_plant 發表於 2017-7-18 00:11:35 來自手機 |顯示全部樓層
如果各位大大有心得,繼續好喜歡大家參與討論!
回復

powergun 發表於 2017-7-18 10:49:57 |顯示全部樓層
好難一概而論的, 同一種類的植物(例如AV), 係同一環境(例如24小時冷氣的server房), 同一種法, 同一時間淋水施肥, 但有d仍爛根, 有d 則種得好好, 常開花的, 正如同一地球的生物, 甚至你的同事, 同學, 家人, 都有d 人常病, 有d 人從不病, 或甚少要睇醫生的, 邊有得講, 始終都係要多d 留意植物的現象, 有唔妥就同佢檢查, 及早治療就是
回復

fm_plant 發表於 2017-7-18 11:04:11 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2017-7-18 10:49
好難一概而論的, 同一種類的植物(例如AV), 係同一環境(例如24小時冷氣的server房), 同一種法, 同一時間淋水 ...

AV 我未種過,所以唔敢多講,唔知佢係用乜嘢植料呢?(此帖開始備註過有 D 植物需要特別處理,需要用其他方法)
回復

powergun 發表於 2017-7-18 11:14:00 |顯示全部樓層
fm_plant 發表於 2017-7-18 11:04
AV 我未種過,所以不能多講,唔知佢係用乜嘢植料呢?(此帖開始備註過有 D 植物需要特別處理,需要用其他 ...

都係一般種法的, AV可用一般科學泥或專用AV泥, 或加入疏水植料, 基本上的種法同一般植物無分別的, 只是唔熱得的
回復

fm_plant 發表於 2017-7-18 11:15:50 來自手機 |顯示全部樓層

我都同意即使係同一種植物喺同一種環境,都要 “個別留意” 個別盆 嘅 “泥土表層/面” 是否已經 “乾到化白”,因為同一種植物,可能植株有大小不同、健康情況不同、泥下根部根多根少、泥土黏度/疏水度、受陽光/熱…… 都可以有好大差別,所以觀察 “泥土表層/面” 乾嘅速度會比較可取。
回復

12下一頁