交換花貓、迷岩

作者: dick 發表于 2017-5-14 23:21:44
4500 46
交換我沒有的花貓、迷岩,附上 k queen Olympic 鱗莖相,請花友也給花貓、迷岩交換物的照片,希望互相郵寄,面交限將軍澳區
花貓花相可參考以下link
Vinia 發表於 2017-5-16 14:26:24 來自手機 |顯示全部樓層
昨晚有個花友分享了些長筒蟲Achimenes Grandiflora 'Robert Dressle’。你有無興趣交換?
回復

Vinia 發表於 2017-5-16 14:36:11 來自手機 |顯示全部樓層
20170515_200221.jpg 又或者這不知名花貓的蟲都可以。
回復

dick 發表於 2017-5-16 16:22:03 來自手機 |顯示全部樓層
Vinia 發表於 2017-5-16 14:36
又或者這不知名花貓的蟲都可以。

長筒不懂種,不好意思無興趣?如果這個貓有興趣,分享D 比你
回復

Vinia 發表於 2017-5-16 18:42:55 來自手機 |顯示全部樓層
我有興趣種k queen Olympic 。若果你對於不知名花貓蟲無興趣。昨晚有花友分享咗花貓 Kohleria HCY's Venus hybrid 蟲蟲俾我。我都可以寄俾1條你交換。唔知你意下如何?
回復

fun 發表於 2017-5-17 01:57:06 來自手機 |顯示全部樓層
我有興趣交換你的長筒花鳞徑,可pm傾!
回復

dick 發表於 2017-5-17 08:13:22 來自手機 |顯示全部樓層
Vinia 發表於 2017-5-16 18:42
我有興趣種k queen Olympic 。若果你對於不知名花貓蟲無興趣。昨晚有花友分享咗花貓 Kohleria HCY's Venus  ...

是山寨 venrus 嗎?已經有了,我分享queen Olympic 比你,自付郵寄費,pm 地址比我啦
回復

Vinia 發表於 2017-5-17 09:19:45 來自手機 |顯示全部樓層
我都不清楚,係花友分享。不過我倒無所謂,總之開到花就得。巳剛pm,請check.
回復

Vinia 發表於 2017-5-17 18:35:19 來自手機 |顯示全部樓層
我會寄這條迷岩鱗莖俾你。
回復

Vinia 發表於 2017-5-17 18:48:32 來自手機 |顯示全部樓層
另想問能否寄第二或者第三條俾我?因為我擔心我係種花貓新手,不太識種。所以想要條粗壯些容易出芽。
回復

pilcher 發表於 2017-5-17 20:05:17 來自手機 |顯示全部樓層
Vinia 發表於 2017-5-17 18:48
另想問能否寄第二或者第三條俾我?因為我擔心我係種花貓新手,不太識種。所以想要條粗壯些容易出芽。 ...

多口講句:失敗多數是鳞莖在土裏腐爛掉,大D都無補於事!注意用無菌疏水苗土是王道,無論大細虫都得!
回復

hiatus 發表於 2017-5-17 21:03:06 |顯示全部樓層
pilcher 發表於 2017-5-17 20:05
多口講句:失敗多數是鳞莖在土裏腐爛掉,大D都無補於事!注意用無菌疏水苗土是王道,無論大細虫都得! { ...

係呀。無關大細蟲。
我有時會特意拆散,用鱗片來繁殖~~
回復

Vinia 發表於 2017-5-17 21:34:04 來自手機 |顯示全部樓層
哦,知道。因為好多年前曾種植過都唔成功。有可能如你所言濕焗爛掉。而家有上網爬文參考種植資料,所以都特地買疏水的日本珠石加落去。
咁唔緊要啦,隨你鐘意寄條俾我試種都可以。都多謝你分享!
回復

Vinia 發表於 2017-5-17 21:55:46 來自手機 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2017-5-17 21:03
係呀。無關大細蟲。

我無這方面經驗。第一想法就是蟲粗壯些生命力都強些,容易出芽。所以就算自己和花友交換都盡可能揀粗壯的。現經你哋一講,才知自己想法可能有點錯。
回復

Pogonahk 發表於 2017-5-17 23:48:26 來自手機 |顯示全部樓層
我有 K. TW's orange  小苗交換,你喜歡嗎?
回復

dick 發表於 2017-5-19 08:05:35 來自手機 |顯示全部樓層
Vinia 發表於 2017-5-17 18:48
另想問能否寄第二或者第三條俾我?因為我擔心我係種花貓新手,不太識種。所以想要條粗壯些容易出芽。 ...

現在才看到留言,已經寄出了,寄了第2條,可能泥土過濕,我也試過蟲蟲不能發芽
回復

dick 發表於 2017-5-19 08:07:14 來自手機 |顯示全部樓層
Pogonahk 發表於 2017-5-17 23:48
我有 K. TW's orange  小苗交換,你喜歡嗎?

這個花友分享了,如果你鍾意,寄D 比你呀?自付郵寄費,可以pm我
回復

dick 發表於 2017-5-19 08:08:04 來自手機 |顯示全部樓層
pilcher 發表於 2017-5-17 20:05
多口講句:失敗多數是鳞莖在土裏腐爛掉,大D都無補於事!注意用無菌疏水苗土是王道,無論大細虫都得! { ...

又長知識,即用新土吧
回復

angela819 發表於 2017-5-19 11:40:15 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2017-5-17 21:03
係呀。無關大細蟲。

唔好意思, 借這兒, 多嘴問句,"....會特意拆散, 用鱗片來繁殖" 是怎樣的?
是否將條蟲蟲剪開一片片來種呀? 一條蟲就可以種出好多棵呀?
謝謝覆!
回復

hiatus 發表於 2017-5-19 11:41:27 |顯示全部樓層
angela819 發表於 2017-5-19 11:40
唔好意思, 借這兒, 多嘴問句,"....會特意拆散, 用鱗片來繁殖" 是怎樣的?
是否將條蟲蟲剪開一片片來種呀?  ...

描述啱。 不過唔使剪,手剝就會掉下來一片片,有d品種甚至輕輕碰下就散。

不過甚用,因為鱗片成長出來既小苗勢必會弱很多的。 要小心照顧先會慢慢大到。 成條鱗莖就好快大到成株,開花較易。
回復

123下一頁