綿繩上水法一問

作者: bigbigsnake 發表于 2017-5-14 14:59:36
948 8
我又想問有沒有師兄用綿繩上水法? 我買了現貨的盆, 他的綿繩有0.4cm 粗;用咗後個盆成日都好重; 跟手av 就陣亡。 想問係咪盆會時常重身狀態, 綿繩是不是要好幼身?但太幼又會唔會上唔到水呢?
Elsa2016 發表於 2017-5-14 22:39:46 來自手機 |顯示全部樓層
http://forums.gardenweb.com/discussions/4450002/wicking-questions?n=16

Check above link for your reference.
回復

bigbigsnake 發表於 2017-5-16 07:09:16 來自手機 |顯示全部樓層
Thank you
回復

EllenaNg 發表於 2017-5-21 18:43:56 來自手機 |顯示全部樓層
其實點解唔親自淋水?
我覺得由棵花吸哂d 水,個盆由重變輕輕的,葉子開始由硬變微軟,之後再淋水,整個過程感到棵花生命力,是十分喜悅的事
回復

Vinia 發表於 2017-5-21 19:16:11 來自手機 |顯示全部樓層
我種咗咁多年紫羅蘭,未試過用棉繩上水,覺得好難控制濕度
回復

bigbigsnake 發表於 2017-5-23 07:00:40 來自手機 |顯示全部樓層
只因為我有科學家精神咩都試下

好好, 相信你一定喜歡科學.  發表於 2017-5-23 10:06
回復

bigbigsnake 發表於 2017-5-23 07:15:12 來自手機 |顯示全部樓層
EllenaNg 發表於 2017-5-21 18:43
其實點解唔親自淋水?
我覺得由棵花吸哂d 水,個盆由重變輕輕的,葉子開始由硬變微軟,之後再淋水,整個過 ...

但係等佢軟至加水, 啲泥會慢慢實晒, 冇影響?
回復

angela819 發表於 2017-5-23 09:37:26 |顯示全部樓層
我用過"水苔"上水法, 綿繩也用過, 我覺得用水苔好過綿繩, 但未試過用AV做實驗, 只用過大岩桐,
如你喜歡做實驗, 可以試試比較一下.
回復

powergun 發表於 2017-5-23 10:00:16 |顯示全部樓層
其實AV係難種植物來的, 就算用正常方法種, 對新手來說, 失敗率仍係高的, 所以種唔到未必係同綿繩有關的, 尤其是夏季無冷氣的話, 所以如果樓主只是以科學實驗來試, 不妨改用其他較粗生的植物著手, 至於AV, 還是同正常淋水法種下先, 唔建議以錦繩方法來種, 如真的要試, 就要先掌握到一定經驗至改來試啦
回復