新手請教小捕

作者: siuwai1989 發表于 2017-5-11 13:48:01
2715 8

大家好,小弟新手養小捕,之前看了各師兄們的文章,決定入手養殖,養了一個多月,發現小捕生長還是不太健康,想向各師兄請教。

我家小捕養瓦瓶,底部有洞透氣,買回家已換水苔,用蒸餾水淋水,水苔變乾才加水。放窗旁種植,向南面,早上6-10有太陽光,之後就正常白光,我見陽光唔多所以放佢全日照,家中太細無整燈。

小捕一回家,咁啱好凍,葉就開始捲埋,成棵嘢縮埋一齊咁,但夾都有紅色,但唔係好紅果種,我一直種,當有黑夾就會連葉剪,種咗一個多月,新長出嚟既葉變返直,但夾唔紅,舊既葉都仲縮緊,但好似無之前咁嚴重。雖然小捕仲好綠色,但就好似唔太健康咁,唔知道會不會係我無用水苔將近葉啲根部全包圍的關係?令佢好易凍?因為小捕一直捲埋,所以好難將近葉啲根包好,我怕我係咁暴力整佢佢會死。。希望師兄指點下
siuwai1989 發表於 2017-5-11 13:54:01 來自手機 |顯示全部樓層
仲有我有餵過佢食蟲仔,但無消化到,隻蟲淨係死咗喺個夾上面
回復

Victor9394 發表於 2017-5-15 01:01:11 |顯示全部樓層
種夾唔乾得,唔好等到見到水苔乾身先淋水
回復

siuwai1989 發表於 2017-5-15 18:09:29 來自手機 |顯示全部樓層
Victor9394 發表於 2017-5-15 01:01

多謝師兄指教,即係小捕縮埋可能因為唔夠水?係咪要整到腰水比較好?
回復

powergun 發表於 2017-5-15 20:23:19 |顯示全部樓層
Victor9394 發表於 2017-5-15 01:01

但濕過頭又會爛根
回復

powergun 發表於 2017-5-15 20:24:38 |顯示全部樓層
siuwai1989 發表於 2017-5-15 18:09
多謝師兄指教,即係小捕縮埋可能因為唔夠水?係咪要整到腰水比較好?

腰水就係爛根啦, 唔好呀
回復

Victor9394 發表於 2017-5-17 01:10:36 |顯示全部樓層
siuwai1989 發表於 2017-5-15 18:09

如果夠通風就可以腰D水
回復

siuwai1989 發表於 2017-5-18 10:35:44 來自手機 |顯示全部樓層
咁唔腰了,好驚,我勤啲比水佢啦,唔該大家
呢幾日小捕紅返啲
回復

pilcher 發表於 2017-5-30 23:24:54 來自手機 |顯示全部樓層
siuwai1989 發表於 2017-5-18 10:35
咁唔腰了,好驚,我勤啲比水佢啦,唔該大家
呢幾日小捕紅返啲

我的夾-直都係浸水種(否则日子久了很難避免-時大意缺水!),年復年,冇爛根,通風就得。
回復