新年蘭花

作者: 小雷子 发表于 2017-5-10 23:08:03
3486 25
各位花友,我係種蘭花新手!每年新年我都會買蘭的,但開花過后,想繼續種,但次次都死!今年呢棵又幾好,比較粗壯!我想請教下,蘭花幾時要淋水?我試過淋水,D葉就變黃,跟住爛埋!水苔乾晒唔淋水又好地地!幾時要 施肥?淋水?
小之莊 發表於 2017-5-11 07:55:30 來自手機 |顯示全部樓層
有沒有圖片?什麼蘭花?
小雷子 發表於 2017-5-11 09:37:42 來自手機 |顯示全部樓層
普通蝴蝶蘭
小之莊 發表於 2017-5-11 09:59:28 |顯示全部樓層
想繼續種先要分開小盆獨立種,盆大植料不易干,容易爛根,分出時留意除去爛根,換新植料.
小之莊 發表於 2017-5-11 10:25:28 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-5-11 09:37
普通蝴蝶蘭

朋友過年買的蝴蝶,3盆種在一起,送來時葉片已脫水變軟,先分出掛起,每天噴些水。
小之莊 發表於 2017-5-11 10:28:45 來自手機 |顯示全部樓層
小之莊 發表於 2017-5-11 10:25
朋友過年買的蝴蝶,3盆種在一起,送來時葉片已脫水變軟,先分出掛起,每天噴些水。 ...

10多天後葉片開始回復,待葉片變硬後,除去爛根舊植料上盆再種。
小雷子 發表於 2017-5-12 18:59:55 來自手機 |顯示全部樓層
請問幾時要淋水?幾時要施肥?
yoeng 發表於 2017-5-12 19:36:19 來自手機 |顯示全部樓層
淋水嘅話,通常都係植料乾透就淋,新手嚟講植料最好用冇咁索水嘅,例如蘭石、大粒樹皮等,防止多手淋多咗,噏爛根。水苔我個人覺得難啲掌握,尤其家居種植乾得慢,易領嘢。其他淋水嘢仲有:葉心唔好積水,同濕熱翳焗天通常入夜先淋。施肥我唔熟,只知道有花就唔好施,其他都係留返畀人哋講。
小雷子 發表於 2017-5-12 23:33:36 來自手機 |顯示全部樓層
yoeng 發表於 2017-5-12 19:36
淋水嘅話,通常都係植料乾透就淋,新手嚟講植料最好用冇咁索水嘅,例如蘭石、大粒樹皮等,防止多手淋多咗, ...

明白!我會控制自己少淋水!謝謝!
sarshk2014 發表於 2017-5-13 09:56:58 |顯示全部樓層
計我話新手唔駛攪咁多野, 好以種水仙咁種佢就得架啦, 即係水耕, 乾手淨腳又好玩!
咁就唔駛控制自己少淋水啦!
小雷子 發表於 2017-5-13 14:26:11 來自手機 |顯示全部樓層
水種??!好新奇!你試過,分享下!
panda360 發表於 2017-5-13 16:23:59 來自手機 |顯示全部樓層
yoeng 發表於 2017-5-12 19:36
淋水嘅話,通常都係植料乾透就淋,新手嚟講植料最好用冇咁索水嘅,例如蘭石、大粒樹皮等,防止多手淋多咗, ...

唉,我都衰咗,我由無花種到有花,满心歡喜,最近淋水多咗,又用噴水壼,睇完你的post, 真係有啲根爛咗,咁點可以救番佢。
小雷子 發表於 2017-5-14 13:15:59 來自手機 |顯示全部樓層
panda360 發表於 2017-5-13 16:23
唉,我都衰咗,我由無花種到有花,满心歡喜,最近淋水多咗,又用噴水壼,睇完你的post, 真係有啲根爛咗, ...

我試过開花時淋水,跟住第2日花謝晒!開花時係咪唔可以淋水?
panda360 發表於 2017-5-14 13:50:02 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-5-14 13:15
我試过開花時淋水,跟住第2日花謝晒!開花時係咪唔可以淋水?

開花時,我一星期淋一次,開花成個幾月,不可能唔淋水。
小雷子 發表於 2017-10-7 12:48:16 來自手機 |顯示全部樓層
更新吓蘭花情況……3棵中,C了一棵!
剩吓呢2棵

將爛根剪去后,再换過新水苔!依加開始生返D新

舊葉又開始起黑點及葉片裂開,係咪又有咩問题?有冇人可以教路?

小雷子 發表於 2017-10-7 12:48:46 來自手機 |顯示全部樓層
更新吓蘭花情況……3棵中,C了一棵!
剩吓呢2棵
將爛根剪去后,再换過新水苔!依加開始生返D新
舊葉又開始起黑點及葉片裂開,係咪又有咩問题?有冇人可以教路?
B17 發表於 2017-10-7 16:16:03 |顯示全部樓層
爆裂係你整爛囉

呢隻菌得人驚,睇住由一點慢慢變大,食穿塊葉
唯有剪咗半塊,防擴散
olev 發表於 2017-10-7 20:29:03 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-5-13 14:26
水種??!好新奇!你試過,分享下!

https://www.youtube.com/watch?v=CgnpELL4tHA

https://www.youtube.com/results? ... hydroponics+orchids

半水耕外國人玩左10幾年, 樓主不防用一盆試試.
小雷子 發表於 2017-10-7 20:39:34 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-10-7 16:16
爆裂係你整爛囉

呢隻菌得人驚,睇住由一點慢慢變大,食穿塊葉

呢個圆點好似中秋明月+擴散的光環,很有意境!
小雷子 發表於 2017-10-7 20:59:52 來自手機 |顯示全部樓層
olev 發表於 2017-10-7 20:29
https://www.youtube.com/watch?v=CgnpELL4tHA

https://www.youtube.com/results?search_query=semi+hyd ...

半水種生長比水苔好而且快大!可以一試!多謝分享!
12下一頁