初開玫瑰

作者: 雙魚座 發表于 2017-5-9 06:31:19
1860 22

心知各位大大種的花好靚。但自己種的玫瑰,拍個照先。
fm_plant 發表於 2017-5-10 07:11:42 來自手機 |顯示全部樓層
…令我想起自己第一次種嘅玫瑰,黃色系的確好吸睛!
回復

雙魚座 發表於 2017-5-10 07:54:19 來自手機 |顯示全部樓層
fm_plant 發表於 2017-5-10 07:11
…令我想起自己第一次種嘅玫瑰,黃色系的確好吸睛!

我覺得雨後的花特別靚,有點點雨水顯得特別嬌美。
回復

雙魚座 發表於 2017-8-8 17:53:53 來自手機 |顯示全部樓層

玫瑰,玫瑰,我愛你。愛你每月開花
回復

小雷子 發表於 2017-8-11 08:50:02 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2017-8-8 17:53
玫瑰,玫瑰,我愛你。愛你每月開花<span class="emoji emoji1f619"></span>

我都好鍾意玫瑰花,你種得佢哋非常之靚!

多謝賞花。它屬於嬌小玲瓏形。[emoji]1f606[/emoji]  發表於 2017-8-11 21:20
回復

ic3b34r 發表於 2017-8-11 19:20:09 |顯示全部樓層
請問呢種有冇香味?
回復

雙魚座 發表於 2017-8-11 21:13:59 來自手機 |顯示全部樓層
ic3b34r 發表於 2017-8-11 19:20
請問呢種有冇香味?

你好,没有香味的細小品種。開花期短但常開花。由五月份到現在開了五朵花。屬於嬌小玲瓏形。
回復

sarshk2014 發表於 2017-8-12 09:30:42 |顯示全部樓層
我家姐好鍾意買迷你玫瑰返來種, 但總之屢戰屢敗, 主要係近泥果度一定生好多蚊滋。
出完蚊滋然後好快成棵枯死。
幫佢問下樓主, 種嬌小玲瓏形玫瑰有乜嘢心得?
回復

ic3b34r 發表於 2017-8-12 11:02:17 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2017-8-11 21:13
你好,没有香味的細小品種。開花期短但常開花。由五月份到現在開了五朵花。屬於嬌小玲瓏形。 ...

謝謝您的解答,順便想問,其實除了去聞之外,單看外表有沒有方法知道這玫瑰是否有香味?謝謝

你好,這個問題留其他大大答你,小小不會。  發表於 2017-8-12 11:34
回復

雙魚座 發表於 2017-8-12 11:32:52 來自手機 |顯示全部樓層
sarshk2014 發表於 2017-8-12 09:30
我家姐好鍾意買迷你玫瑰返來種, 但總之屢戰屢敗, 主要係近泥果度一定生好多蚊滋。
出完蚊滋然後好快成棵枯 ...

你好,生蚊滋是不是淋太多水,水多便會根枯,而且玫瑰都好喜歡陽光的。蚊滋(小黑?)通常是衛生問題,對植物本身影響不太(雖然小黑BB會食幼根~殺虫水殺之,小黑BB在泥表面生長~弄走表面泥加茶籽粉加水)。
淋水不當~根枯~葉出黃黑點~C.
種玫瑰話易不易,話難不難。但它很野虫。雖然說它無味,但一到有花蕾都有虫食它。有啲弄個洞入去食,芽蟲、毛蟲都愛它。所以一見有花蕾便用殺虫水。
回復

ic3b34r 發表於 2017-8-13 11:31:02 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2017-8-12 11:32
你好,生蚊滋是不是淋太多水,水多便會根枯,而且玫瑰都好喜歡陽光的。蚊滋(小黑?)通常是衛生問題,對 ...

請問大大,您本物種非食用植物有沒有用殺蟲劑去預防(因白熊的桃花盆栽經常被紅蜘蛛襲擊引致全部樹葉掉下)? 如有用邊種? 謝謝
回復

B17 發表於 2017-8-13 13:21:59 來自手機 |顯示全部樓層
ic3b34r 發表於 2017-8-13 11:31
請問大大,您本物種非食用植物有沒有用殺蟲劑去預防(因白熊的桃花盆栽經常被紅蜘蛛襲擊引致全部樹葉掉下) ...

露台常有紅蜘蛛,加上其他蟲患,搞到唔再種多葉嘅花,廢事噴藥噴到手軟
回復

雙魚座 發表於 2017-8-13 16:49:22 來自手機 |顯示全部樓層
ic3b34r 發表於 2017-8-13 11:31
請問大大,您本物種非食用植物有沒有用殺蟲劑去預防(因白熊的桃花盆栽經常被紅蜘蛛襲擊引致全部樹葉掉下) ...

你好,通常用低毒(菊脂類~說明書話低毒易分解~花X、biokXXX),超市有邊類買邊類。
紅蜘蛛試下用牛奶加益X多加水。開一大支四圍噴,二小時後再開水喉喷走便無臭味。
有時做下泡打粉酒醋洗潔精水四圍噴。
回復

ic3b34r 發表於 2017-8-13 18:50:51 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-8-13 13:21
露台常有紅蜘蛛,加上其他蟲患,搞到唔再種多葉嘅花,廢事噴藥噴到手軟 ...

但唔多葉既花選擇少好多
回復

ic3b34r 發表於 2017-8-13 18:51:50 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2017-8-13 16:49
你好,通常用低毒(菊脂類~說明書話低毒易分解~花X、biokXXX),超市有邊類買邊類。
紅蜘蛛試下用牛奶加益 ...

謝謝您,咁白熊可以放心咁用啦,始終家中好多魚缸怕用殺蟲劑有影響,但您教的放心好多
回復

雙魚座 發表於 2017-8-13 18:56:30 來自手機 |顯示全部樓層
魚不可,多數殺虫劑對魚有害
回復

雙魚座 發表於 2017-8-13 18:56:46 來自手機 |顯示全部樓層
ic3b34r 發表於 2017-8-13 18:51
謝謝您,咁白熊可以放心咁用啦,始終家中好多魚缸怕用殺蟲劑有影響,但您教的放心好多 ...

魚不可,多數殺虫劑對魚有害。特別是菊脂類.如果養魚,可選用的殺虫水少之又少
回復

B17 發表於 2017-8-13 19:44:55 來自手機 |顯示全部樓層
ic3b34r 發表於 2017-8-13 18:50
但唔多葉既花選擇少好多

球根類囉!葉少而直,捉蟲都易d
回復

雙魚座 發表於 2017-8-13 22:04:21 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-8-13 19:44
球根類囉!葉少而直,捉蟲都易d

絕對同意,但根球多是一年才開一次,都要種下其他野,唔係種花變咗種葱?
回復

B17 發表於 2017-8-13 22:18:53 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2017-8-13 22:04
絕對同意,但根球多是一年才開一次,都要種下其他野,唔係種花變咗種葱? ...

之前黃蟬,桂花,簕杜鵑,紫薇,唔多葉唔種,蟲一黎,搞唔掂,投降啦

風雨蘭都好多花色,今年加入紫嬌花,可惜花細咗d;仲有晚玉香,到衣家未開花,可能失敗咗;白肋朱剛有冧,遲下上圖
冬春有酢漿草,垂筒花,爆竹百合,不愁寂寞 球根都唔係得堆蔥嘅
另外有毬蘭高高掛,避開蟲蟲唔洗煩,蘭花葉硬唔惹蟲,到時到候開靚花
回復

12下一頁