新手係花墟買左盤番茄同辣椒,有咩需要留意?

作者: newbie_v 發表于 2017-5-9 01:24:29
5408 16
新手係花墟買左盤番茄同辣椒,有咩需要留意?
需要換比較大的盤?或用住本身個盤?
換盤需要用咩泥?
謝謝!!
sanglo 發表於 2017-5-9 11:41:40 |顯示全部樓層
仲買番茄 不合時啦
回復

雙魚座 發表於 2017-5-9 12:48:00 來自手機 |顯示全部樓層
sanglo 發表於 2017-5-9 11:41
仲買番茄 不合時啦

唔好話不合時。這時間蕃茄做特價,買回來種植都幾好。當盆栽容易上手,如果食用網上說要等21日安全期。如果放屋外要小心害蟲,蔬菜類是虫虫最愛。

正是不合時, 花店要清貨  發表於 2017-5-9 19:57
回復

紫菜豆腐湯 發表於 2017-5-9 20:28:52 |顯示全部樓層
我反而覺得夏秋兩季幾適合蕃茄生長,特別係夏季,
因為佢地好鍾意陽光

建議影張相上來望望
回復

newbie_v 發表於 2017-5-10 11:10:30 來自手機 |顯示全部樓層
紫菜豆腐湯 發表於 2017-5-9 20:28
我反而覺得夏秋兩季幾適合蕃茄生長,特別係夏季,
因為佢地好鍾意陽光

師兄,請看看
回復

Hywon4 發表於 2017-5-10 12:29:17 來自手機 |顯示全部樓層
換個大盆加些基肥會長得更大更好的。
回復

mk2325 發表於 2017-5-10 15:20:47 |顯示全部樓層

好青綠喎,日照好足?但蕃茄打果好需要營養,要落磷肥鉀肥及微量元素例如鎂。
另外太多葉會使空氣唔流通生病,要減少葉,一來保留營養,二來令空氣流通,特別是泥面附近比較陰暗地方
回復

紫菜豆腐湯 發表於 2017-5-10 23:25:45 |顯示全部樓層

等果實成熟了,就可以播種作另一盆;
另外如mk2324 師兄所說,將近盆表面的一層葉子剪去可保留養分
回復

newbie_v 發表於 2017-5-11 18:27:19 來自手機 |顯示全部樓層
紫菜豆腐湯 發表於 2017-5-10 23:25
等果實成熟了,就可以播種作另一盆;
另外如mk2324 師兄所說,將近盆表面的一層葉子剪去可保留養分{:emoj ...

其實昨晚睇都有d轉紅,不過就細細粒!已剪去一些葉子,底部和比較黃既葉子都剪了, 明天打算買泥換盤,種番茄辣椒需要買咩類型既泥?
回復

紫菜豆腐湯 發表於 2017-5-11 21:22:06 |顯示全部樓層
newbie_v 發表於 2017-5-11 18:27
其實昨晚睇都有d轉紅,不過就細細粒!已剪去一些葉子,底部和比較黃既葉子都剪了, 明天打算買泥換盤,種 ...

這種迷你茄沿用這個盆就ok,辣椒也是
待結果後,自會枯萎,到時再播另一盆
回復

雙魚座 發表於 2017-5-11 21:34:56 來自手機 |顯示全部樓層
紫菜豆腐湯 發表於 2017-5-11 21:22
這種迷你茄沿用這個盆就ok,辣椒也是
待結果後,自會枯萎,到時再播另一盆  ...

你好,請教“自會枯萎,到時再播另一盆 ”是什麼意思?它們不是長種長有,只是產量會少咗的多年生植物。對不起,有點不明白。可否說明一點,謝謝!
回復

紫菜豆腐湯 發表於 2017-5-11 21:45:22 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2017-5-11 21:34
你好,請教“自會枯萎,到時再播另一盆 ”是什麼意思?它們不是長種長有,只是產量會少咗的多年生植物。 ...

蕃茄和辣椒不是多年生植物,是一年生植物

辣椒可多年生  發表於 2017-7-17 11:08
回復

雙魚座 發表於 2017-5-11 21:49:38 來自手機 |顯示全部樓層
紫菜豆腐湯 發表於 2017-5-11 21:45
蕃茄和辣椒不是多年生植物,是一年生植物

謝謝,書上和網上都是這樣寫的。但我見鄰居的辣椒種好多年都生存,不過是明顯少結果。因為眼看和書上的不同,所以很多問題。請勿見笑。
回復

happy_flower 發表於 2017-5-12 09:47:22 |顯示全部樓層

辣椒是多年生植物,喜愛陽光和温暖氣候,香港適合春夏季節種;
至於蕃茄這是迷你品種,可以種在花園露台較多陽光位置,但蕃茄係怕熱,
香港夏天蕃茄係頂唔順,雖然可以種到但唔生唔死咁囉(耐熱品種唔等於佢係適合香港夏天30度高温潮濕),
而且蕃茄夏天蟲害好多,要注意番係啲紅蜘蛛之類害蟲
回復

mk2325 發表於 2017-5-12 16:15:20 |顯示全部樓層
蕃茄本來是中、南美洲作物,經多年來移植到不同地方,品種之間已有差異,在原生地是多年生,其他地方不一定。
香港沒有霜凍,所以可以長年生長。但太熱會多病害(易感染真菌、病毒,或經蟲口感染疾病),溫度10度以下露地種也會凍傷果實。
蕃茄和辣椒都屬茄科植物,所以不少特性相同。祇是辣椒原生地是北美。辣椒在沒有霜凍的地方也是多年生。
和一些香草植物一樣,雖然可以種多年,但莖部會逐漸木質化,最終影響水份和養分輸送,所以生命力愈來愈差。
回復

puresthell 發表於 2017-7-11 14:30:57 |顯示全部樓層
mk2325 發表於 2017-5-12 16:15
蕃茄本來是中、南美洲作物,經多年來移植到不同地方,品種之間已有差異,在原生地是多年生,其他地方不一定 ...

原來係甘, thanks for the info.
回復

三佰蚊 發表於 2017-7-17 08:25:39 來自手機 |顯示全部樓層
蕃茄溫度唔可以太高,25-30度最好。
換大個盆, 剪減d葉佢。
回復