新手發問

作者: beezbee 發表于 2017-5-7 15:01:45
2580 10
想請教一下大家, 呢個係咪空氣草? 是那一個品種?
都種左有6-7年, 無乜點理佢, 充大概一星期噴一次水
其實係咪應該分開佢, 剪左枯黃的葉?

川流不息 發表於 2017-5-7 16:28:39 |顯示全部樓層
你好~

種左6, 7年, 係我前輩啊

係空氣鳳梨, 小精靈的一種。

枯葉要小心清除原因係唔好俾佢有機會積水, 分唔分開係個人喜好無所謂的。

小精靈們可以長成一個球咁, 所以俾我就唔分開啦~
回復

beezbee 發表於 2017-5-7 16:51:30 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2017-5-7 16:28
你好~

種左6, 7年, 係我前輩啊

謝謝你的回覆,
因為係人地送比我阿媽的,佢又唔理 雖然種得耐, 完全無研究點打理
宜家先發現有呢個forum,見到好多品種好有趣,  請大家多指教

再一問, 如果想長成球狀, 係咪要吊起佢? 因為花店係用膠貼左落D石度..........

回復

川流不息 發表於 2017-5-7 17:03:37 |顯示全部樓層
beezbee 發表於 2017-5-7 16:51
謝謝你的回覆,
因為係人地送比我阿媽的,佢又唔理 雖然種得耐, 完全無研究點打理
宜家先發現有呢個forum, ...

唔好客氣~ 多D上來玩呀!

痴住石都唔緊要的, 佢自己會搵位生, 最多變左半圓球, 一樣咁靚的  
回復

小蘑菇 發表於 2017-5-8 11:45:29 |顯示全部樓層
我自己就好少剪 D 枯葉的, 事關我怕剪到佢好肉酸
回復

八王爺 發表於 2017-5-8 11:49:28 |顯示全部樓層
歡迎新花友進入本版。

我們這裡很多空鳳愛好者,大家多多交流。

種咗6, 7 年,都唔簡單。
回復

beezbee 發表於 2017-5-8 22:45:30 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2017-5-8 11:49
歡迎新花友進入本版。

我們這裡很多空鳳愛好者,大家多多交流。  

哈哈, 可能就係因為唔理, 先唔會浸親佢

幣, 中毒, 身痕, 行過花墟買左棵小章魚
大家多多拍教

回復

八王爺 發表於 2017-5-9 09:45:12 |顯示全部樓層
beezbee 發表於 2017-5-8 15:45

哩種我種過,高喜歡空氣濕度高D,不過佢開完花未生好個仔就好快枯死咗...... 搞到無後....
回復

小蘑菇 發表於 2017-5-9 11:54:39 |顯示全部樓層
beezbee 發表於 2017-5-8 22:45

花友, 多多指教

呢隻章魚仔, 我都有種呀, 肥嘟嘟, 好得意的

回復

川流不息 發表於 2017-5-9 21:09:18 |顯示全部樓層
恭喜咁快就有新成員~

回復

beezbee 發表於 2017-7-14 01:43:49 來自手機 |顯示全部樓層
大家好,
我無理佢一排,自己又去左旅行,今日望下,原來出左花,花仲枯埋......唉,錯過了.....
回復