漳州市花卉交易中心

作者: rose6299 发表于 2017-5-6 23:56:04
1840 22

評分

查看全部評分

amethysttsang 發表於 2017-5-7 00:35:39 |顯示全部樓層
嘩嘩嘩~~很多山地玫瑰呀!!!!
樓主去了福建?? 有冇買多肉呀??
rose6299 發表於 2017-5-7 00:40:10 |顯示全部樓層
amethysttsang 發表於 2017-5-7 00:35
嘩嘩嘩~~很多山地玫瑰呀!!!!
樓主去了福建?? 有冇買多肉呀??

買了少少, 因為吾太平啊
amethysttsang 發表於 2017-5-7 00:51:57 |顯示全部樓層
係嗎? 很多都冇寫價錢, 真係任得佢講
有盆好似生菜既好靚啊~~是祇園之舞??
帶番香港要除去D泥土?
BenLau 發表於 2017-5-7 06:53:04 |顯示全部樓層

多謝分享!原来都幾多野喔

本帖六月前會移入世界多肉一巡
BenLau 發表於 2017-5-7 06:54:16 |顯示全部樓層
rose6299 發表於 2017-5-7 00:40
買了少少, 因為吾太平啊

樓主有機會分享下有乜收獲
ShiningKath 發表於 2017-5-7 09:39:26 來自手機 |顯示全部樓層
多謝分享! 有不少大大盆綴化肉
見到大棚有用高瘦的花瓶@.@ 而且種得很美! 好利害
rose6299 發表於 2017-5-7 11:00:17 |顯示全部樓層
amethysttsang 發表於 2017-5-7 00:51
係嗎? 很多都冇寫價錢, 真係任得佢講
有盆好似生菜既好靚啊~~是祇園之舞??
帶番香港要除去D泥土? ...

冇寫價錢的真系任佢講, 苦瓜水泡開價1600人仔一盆, 嚇傻了我,
我全部除泥帶回香港, 稍後會post上來分享
rose6299 發表於 2017-5-7 11:04:39 |顯示全部樓層
其實這市場都好方便, 我住市中心, 酒店坐的士都系十多元人仔
肉檔真系吾多, 但每檔都好大, 通常有後欄, 自已養植埋既, 都可以入去參觀
rose6299 發表於 2017-5-7 11:07:35 |顯示全部樓層
ShiningKath 發表於 2017-5-7 09:39
見到大棚有用高瘦的花瓶@.@ 而且種得很美! 好利害 ...

花瓶系好靚架, 韓貨, 所以吾平
老公仔 發表於 2017-5-7 11:40:20 |顯示全部樓層
rose6299 發表於 2017-5-7 11:00
冇寫價錢的真系任佢講, 苦瓜水泡開價1600人仔一盆, 嚇傻了我,
我全部除泥帶回香港, 稍後會post上來分享 ...

好似好多精品,有冇問過啲綴化是什麽價位?
老公仔 發表於 2017-5-7 11:43:49 |顯示全部樓層
ShiningKath 發表於 2017-5-7 09:39
見到大棚有用高瘦的花瓶@.@ 而且種得很美! 好利害 ...

高瘦的花瓶配上老樁的肉肉,真得很美!
老公仔 發表於 2017-5-7 11:46:02 |顯示全部樓層
rose6299 發表於 2017-5-7 11:07
花瓶系好靚架, 韓貨, 所以吾平

有冇仿制的賣?大陸做應該平好的。
ShiningKath 發表於 2017-5-7 12:49:48 來自手機 |顯示全部樓層
老公仔 發表於 2017-5-7 11:43
高瘦的花瓶配上老樁的肉肉,真得很美!

那個白色的高瘦花瓶,不是一般的高和瘦! 大棚主人敢用它完全是大膽和show level的行為。
路人的我只能欣賞,不敢帶它回家

ShiningKath 發表於 2017-5-7 12:51:20 來自手機 |顯示全部樓層
rose6299 發表於 2017-5-7 11:00
我全部除泥帶回香港, 稍後會post上來分享 ...

1600 嚇死我了
xx_Luca 發表於 2017-5-7 14:48:51 |顯示全部樓層
謝謝分享 ~

感覺福建是仙人掌工廠,十二也很不錯,卻很少提及景天。
這批次景天部分貌似進口鮮貨,很好奇夏季如何維護,
也許能給香港的種植者們一點啟發。

老公仔 發表於 2017-5-7 15:05:26 |顯示全部樓層
ShiningKath 發表於 2017-5-7 12:49
那個白色的高瘦花瓶,不是一般的高和瘦! 大棚主人敢用它完全是大膽和show level的行為。
路人的我只能欣 ...

難度在那裡?
ShiningKath 發表於 2017-5-7 15:31:40 來自手機 |顯示全部樓層
老公仔 發表於 2017-5-7 15:05
難度在那裡?

不是一直說要用矮寛的花瓶嗎?
老公仔 發表於 2017-5-7 15:33:07 |顯示全部樓層
ShiningKath 發表於 2017-5-7 15:31
不是一直說要用矮寛的花瓶嗎?

我冇研究,什麽盆也可以的。
ShiningKath 發表於 2017-5-7 15:47:47 來自手機 |顯示全部樓層
老公仔 發表於 2017-5-7 15:33
我冇研究,什麽盆也可以的。

最初接觸肉肉時看過一些文章說矮寬的花盆對水份蒸發較有利,對新手來說用起來比較安全。高手應該就不會在意這些事情吧
12下一頁