請救~給吃剩的車厘茄…種植苦與樂

作者: 雙魚座 发表于 2017-5-6 07:19:03
9746 56

早上車厘茄葉給剩莖,想是蝸牛或鼻涕蟲所為。有什麼方法解決(種花盆的)。多謝。
網上說放粟米粉等它們吃爆肚或晚上用濕報紙等它們爬入第二日清走,是否可行?
morning 發表於 2017-5-6 21:17:03 |顯示全部樓層
第2張相地面果2粒長圓形黑粒粒係咩黎?
如果果2粒係蟲屎好有可能係夜盜蛾之類既毛毛蟲先係兇手,
蝸牛既屎係好幼而且一段一段的,而且蝸牛爬過既地方會有銀色反光既痕跡

假如真係毛毛蟲類,你仔細睇下葉底或者翻下泥面落葉枯枝底應該唔難搵出兇手
雙魚座 發表於 2017-5-19 08:03:34 來自手機 |顯示全部樓層
被虫食也能開花,生命力強。到現在也找不到虫
雙魚座 發表於 2017-5-19 08:08:23 來自手機 |顯示全部樓層
虫又開始吃辣椒了。種完今次不種菜。種花、種香草。未種菜時都不覺得有虫
雙魚座 發表於 2017-5-19 08:13:43 來自手機 |顯示全部樓層
車厘茄生命力強不過香蜂草。之前香蜂草以為c咗,所以搬咗車厘茄入去住。點之反生,車厘茄爭不過香蜂,現在又要搬家了。
morning 發表於 2017-5-19 09:46:44 |顯示全部樓層
夜盜蛾同蝸牛日頭都會搵地方匿埋的,盆面既枯枝雜草清一清,從一側搬起花盆睇下地面同盆底有冇蟲
我唔清楚你種係咩環境,但如果隔離都好多雜草陰暗位基本上係防不勝防
mk2325 發表於 2017-5-19 11:49:28 |顯示全部樓層
無線2015有一『菜蟲戰記』的二小時記錄片,描述鼻涕蟲可用啤酒毒死,或在泥面蓋一木板,鼻涕蟲晚間食完後,便會躲到板下面休息,翌日揭開木板便可捉到。
ic3b34r 發表於 2017-5-19 18:37:23 |顯示全部樓層
鼻涕蟲用鹽幫佢脫水...
紫菜豆腐湯 發表於 2017-5-19 20:00:39 |顯示全部樓層
種菜無咩可能無蟲
雙魚座 發表於 2017-5-19 22:03:10 來自手機 |顯示全部樓層
紫菜豆腐湯 發表於 2017-5-19 20:00
種菜無咩可能無蟲

所以這是第一次也是最後一次種菜。以後種返花和香草,它們沒金多虫。最初種花可以用殺虫水。之後種香草,是有虫但不多,發現之後捉三日便沒事(芽蟲唔識走),影響不太。覺得還有地方,便試種菜,最初没事。但到了長大快開花的時候,虫便來了(是來完一種又一種永無止景,什麼辣椒大蒜水都沒用),種菜種到心灰意冷~以後唔種菜。
morning 發表於 2017-5-21 20:34:55 來自手機 |顯示全部樓層
唔洗咁灰心既,既然種到香草又點會種唔到菜呢?
種植既季節啱可以少好多問題,然後就係搵啱種既作物,
可以試下改種d短期作物例如櫻桃蘿蔔(1個月收得而且根莖類)或者有較重氣味的既作物,
薑韮蒜之類基本上都冇野咬的,因為同香草一樣好多蟲鍾意d味
雙魚座 發表於 2017-5-21 21:06:21 來自手機 |顯示全部樓層
morning 發表於 2017-5-21 20:34
唔洗咁灰心既,既然種到香草又點會種唔到菜呢?
種植既季節啱可以少好多問題,然後就係搵啱種既作物,
可以試 ...

薑蒜其實都幾難種,山邊的泥唔得嫁,要買泥。反而沙薑比較容易可以種到滿盆。蘿蔔都有蟲食嫁,在葉底(食到一個洞一個洞),始終是十字花類(甜家~人都喜歡何況是虫)。由一開始沒想過種菜要同虫鬥過,以為簡簡單單種,但不是。我都不想敗,好似越做越大工程。是越來越多嘢做。
morning 發表於 2017-5-21 21:32:04 來自手機 |顯示全部樓層
你講既問題我都遇過,韮薑蒜蔥我全部都種過,薑反而係唔多洗打理,
泥唔夠肥沃薑會大得好慢最後收既薑亦會好細,但只要環境啱(半陰)佢唔太會死,
有時即使唔記得淋水d葉黃曬過一輪就又生返出黎(因為塊莖未死),
今年換堆肥土種d薑就生到爆曬盆,但種野本來就要養土,無論種花種菜定種香草都係

建議櫻桃蘿蔔係因為收成快,雖然都係十字花科易惹蟲,但當開始生蟲時佢都就收得了,
重點,你要食既係佢既根,d葉唔係食到變光頭咪由得d蟲囉,
再講佢葉又唔算好密,翻一翻就見到d蟲,而且佢可以當瓜類既避忌作物

如果你諗住一直種同一種作物當然容易有嚴重蟲害啦,
第一次種同一種作物時可能只係路過既蟲食你d菜,等到第二次,第三次,
已經變成土生土長既蟲食你d菜啦

所以點解話夏天種瓜唔種菜,除左溫度對菜既影響外仲有對蟲既,冬天鍾意食十字花科既蟲都少d
所以我先係建議你種櫻桃蘿蔔唔係青菜,怕十字花科咪改種紅蘿蔔囉
morning 發表於 2017-5-21 21:36:42 來自手機 |顯示全部樓層
最終應該係,諗下你到底係為咩種菜啦?
雙魚座 發表於 2017-6-1 12:34:40 來自手機 |顯示全部樓層
虫食下食下~結果了。
雙魚座 發表於 2017-6-27 18:04:36 來自手機 |顯示全部樓層

變紅色快快採,兩棵有虫食咗,另外兩棵看像沒虫我食咗。
種植最開心是~出芽,開花,收采。
penelope 發表於 2017-6-30 02:43:23 |顯示全部樓層
自己種嘅特別好食
雙魚座 發表於 2017-6-30 22:50:11 來自手機 |顯示全部樓層
辣椒開花,期待……期待
雙魚座 發表於 2017-7-11 12:21:03 來自手機 |顯示全部樓層
辣椒結果,期待轉紅。
雙魚座 發表於 2017-7-11 17:56:28 來自手機 |顯示全部樓層

綠豆bb. 打8号風球忘記收綠豆,現在又多一株,重要開花,生得快到,看來重強壯過母株。學校功課,年年都要我種,已沒那麼期待。看來綠豆bb會住在這花盆一段日子。
123下一頁