士多啤梨 噴水 謎思...

作者: ic3b34r 發表于 2017-5-5 12:41:01
2221 14
想請問各位師兄/姐,我經常聽到唔少講法,有D人話士多啤梨可以噴水去噴葉,但有D又話唔可以
請問以您的經驗來說,士多啤梨可唔可以噴水噴葉呢?
(我指的噴水噴接近霧水那種細粒而不是大大粒水滴去噴那種)

謝謝
mirage0515 發表於 2017-5-6 12:14:28 |顯示全部樓層
我都用花灑壺直接澆水呢
回復

ic3b34r 發表於 2017-5-7 17:39:32 |顯示全部樓層
mirage0515 發表於 2017-5-6 12:14
我都用花灑壺直接澆水呢

謝謝您,但想問下葉噴唔噴得水?
回復

紫菜豆腐湯 發表於 2017-5-8 00:26:11 |顯示全部樓層
種士多啤梨要擔心既係紅蜘蛛,同埋果腐病 (即果實掂到泥土受真菌感染,或被昆蟲咬食而腐爛)
其餘唔駛諗太多
回復

ic3b34r 發表於 2017-5-8 12:14:58 |顯示全部樓層
紫菜豆腐湯 發表於 2017-5-8 00:26
種士多啤梨要擔心既係紅蜘蛛,同埋果腐病 (即果實掂到泥土受真菌感染,或被昆蟲咬食而腐爛)
其餘唔駛諗太多 ...

謝謝您,其實我咁問都是因為死人紅蜘蛛,佢地成日走來搞我既士多啤梨,按死左又有,但我聽人講噴水會有用,但是我就怕噴死埋我士多啤梨,因怕佢葉唔可以掂水,但又唔想用農藥..
回復

紫菜豆腐湯 發表於 2017-5-9 20:24:09 |顯示全部樓層
ic3b34r 發表於 2017-5-8 12:14
謝謝您,其實我咁問都是因為死人紅蜘蛛,佢地成日走來搞我既士多啤梨,按死左又有,但我聽人講噴水會有用 ...

噴水主要作用都係降溫,所以人手噴就無咩用,
因為無可能長時間拎住個噴壺去噴
經濟許可就買噴霧器,不過好貴下,
而且要控制濕度都唔易,不太建議
或者用防蟲紗罩,再放係通風地方會好D

回復

ic3b34r 發表於 2017-5-10 11:37:26 |顯示全部樓層
紫菜豆腐湯 發表於 2017-5-9 20:24
噴水主要作用都係降溫,所以人手噴就無咩用,
因為無可能長時間拎住個噴壺去噴
經濟許可就 ...

請問師兄/姐,有沒有不用農藥但又可以去紅蜘蛛方法?謝謝
回復

紫菜豆腐湯 發表於 2017-5-10 23:19:10 |顯示全部樓層
ic3b34r 發表於 2017-5-10 11:37
請問師兄/姐,有沒有不用農藥但又可以去紅蜘蛛方法?謝謝

我聽過幾種有機方法,但作用不大
試試用防蟲網吧  
回復

ic3b34r 發表於 2017-5-11 12:20:39 |顯示全部樓層
紫菜豆腐湯 發表於 2017-5-10 23:19
我聽過幾種有機方法,但作用不大
試試用防蟲網吧

謝謝,咁我下次有士多啤梨苗時要開始用啦,因而家怕佢都仲有蛋之類清唔曬
回復

紫菜豆腐湯 發表於 2017-5-11 21:23:57 |顯示全部樓層
ic3b34r 發表於 2017-5-11 12:20
謝謝,咁我下次有士多啤梨苗時要開始用啦,因而家怕佢都仲有蛋之類清唔曬 ...

夏天玩士多啤梨會好辛苦,紅蜘蛛為患
玩種豆種瓜可能較好
回復

花間使者II 發表於 2017-5-12 09:04:18 |顯示全部樓層
噴水??? 當中唔係施葉肥咩 ? 士多啤梨施葉肥都好重要的
回復

yukyo 發表於 2017-5-12 09:58:10 |顯示全部樓層
我既經驗噴水係可以替士多杜絕紅蜘蛛:用噴水壺噴葉底葉面,因為紅蜘蛛會躲藏係葉底,水要夠力但不傷植株,紅蜘蛛細,一噴就死。士多葉唔怕水,係d果怕水。有蟲時要日日噴,到蟲害減低可以隔日或隔幾日噴。
回復

mirage0515 發表於 2017-5-12 22:54:11 |顯示全部樓層
我是用拿油棕灰泡水七天每天搖晃瓶身後靜放沉澱取澄清液體稀釋以後澆, 可以用花灑靠近葉下讓葉下沖到稀釋後的油棕灰水, 因為含鉀元素, 果子吃起來也會比較甜.
也可以把稀釋比較濃的裝噴罐用噴灑的方式噴葉下, 對蚜蟲也有效果.
回復

ic3b34r 發表於 2017-5-15 13:04:08 |顯示全部樓層
謝謝樓上三位師兄/姐
回復