旱金蓮花

作者: 雙魚座 發表于 2017-5-3 07:00:36
2693 12
旱金蓮是可食用的花卉,可做沙律(味道像生白蘿蔔~但没那麼辣)。如果種得好,開花蓮蓮,好靚好壯觀。
morning 發表於 2017-5-3 20:07:58 來自手機 |顯示全部樓層

我前2年種旱金蓮好易就發芽,最近一年就種極都唔成功,買新種子都發唔成
本來打算種爬藤品種等佢爬上花架..

話說外國都好多人將佢地加落沙律,花葉都得
如果我無記錯將花加入pickled入面,pickled會變金黄色而且特別有風味。
回復

Bing 發表於 2017-5-3 22:02:39 |顯示全部樓層
我都有種,不過無試過攞嚟食,反而俾啲菜粉蝶幼蟲食咗唔少。
170409-01 旱金蓮.jpg
回復

雙魚座 發表於 2017-5-4 11:16:20 來自手機 |顯示全部樓層
Bing 發表於 2017-5-3 22:02

你種得好好。還是有花斑葉那種。旱金蓮好像有幾種色(紅、黃、紫……)聽說可以授粉出双色或斑點花。
之前我的旱金蓮有芽虫,下重手皂水,有的存活,但已没之前靚,好在重新出葉和花,還是不錯*^O^*。
回復

B17 發表於 2017-5-4 12:24:12 |顯示全部樓層
Bing 發表於 2017-5-3 22:02

好靚啊 呢隻野天氣一暖就要餵毛蟲

回復

Bing 發表於 2017-5-4 12:43:17 |顯示全部樓層
多謝各位鼓勵
不過驚過唔到夏天,所以收咗種子,睇吓可唔可以留到種。
回復

truman_k 發表於 2017-6-29 15:38:56 |顯示全部樓層
請問邊度可以買到金蓮花,或種子?
回復

雙魚座 發表於 2017-6-29 16:41:12 來自手機 |顯示全部樓層
truman_k 發表於 2017-6-29 15:38
請問邊度可以買到金蓮花,或種子?

你好。旺角花墟(如果去到花墟當然買三色靚靚),一般的舊式雜貨店(賣米油糖果-你問下可能有,有時你估唔到啲嘢都有得賣)一般顏色要求不要太高。
一些市郊有賣(夏天少花,幾難找,人家做生意當然選盛放花賣)等春秋盛花才買。三十幾度很難大的,種冷氣地方除外。
你想要可開個徽求帖,旱金蓮好多市郊都有人種。我的旱金蓮黃雨浸c了。不過它通常越不到夏,我通常一開花留種秋天種。夏天種其他嘢。不過園藝館高人多,有人有的。
如果你好想要又找不到,9月後pm我,我有幾棵種子的。
回復

truman_k 發表於 2017-6-30 21:36:27 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2017-6-29 16:41
你好。旺角花墟(如果去到花墟當然買三色靚靚),一般的舊式雜貨店(賣米油糖果-你問下可能有,有時你估 ...

Thank you. 我試下找找,花墟會有種子買? 唔知是否難種? 或者秋天先再搵,依家真係太熱
回復

Alfphy 發表於 2017-7-1 15:05:49 來自手機 |顯示全部樓層
Love it.  So easy to grow so pretty!
回復

Capoppy 發表於 2017-7-2 11:46:39 來自手機 |顯示全部樓層
多謝介紹呢種可以食用嘅花,又可爬牆,因為我想搵一種爬欄杆或爬牆即植物。向西南,日曬全曰。
回復

morning 發表於 2017-7-2 14:05:56 來自手機 |顯示全部樓層
並唔係所有金蓮花都係蔓生的,要睇種子包裝。

金蓮花有好多園藝品種,蔓生叢生,花朵顏色,重瓣單瓣,有無葉斑,花有無香味。
香港市面上多數賣叢生既金蓮花,大概高30cm左右,種係吊籃垂落黎都幾靚下,金蓮花鍾意冷涼氣候,香港夏天唔多適合種。
回復

Capoppy 發表於 2017-7-8 17:36:32 來自手機 |顯示全部樓層
morning 發表於 2017-7-2 14:05
並唔係所有金蓮花都係蔓生的,要睇種子包裝。

金蓮花有好多園藝品種,蔓生叢生,花朵顏色,重瓣單瓣,有無葉斑, ...

謝謝你的資訊,清楚啦!
回復