新手種青檸

作者: newbie_v 發表于 2017-5-2 21:26:29
10820 14
新手種青檸
我大約兩星期到,放左5-8粒青檸核落去,到依家都未發發芽,一d反應都無! 係唔係已經玩完?thanks!!
雙魚座 發表於 2017-5-2 22:07:50 來自手機 |顯示全部樓層

我想問:你有否去核外衣(種子在裏面)?有網頁說要除外売裏面的才是種子或在核下剪小口不要傷到裏面的種子。如果整個核去種會種很久。
回復

fm_plant 發表於 2017-5-2 23:54:02 來自手機 |顯示全部樓層
放心吧,檸檬類種子發芽率好高,不過要有D耐性(等一兩個月左右),另外泥土不要太濕、等表層乾點先好再淋水。
回復

newbie_v 發表於 2017-5-3 00:09:59 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2017-5-2 22:07
我想問:你有否去核外衣(種子在裏面)?有網頁說要除外売裏面的才是種子或在核下剪小口不要傷到裏面的種子 ...

哦!我原粒放左落去!
咁我係唔係應該繼續等?
回復

newbie_v 發表於 2017-5-3 00:12:27 來自手機 |顯示全部樓層
fm_plant 發表於 2017-5-2 23:54
放心吧,檸檬類種子發芽率好高,不過要有D耐性(等一兩個月左右),另外泥土不要太濕、等表層乾點先好再淋 ...

我仲日日淋水添!咁等d泥土乾先再淋!謝謝!
回復

雙魚座 發表於 2017-5-3 07:08:12 來自手機 |顯示全部樓層
newbie_v 發表於 2017-5-3 00:09
哦!我原粒放左落去!
咁我係唔係應該繼續等?

新年時的金桔核~現在有四片葉,是生得慢。
回復

fm_plant 發表於 2017-5-3 09:50:02 來自手機 |顯示全部樓層
newbie_v 發表於 2017-5-3 00:12
我仲日日淋水添!咁等d泥土乾先再淋!謝謝!

咁又唔係 “全乾”,而係泥土 “表面” 乾到化白再淋水。太濕:假如泥土入面種子已經發芽,太濕(日日淋水)會浸死。
回復

fm_plant 發表於 2017-5-3 09:54:03 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2017-5-3 07:08
新年時的金桔核~現在有四片葉,是生得慢。

所以你計下金桔核由入土到發芽大概時間,就知要繼續等。題外話,年桔如果係第一年翻種,因為之前花農促花促果過度,會出現大小年,所以翻種首年開花結果會少D!
回復

fm_plant 發表於 2017-5-3 10:09:41 來自手機 |顯示全部樓層
newbie_v 發表於 2017-5-3 00:09
哦!我原粒放左落去!
咁我係唔係應該繼續等?

耐心等待吧…… 有時甚至要等近3個月,不過一般一兩個月ok。
回復

Elaine2 發表於 2017-5-3 11:22:19 來自手機 |顯示全部樓層
我在三月種的檸檬也生得不錯,用internet 教的除外殼用廚房紙浸的出芽法。現在都出好幾片葉了。

不過原來檸檬核種出來的未必是檸檬。要等幾年後先知是什麼了。。。
回復

fm_plant 發表於 2017-5-3 11:33:33 來自手機 |顯示全部樓層
Elaine2 發表於 2017-5-3 11:22
我在三月種的檸檬也生得不錯,用internet 教的除外殼用廚房紙浸的出芽法。現在都出好幾片葉了。

不過原來 ...

邊有可能呢?檸檬核一定係出檸檬苗(但種子實生苗會有少少變異就唔出奇),除非你種子係買嘅(被騙…… )。另外你去核皮要幾耐先發芽?
回復

Elaine2 發表於 2017-5-3 16:07:57 來自手機 |顯示全部樓層
我用的是一般的新奇士檸檬,外國有網站說因為非有機種植的很多是以接枝法種出來的,故就算用檸檬核種可能會出桔仔等不同的東東,把我看得一頭霧水,但種都種了,只好等佢生,睇吓係咪真的。☺

檸檬核除外殼後,用廚房紙浸包住,放黑暗地方,現在的話應該一星期就出根了,種泥一般很快就生芽。
回復

fm_plant 發表於 2017-5-3 18:18:32 來自手機 |顯示全部樓層
Elaine2 發表於 2017-5-3 16:07
我用的是一般的新奇士檸檬,外國有網站說因為非有機種植的很多是以接枝法種出來的,故就算用檸檬核種可能會 ...

咁去核皮真係快D出根,不過去咗核皮就一定要確保冇蟲蛀食
回復

newbie_v 發表於 2017-5-5 12:35:31 來自手機 |顯示全部樓層
fm_plant 發表於 2017-5-3 10:09
耐心等待吧…… 有時甚至要等近3個月,不過一般一兩個月ok。

好!要比d耐性!
回復

llaus 發表於 2017-5-9 15:13:34 |顯示全部樓層
問題用實生苗種出來檸檬樹未必結得出果
回復