17大的喜蔭(2017)

作者: B17 发表于 2017-5-1 16:08:50
13122 346
B17 發表於 2017-11-3 22:25:04 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-11-3 22:21
我棵Aloha 就C啦!係咪唔洗救啦!

有蟲?係就掉左佢,搵過條走莖再種過
小雷子 發表於 2017-11-3 22:37:55 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-11-3 22:25
有蟲?係就掉左佢,搵過條走莖再種過

走莖都唔健康,葉片生晒長毛!其實士多啤梨都係有問題,但未到咁嚴重!
B17 發表於 2017-11-3 23:34:31 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-11-3 22:37
走莖都唔健康,葉片生晒長毛!其實士多啤梨都係有問題,但未到咁嚴重! ...

掉埋士多啤梨,走莖可以再搵,傳染其他花就煩
rumer 發表於 2017-11-4 17:36:21 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-11-3 14:06
喜蔭由冇根到俏俏長大,種得好好
Taurus啲葉耗盡先出到葉仔,算是有驚無險
天氣涼涼地,更合適生長,目標 ...

謝謝B大~Haha
其實Taurus 剪葉前都很健康的還生到小葉子~是因為葉面不小心被水珠浸壞了(?)所以才剪的~
附上兩張葉底紅通通又爆根的照片給你看
15B066C8-D470-4C13-9F42-56C6D4FC993B.jpeg 63FDBC9C-3FE0-44DC-9C86-9293B13CD1B4.jpeg

另~想請教B大平日種植喜蔭是用植物燈還是T5光管呢?因我們現在只用自然光照~但因現在日照時間愈來愈短~所以在考慮是不是要另闢一個照燈區~
B17 發表於 2017-11-4 17:53:04 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2017-11-4 17:36
謝謝B大~Haha
其實Taurus 剪葉前都很健康的還生到小葉子~是因為葉面不小心被水珠浸壞了 ...

迷岩葉小小燶唔緊要,等佢自然枯萎,棵花識得回收養份

我用光管,受唔住d架步光
窗邊有喜蔭,光管區都有,覺得自然光好d
每間屋環境唔同,好難簡單話要定唔要加光
雙魚座 發表於 2017-11-4 17:59:55 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-11-3 22:37
走莖都唔健康,葉片生晒長毛!其實士多啤梨都係有問題,但未到咁嚴重! ...

你好。試下買用花X殺虫水,將走莖放在盒中全噴。等殺虫水乾了再種走莖。
小雷子 發表於 2017-11-4 18:46:47 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2017-11-4 17:59
你好。試下買用花X殺虫水,將走莖放在盒中全噴。等殺虫水乾了再種走莖。 ...

多謝你提醒!我用呢枝試吓先! 20171104_184237.jpg
雙魚座 發表於 2017-11-4 20:07:11 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-11-4 18:46
多謝你提醒!我用呢枝試吓先!<span class="emoji emoji1f60a"></span>

用噴植物的,試噴過葉黑了。
小雷子 發表於 2017-11-4 20:16:43 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2017-11-4 20:07
用噴植物的,試噴過葉黑了。

原來如此!等我買枝試吓先!唔該!魚魚!
rumer 發表於 2017-11-4 22:13:04 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-11-4 17:53
迷岩葉小小燶唔緊要,等佢自然枯萎,棵花識得回收養份

我用光管,受唔住d架步光

謝謝B大回覆~受教了
我之前一直以為有壞葉就剪~這樣泥裡的養份就能跑去餘下的小葉那邊了啦

另~因為家裡的窗台是很透光的~小苖現在每天都在排排站在窗台前等照光~ 只是現在快入冬了擔心小苖們能享受光照的時間愈來愈少有礙生長~所以為了是不是加燈而十五十六~(網上還看到大家說喜蔭過冬會是一大考驗。。不知道小苖們能不能在我們手底等到春天的來臨~滴汗)
B17 發表於 2017-11-4 22:17:35 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2017-11-4 22:13
謝謝B大回覆~受教了
我之前一直以為有壞葉就剪~這樣泥裡的養份就能跑去餘下的小葉那邊了 ...

我光管區嗰d冬天氣都會唔靚,光照冇變,變既係溫度濕度,似乎濕度影響大
rumer 發表於 2017-11-4 23:05:00 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-11-4 22:17
我光管區嗰d冬天氣都會唔靚,光照冇變,變既係溫度濕度,似乎濕度影響大 ...

謝B大~
等我地又試下腦震蕩想些小學雞方法看冬天如何能為小苖補溫又補濕啦~
B17 發表於 2017-11-4 23:39:36 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2017-11-4 23:05
謝B大~
等我地又試下腦震蕩想些小學雞方法看冬天如何能為小苖補溫又補濕啦~ ...

最簡單係太入溫室,其實試下乜都唔做先,話唔定一樣生長得好呢
rumer 發表於 2017-11-5 00:10:14 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-11-4 23:39
最簡單係太入溫室,其實試下乜都唔做先,話唔定一樣生長得好呢

Haha 好的~
偷偷說~其實小苖現在全部夜晚都會入溫室朝早先放出黎~但因自己是種植新手所以會好好留意他們的狀況就邊種邊學啦

另~B大有分享過很多植物給大家~估計收功課都收到手軟~ 所以。。如小苖夠1個月有進展我又跑黎炸下你等你開心下啦(厚臉皮) Hahahahahahaha
B17 發表於 2017-11-17 14:16:05 |顯示全部樓層
剪掉幾層走莖既老chocolate回復活力,長新葉,走莖再出走莖

Chocolate Cream-2017-011.jpg
小雷子 發表於 2017-11-17 14:21:33 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-11-17 14:16
剪掉幾層走莖既老chocolate回復活力,長新葉,走莖再出走莖

充滿活力!yeah!
B17 發表於 2017-11-17 14:30:59 |顯示全部樓層

走莖被夏天摧殘,唔剪靚唔返
B17 發表於 2017-11-20 12:53:08 |顯示全部樓層

第一次開花的Jim's Specialty,色澤斑紋都搶眼
Jim's Specialty-2017-004.jpg
另一朵
Jim's Specialty-2017-005.jpg
小雷子 發表於 2017-11-20 13:11:42 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-11-20 12:53

另一朵

超靚!除了豹豹外又一粉紅花!
雙魚座 發表於 2017-11-20 13:20:08 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-11-20 12:53

另一朵

哇!超靚!
這隻園藝館好多人都無,好似有講過“喜蔭好多人都有不需要自己再分享出去”,Jim's Specialty會不會有機會……期待。