純室内家居種蘭

作者: pilcher 發表于 2017-4-30 14:54:27
1039 16
家中種蘭花沒有很好的環境,從來不奢望能夠復花,今年初装了造霧器,又加增加了燈光,感覺—眾廋弱的蘭花明顯重現生氣,生根不斷,還陸續出花苞,只是之前長期養不好,花朵數目少,也满意了,好的開始!
嘉仔金满意和小小的三唇瓣蝴蝶開過後,那野生的鼓棰石斛竟然長出小花軸;信心大增之餘又去淘了兩種拖鞋 蘭,挑戰明年復花!
taxitang 發表於 2017-4-30 17:05:56 |顯示全部樓層
努力,開多d靚花分享
回復

pilcher 發表於 2017-4-30 19:11:16 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2017-4-30 17:05
努力,開多d靚花分享

謝謝鼓勵!
回復

sarshk2014 發表於 2017-5-1 09:56:44 |顯示全部樓層
加埋空調就可以控制佢地幾時開花就幾時開花 !! 真係好有滿足感架 !!
回復

pilcher 發表於 2017-5-1 13:39:13 來自手機 |顯示全部樓層
sarshk2014 發表於 2017-5-1 09:56
加埋空調就可以控制佢地幾時開花就幾時開花 !! 真係好有滿足感架 !!

冇計啦,客廳習慣唔開空調!
回復

sarshk2014 發表於 2017-5-2 10:04:28 |顯示全部樓層
大有大攪細有細攪, 廳唔得就房啦 !! 其實廁所都得架 !
回復

紫菜豆腐湯 發表於 2017-5-6 08:20:54 |顯示全部樓層
種係有陽光照射到既洗手間會唔會係很好既選擇?
回復

sarshk2014 發表於 2017-5-6 10:03:36 |顯示全部樓層
咁就要睇吓係咩陽光啦 ! 如果係正午或西斜就唔好啦 !
回復

pilcher 發表於 2017-5-6 11:54:35 來自手機 |顯示全部樓層
紫菜豆腐湯 發表於 2017-5-6 08:20
種係有陽光照射到既洗手間會唔會係很好既選擇?

總覺得有光但光照時間太短也不成,廁所很少機會光照夠。
回復

pilcher 發表於 2017-5-6 12:04:24 來自手機 |顯示全部樓層
sarshk2014 發表於 2017-5-2 10:04
大有大攪細有細攪, 廳唔得就房啦 !! 其實廁所都得架 !

既然都係用人工環境控制,種廳比較好,擺設靚D,日日坐沙發賞花,不受風雨影響!
回復

B17 發表於 2017-5-6 12:56:01 |顯示全部樓層
pilcher 發表於 2017-5-6 12:04
既然都係用人工環境控制,種廳比較好,擺設靚D,日日坐沙發賞花,不受風雨影響!{:emoji_0 ...

植物燈紅紅藍藍,感覺比較難接受
好似jo_jo用光管會好熱,要長開冷氣
回復

pilcher 發表於 2017-5-6 17:04:48 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-5-6 12:56
植物燈紅紅藍藍,感覺比較難接受
好似jo_jo用光管會好熱,要長開冷氣

紅红藍藍的問題用混白光的方法解决。氣温高又唔開冷氣,今夏就要看看定時噴霧對降温有多少幫助了!
回復

B17 發表於 2017-5-6 17:35:35 |顯示全部樓層
pilcher 發表於 2017-5-6 17:04
紅红藍藍的問題用混白光的方法解决。氣温高又唔開冷氣,今夏就要看看定時噴霧對降温有多少幫助了! ...

混白光效果如何,有冇相睇下
回復

pilcher 發表於 2017-5-6 19:29:33 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-5-6 17:35
混白光效果如何,有冇相睇下

之前解釋過,人眼對光色的感覺是相對的,"知覺"有-定的空間會根據整個環境中各種物件認識經驗調整。舉例說如果紅藍光有7瓦,你加入2至3瓦的白光,即是總體來說不要"太"红藍",眼睛就會覺得周圍顏色基本正常,只是稍為偏色,這時拍張照片就"穿煲"了,相機不受騙,照片出來是红藍-片的!
回復

B17 發表於 2017-5-6 19:32:08 |顯示全部樓層
pilcher 發表於 2017-5-6 19:29
之前解釋過,人眼對光色的感覺是相對的,"知覺"有-定的空間會根據整個環境中各種物件認識經驗調整。舉 ...

原來會咁樣
回復

sarshk2014 發表於 2017-5-7 10:03:47 |顯示全部樓層
pilcher 發表於 2017-5-6 17:04
紅红藍藍的問題用混白光的方法解决。氣温高又唔開冷氣,今夏就要看看定時噴霧對降温有多少幫助了! ...

霧化降温我見過, 新科技黎架, 不過粒子要好細好細, 否則四維地方會好濕架。
回復

pilcher 發表於 2017-5-7 10:16:35 來自手機 |顯示全部樓層
sarshk2014 發表於 2017-5-7 10:03
霧化降温我見過, 新科技黎架, 不過粒子要好細好細, 否則四維地方會好濕架。 ...

用的是超聲波霧化器
回復