請教大家....關於金枝玉葉

作者: Karyon 發表于 2017-4-30 11:47:44
2050 12
想請教大家,點解棵金枝玉葉啲葉會皺起?仲開始落葉
剛買返黎兩日見啲泥乾,就淋左次水,澆透滴水果隻
之後就開始皺,於是每日噴幾次水都係咁無改善..
究竟係因為缺水定太多水呢?
如果淋太多水點算?
佢應該點淋水先啱?

另外金枝玉葉係喜陽定?
因為聽過人講應該俾佢曬太陽啲葉會靚啲
但又有話唔好俾佢晒太陽....
麻煩晒大家!
image.jpg image.jpg image.jpg
BenLau 發表於 2017-4-30 12:24:15 |顯示全部樓層

歡迎新花友!

建議换盆,顺便檢查一下根部

以下為網络资料:

”喜温暖、干燥和阳光充足的环境,耐干旱和半阴,不耐涝。在荫蔽处虽然也能生长,但茎节之间的距离会变长,叶片大而薄,且无光泽,影响观赏。夏季高温时可适当遮光,以防烈日曝晒,并注意通风。生长期浇水做到“不干不浇,浇则浇透”,避免盆土积水,否则会造成烂根。“
回復

老公仔 發表於 2017-4-30 15:06:25 |顯示全部樓層
你買這個應該是雅樂之華A貨,即金枝玉葉加藥水所製成的,據說因打了藥的關係,很快會死的。
回復

Karyon 發表於 2017-4-30 17:24:28 來自手機 |顯示全部樓層
老公仔 發表於 2017-4-30 15:06
你買這個應該是雅樂之華A貨,即金枝玉葉加藥水所製成的,據說因打了藥的關係,很快會死的。 ...

即係我無論點做都會死?!
有無咩解救方法?
回復

老公仔 發表於 2017-4-30 17:42:19 |顯示全部樓層
Karyon 發表於 2017-4-30 17:24
即係我無論點做都會死?!
有無咩 ...

都唔係嘅,當藥力過了,就變回金枝玉葉,也未必會死的。
回復

pilcher 發表於 2017-4-30 17:44:01 來自手機 |顯示全部樓層
分享下我種了三年又三個月的兩顆雅樂之舞(不是雅樂之華,但很似)老桩,肯定是真錦,長很慢,我也修剪到他不擴大,自然度夏冇問題;怎分真假錦,可用來對照-下。
回復

Karyon 發表於 2017-4-30 18:02:07 來自手機 |顯示全部樓層
老公仔 發表於 2017-4-30 17:42
都唔係嘅,當藥力過了,就變回金枝玉葉,也未必會死的。

唔該晒你。但藥力未過,會一直落藥嗎?
回復

Karyon 發表於 2017-4-30 18:03:12 來自手機 |顯示全部樓層
pilcher 發表於 2017-4-30 17:44
分享下我種了三年又三個月的兩顆雅樂之舞(不是雅樂之華,但很似)老桩,肯定是真錦,長很慢,我也修剪到他 ...

你棵雅樂之舞好靚阿!我呢棵應該真係落藥既金枝玉葉
回復

老公仔 發表於 2017-4-30 19:07:19 |顯示全部樓層
Karyon 發表於 2017-4-30 18:02
唔該晒你。但藥力未過,會一直落藥嗎?

你有藥嗎?冇的話等褪色吧!
回復

morning 發表於 2017-5-1 15:37:42 |顯示全部樓層
落藥棵野會衰弱,但應該未至於葉皺晒
我屋企有棵同人一樣高既金枝玉葉,佢極度耐旱,基本上一頭半個月唔淋水都唔會皺葉(全日照種係瓦缸)
暫時我遇過會皺葉既原因係,剪D枝條落黎扞插,係生根前葉都會皺皺的

我估你棵野應該好大機會係根出問題,例如
1. 爛根,根浸爛吸自然唔到水上去,所以皺葉
2.遇到黑店直接剪金枝玉葉枝條浸藥,然後要出貨前冇耐先種落泥
3.肥傷

但其實金枝玉葉好易扞插成功的,如果真係不幸係根出事,可以將泥面上既部份剪落黎重新種過就得,佢地就算皺左葉都仲可以撐好耐的

評分

查看全部評分

回復

dl0408 發表於 2017-5-2 09:00:49 來自手機 |顯示全部樓層
最近我棵雅樂之舞都出了白色葉子,請問這就是錦嗎? 這棵已種了一年了。
回復

pilcher 發表於 2017-5-2 12:37:41 來自手機 |顯示全部樓層
dl0408 發表於 2017-5-2 09:00
最近我棵雅樂之舞都出了白色葉子,請問這就是錦嗎? 這棵已種了一年了。

我覺得這很正常!
回復

BenLau 發表於 2017-5-2 15:04:23 |顯示全部樓層
morning 發表於 2017-5-1 15:37
落藥棵野會衰弱,但應該未至於葉皺晒
我屋企有棵同人一樣高既金枝玉葉,佢極度耐旱,基本上一頭 ...

歡迎新花友,多謝詳細解釋
回復