日本珠石

作者: Elsa2016 发表于 2017-4-24 06:30:00
1853 12
請問日本珠石是否等如perlite? 好似比較圓,睇落又唔似。有冇人知道英文是怎麼?是否可以用完再用?
powergun 發表於 2017-4-24 09:25:57 |顯示全部樓層
睇返包裝: 應該係Japan Foyo Vanus
powergun 發表於 2017-4-24 09:28:52 |顯示全部樓層
是否可以用完再用? 理論上係, 但當佢同泥溝埋一齊後, 要分開佢地有一定難度的, 不過如你有心機來分的話應得的
B17 發表於 2017-4-24 10:08:21 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2017-4-24 09:28
是否可以用完再用? 理論上係, 但當佢同泥溝埋一齊後, 要分開佢地有一定難度的, 不過如你有心機來分的話應得 ...

掉落筲箕大水沖
powergun 發表於 2017-4-24 10:14:14 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-4-24 10:08
掉落筲箕大水沖

我試過搵野隔的, 都唔易的, 搞完一輪, 都係放棄
B17 發表於 2017-4-24 10:21:15 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2017-4-24 10:14
我試過搵野隔的, 都唔易的, 搞完一輪, 都係放棄

珠石貴,值得咁做
完全分隔冇可能,有少少舊 泥冇緊要啦
Elsa2016 發表於 2017-4-24 10:21:51 來自手機 |顯示全部樓層
Thank you. 等我睇下網上有冇
powergun 發表於 2017-4-24 10:29:48 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-4-24 10:21
珠石貴,值得咁做
完全分隔冇可能,有少少舊 泥冇緊要啦

我都係公司的有名av至用的, 係公司唔可以咁搞的, 其餘的用金泥或珍珠岩就算了
wct119 發表於 2017-4-24 10:43:41 |顯示全部樓層

日本樂天市場售賣的日本珠石:
http://item.rakuten.co.jp/planto-iwa/pa-rit06/

20Lx10袋,即共200L售10,820円連稅,除稅約等於10,018.5円,
以今日對換率計(HK$1=14.16円),10,018.5/14.16=HK$707.5,
每公升 HK$3.54, 2.3L=HK$8.14, 未連運費.
不過唔知送唔送香港.

節錄自其中的介紹說明:
"長野県諏訪で豊富に採掘される良質な黒曜石を1,000度で発泡させたパーライトです。"

日本珠石是以黒曜石(Obsidian)經1,000度高溫燒製膨化而成.

珍珠岩(Perlite,台灣稱珍珠石)和黒曜石都是火山岩,主要成份同樣是二氧化硅(SiO2)

P.S. 睇番哩度: http://hkplants.com/forum.php?mod=viewthread&tid=75057
運費要約 6500円,
珠石連運費 (10,018.5+6500)/14.16 大約=HK$1167 / 200L, 每 L 約 HK$5.8.
cokeball 發表於 2017-4-24 11:34:58 來自手機 |顯示全部樓層
我只用緊普通室內泥 + 珍珠岩 + 蛭石.... 都想試下日本珠石
powergun 發表於 2017-4-24 11:38:21 |顯示全部樓層
cokeball 發表於 2017-4-24 11:34
我只用緊普通室內泥 + 珍珠岩 + 蛭石.... 都想試下日本珠石

其實差不多野, 不過珠石較大粒, 感覺上疏水效果較好
hiatus 發表於 2017-4-24 14:05:36 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-4-24 10:08
掉落筲箕大水沖

照頭淋水,耐咗之後表面就有一層架啦。

我無重用習慣,睇落應該都幾易做。沖水得,干透之後篩一篩應該都得。
Elsa2016 發表於 2017-4-24 20:16:18 來自手機 |顯示全部樓層
wct119 發表於 2017-4-24 10:43
日本樂天市場售賣的日本珠石:
http://item.rakuten.co.jp/planto-iwa/pa-rit06/

Thank you.   好詳細,不過運費不少因為比較重