建議成立 “益蟲和有機種植” 專欄之公開討論

作者: fm_plant 发表于 2017-4-23 16:05:34
2786 18

是咁的,最近偶然讀到關於益蟲 “蚜獅/草蛉” 嘅網誌文章,發覺自己過去一直錯殺良 “蟲”(可能有不少花友也 “犯過這罪行”)。後來再到本網站查找,見只有兩個帖有人簡單提及此益蟲,另一方面卻不時閲讀到網友發問如何驅殺害蟲,有的建議用如苦楝油、辣椒水……,有的則建議用農藥,資料不一、而且散落各處。覺得如果能成立一個專項(比喻:“益蟲和有機種植篇”),無疑有助花友探討、查找、分享可靠、有實效的相關訊息。謝謝!(附有網上找到嘅草蛉相關相片)

其中一篇詳盡介紹 蚜獅/草蛉 嘅網誌文章:
http://blog.roodo.com/serlina16/archives/7926495.html
fm_plant 發表於 2017-4-27 15:25:55 來自手機 |顯示全部樓層

歡迎再次來臨寒舍,今次我會識得好好愛惜你……
malike 發表於 2017-4-28 12:39:13 |顯示全部樓層
好建議! 贊成!

嗨,好久好久沒見你啦﹗你好嗎?^.^  發表於 2017-4-28 20:49
claudiatang 發表於 2017-4-28 20:50:27 |顯示全部樓層
我一見到蟲就馬上...............﹗來不及去分益蟲或害蟲。

我其實都一直有出現, 祇係默默幫手維護管理、少左發聲及出帖咋, 你都幾好嗎?  發表於 2017-4-30 13:33
fm_plant 發表於 2017-4-28 22:34:46 來自手機 |顯示全部樓層
malike 發表於 2017-4-28 12:39
好建議! 贊成!

但願能夠實現就好啦!
fm_plant 發表於 2017-4-28 22:49:06 來自手機 |顯示全部樓層
claudiatang 發表於 2017-4-28 20:50
我一見到蟲就馬上...............﹗來不及去分益蟲或害蟲。

我都係。剩係識得有瓢蟲…… 之前見到有 “一噠白色核核突突嘅蟲”,就會用 “一陽指” 隊冧佢,E 家先知原來係草蛉幼蟲,而且已經幫我清咗唔少蚜蟲,但我竟然恩將仇報 。今日我再見到隻背上已經有戰利品嘅幼蟲,開心到即刻同佢 say hi!
claudiatang 發表於 2017-5-8 13:27:24 |顯示全部樓層
前日發現有條超大的黑色毛蟲在我盆斑葉黃金葛,快快的就地處決牠。
春天到,萬物生長,什麼蟲都出現了﹗希望不會殺錯良民。
fm_plant 發表於 2017-5-8 15:44:26 來自手機 |顯示全部樓層
claudiatang 發表於 2017-5-8 13:27
前日發現有條超大的黑色毛蟲在我盆斑葉黃金葛,快快的就地處決牠。
春天到,萬物生長,什麼蟲都出現了﹗希 ...

毛蟲多數都係會咬食植物嘅葉,所以……
powergun 發表於 2017-5-8 16:29:13 |顯示全部樓層
其實昆蟲好難講係益蟲定害蟲的, 要知萬物有好的一面, 自然就有唔好的一面的, 睇觀點與角度, 好似蝴蝶, 佢幼蟲會食葉, 但成蟲會幫植物傳播花粉, 到抵如何定義係益害呢?
ic3b34r 發表於 2017-5-8 17:48:19 |顯示全部樓層
我在大樓住,只能室內種值,但早前日都見到佢"草蛉",當日唔知是咩,但又見佢冇破壞,又幾可愛,於是比隻手指佢爬,走出露台比佢飛走... 剛才見到樓主個POST去搜下,原來佢幫左唔少忙
fm_plant 發表於 2017-5-8 18:18:55 來自手機 |顯示全部樓層
ic3b34r 發表於 2017-5-8 17:48
我在大樓住,只能室內種值,但早前日都見到佢"草蛉",當日唔知是咩,但又見佢冇破壞,又幾可愛,於是比隻手 ...

所以如果有多啲 E 方面嘅資訊就好啦!
faye00 發表於 2017-5-8 18:48:57 |顯示全部樓層
超級贊成
學習點同大自然相處都係園藝技巧之一
fm_plant 發表於 2017-5-8 19:17:44 來自手機 |顯示全部樓層
faye00 發表於 2017-5-8 18:48
超級贊成
學習點同大自然相處都係園藝技巧之一

係呀!海/陸/空都有食物鏈:或者日後我哋同樣會學習到,長遠昆蟲多元化嘅重要價值!
fm_plant 發表於 2017-5-8 19:36:20 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2017-5-8 16:29
其實昆蟲好難講係益蟲定害蟲的, 要知萬物有好的一面, 自然就有唔好的一面的, 睇觀點與角度, 好似蝴蝶, 佢幼 ...

我同意你嘅觀點,所以 “所以…… ” 之後沒有左右前者嘅做法(因為都明白+理解網友嘅觀點)。我自己有 “粗略預備” D “額外” 嘅柑桔類植物(做犧牲品),一發現平時 “悉心照顧” 嘅盆栽有蝴蝶毛蟲/卵,就 “搬佢哋過去” 隨便佢哋開餐。只係對蟲蟲嘅知識實在貧乏,如果能認識多D,或者唔使搬嚟搬去,甚至唔使再 “一陽指”、殺嚟殺去。
fm_plant 發表於 2017-5-8 19:49:08 來自手機 |顯示全部樓層
claudiatang 發表於 2017-5-8 13:27
春天到,萬物生長,什麼蟲都出現了﹗希 ...

唔知你見到嘅,係唔係E種呢?網上有資料話:毒蛾毛蟲會令人有過敏反應,處理時要多加小心啊!

毒蛾毛蟲相片:
powergun 發表於 2017-5-8 20:35:48 |顯示全部樓層
fm_plant 發表於 2017-5-8 19:36
我同意你嘅觀點,所以 “所以…… ” 之後沒有左右前者嘅做法(因為都明白+理解網友嘅觀點 ...

係某程度上, 殺緊d 都係好事來的, 唔殺佢地會太多, 又會失平衡
ic3b34r 發表於 2017-5-9 09:22:44 |顯示全部樓層
fm_plant 發表於 2017-5-8 18:18
所以如果有多啲 E 方面嘅資訊就好啦!

讚成啊,咁我地唔使浪費有用既蟲蟲,而家好後悔都唔知點揾返隻回來幫手捉芽蟲、紅蜘蛛食
ic3b34r 發表於 2017-5-9 09:23:25 |顯示全部樓層
fm_plant 發表於 2017-5-8 19:49
唔知你見到嘅,係唔係E種呢?網上有資料話:毒蛾毛蟲會令人有過敏反應,處理時要多加小心啊!{:emoji_005 ...

最好用個夾去夾走佢,唔好用手去掂
fm_plant 發表於 2017-5-9 20:23:02 來自手機 |顯示全部樓層
ic3b34r 發表於 2017-5-9 09:22
讚成啊,咁我地唔使浪費有用既蟲蟲,而家好後悔都唔知點揾返隻回來幫手捉芽蟲、紅蜘蛛食 ...

大廈室內又真係難D,就算網友分享,草蛉住唔慣可能都會走人。不過或者世事無絕對呢!