紫蘿蘭日常管理與品種有關嗎?

作者: EllenaNg 发表于 2017-4-18 20:06:04
1441 7
我家中添置有幾個品種的紫蘿蘭,期間發現有隻葉底綠色,葉子比較柔軟的那棵,容易花莖軟下來(第四日已彎下來), 其他2個紅色葉底,葉子較厚硬的品種,可以待第六日才澆水
是品種問題?定是綠色葉底那棵是爛根呢?
powergun 發表於 2017-4-18 20:18:06 |顯示全部樓層
最近至買入嗎? 依家熱了, 要小心種啦
如新買入的, 有無同佢換泥? 順便check下有無蟲蟲啦
bigbigsnake 發表於 2017-4-18 21:06:02 來自手機 |顯示全部樓層
係咪一定要換, 我見到啲花同葉好怕整c 佢
EllenaNg 發表於 2017-4-18 22:42:09 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2017-4-18 20:18
最近至買入嗎? 依家熱了, 要小心種啦
如新買入的, 有無同佢換泥? 順便check下有無蟲蟲啦 ...

是呀,剛剛買的
我沒換泥呀,個人覺得剛剛入屋已經需要適應環境,再換泥咪仲。。。。。
powergun 發表於 2017-4-18 23:08:14 |顯示全部樓層
EllenaNg 發表於 2017-4-18 22:42
是呀,剛剛買的
我沒換泥呀,個人覺得剛剛入屋已經需要適應環境,再換泥咪仲。。。。。 ...

係呀, 但花墟買的, 尤其是BunBun的, 好大機會會有贈品(蟲蟲)送的
EllenaNg 發表於 2017-4-18 23:31:31 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2017-4-18 23:08
係呀, 但花墟買的, 尤其是BunBun的, 好大機會會有贈品(蟲蟲)送的

點睇有沒蟲蟲呀?是真是有蟲定是棵AV本身有病?
我有一棵是bunbun 買,但是唔是有問題果棵。。。
題外話,bunbun 買果棵一直開好多花,多到覺得疑似是谷肥的成果,因為太唔自然,另外2盆在別家買的就自然好多
powergun 發表於 2017-4-18 23:37:59 |顯示全部樓層
EllenaNg 發表於 2017-4-18 23:31
點睇有沒蟲蟲呀?是真是有蟲定是棵AV本身有病?
我有一棵是bunbun 買,但是唔是有問題果棵。。。
題外話 ...

都係羅佢泥膽出黎check的
唔奇
EllenaNg 發表於 2017-4-19 07:25:15 來自手機 |顯示全部樓層
今日情況如圖:
發現有幾個花苞的莖變軟變幼,開始有枯萎現象
不知是否不適應環境,4月9日買的