琉璃殿錦

作者: HI-NAMASTE 發表于 2017-4-15 16:12:10
1172 10
種咗幾個月都冇變樣同長大過,佢頂芽全錦,請問大大佢是否藥錦呢?

阿唯小Ken 發表於 2017-4-15 16:47:11 來自手機 |顯示全部樓層
我也有棵,小一圈的,我買當時也在考慮選大大的這款有些全錦的,還是一半半的
感覺不是藥錦,也沒有必要,琉璃殿錦比較易找到(易有)而且強壯穩定,他們沒必要用藥造出錦
回復

HI-NAMASTE 發表於 2017-4-15 17:08:03 |顯示全部樓層
阿唯小Ken 發表於 2017-4-15 16:47
我也有棵,小一圈的,我買當時也在考慮選大大的這款有些全錦的,還是一半半的
感覺不是藥錦,也沒有必要, ...

真係冇咩必要用藥,佢本身都已經係錦,又唔係特別標高個價錢呃人。
回復

阿唯小Ken 發表於 2017-4-15 17:24:48 |顯示全部樓層
HI-NAMASTE 發表於 2017-4-15 17:08
真係冇咩必要用藥,佢本身都已經係錦,又唔係特別標高個價錢呃人。

比較一下景天的錦(大部份說是稀有), 跟琉璃殿錦的價錢, 有的可能差5-10倍, 就知道沒市場誘引...

琉璃殿錦好養, 唔使點打理, 我少錦大兩圈的一盆放公司, 只用抬燈/射燈照住就可以, 唔會徙又美觀!
回復

阿唯小Ken 發表於 2017-4-15 19:18:44 |顯示全部樓層
HI-NAMASTE 發表於 2017-4-15 17:08

HI-大, 我的琉璃殿錦:
http://hkplants.com/forum.php?mo ... 3&fromuid=93678

是不是有點像你的?
回復

HI-NAMASTE 發表於 2017-4-15 20:50:35 |顯示全部樓層
阿唯小Ken 發表於 2017-4-15 19:18
HI-大, 我的琉璃殿錦:
http://hkplants.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=199541&pid=2286 ...

細嗰一棵係一模一樣,多錦生長速度慢好多。
回復

maxwaggon 發表於 2017-4-15 22:23:06 來自手機 |顯示全部樓層

有直線斑就是真錦!
有左旋和右旋,一生一個方向但沒固定一邊旋!
琉璃殿根系易爛,一旦爛根就停止生長!
不像雄姿城出側芽,她出的是地下飛芽!
但向下伸展,多數出不到泥面就孄掉!
每年都要起一次盆,有泥下飛芽就露出泥面種!
不起盆那芽便多數爛掉!可能數年你也不會收到一隻仔!
先不要分出來!跟媽媽一起快大很多!
回復

BenLau 發表於 2017-4-16 06:06:39 |顯示全部樓層
應該不是藥黨。

新葉無綠,如果新葉一直無綠,可能會慢慢死去。但可能係一年以后的事
回復

阿唯小Ken 發表於 2017-4-16 10:08:57 來自手機 |顯示全部樓層
maxwaggon 發表於 2017-4-15 22:23
有直線斑就是真錦!

謝謝師兄!
諗諗下我大果棵好似生生下升起左露D根,我要去睇下底下係咪有飛芽先!
回復

HI-NAMASTE 發表於 2017-4-16 12:18:45 來自手機 |顯示全部樓層
maxwaggon 發表於 2017-4-15 22:23
有直線斑就是真錦!

師兄講得啱,琉璃殿係泥下面出飛芽的,我買呢盆錦嘅時候順便拎起一盆冇錦嘅黎睇,有隻小飛芽由盆底度生咗出黎,我問佢可唔可以送俾我,佢大方地話你自己meet 啦,小芽離開媽媽大得真係好慢。
回復

HI-NAMASTE 發表於 2017-4-16 12:22:20 來自手機 |顯示全部樓層
BenLau 發表於 2017-4-16 06:06
應該不是藥黨。

新葉無綠,如果新葉一直無綠,可能會慢慢死去。但可能係一年以后的事 ...

佢中心生長咗新葉仔,葉尖有少少綠色的。
回復