花花草草成長紀錄

作者: fm_plant 發表于 2017-4-15 15:46:10
4027 86
fm_plant 發表於 2017-5-6 14:41:03 來自手機 |顯示全部樓層
Sgarden 發表於 2017-5-6 14:27
我吾明???其他網可以up 相,我手機有問題???

如果用 “引用回覆”,就喺 “輸入回覆文字欄” 嘅左上角(表情公仔旁邊)有個相機公仔,按下後再喺手機內選相片,選好就會出現預覽圖片,完成後再按回覆就ok。

如果你已經做咗上述方法,咁可能係檔案太大。
回復

fm_plant 發表於 2017-5-8 11:46:04 來自手機 |顯示全部樓層

茉莉花已經開始進入盛花期(茉莉花最好晚上7、8點採收,因為晚上剛開花嘅時候係最香嘅、驅蚊效果最好)

昨晚開嘅花,偷懶到今晨先至採收:
回復

fm_plant 發表於 2017-5-8 11:59:18 來自手機 |顯示全部樓層

金銀花終於開始開花啦!
回復

fm_plant 發表於 2017-5-8 22:16:57 來自手機 |顯示全部樓層

晚上剛剛再採收:
回復

Sgarden 發表於 2017-5-9 12:13:44 來自手機 |顯示全部樓層
fm_plant 發表於 2017-5-6 14:41
如果用 “引用回覆”,就喺 “輸入回覆文字欄” 嘅左上角(表情公仔旁邊)有個相機公仔,按下後再喺手機 ...

試好多次啦!!!不斷轉圈!!!你用電腦的嗎?
回復

Sgarden 發表於 2017-5-9 12:17:13 來自手機 |顯示全部樓層
fm_plant 發表於 2017-5-8 11:46
茉莉花已經開始進入盛花期(茉莉花最好晚上7、8點採收,因為晚上剛開花嘅時候係最香嘅、驅蚊效果最好)

昨 ...

茉莉花可以驅蚊???請形容一下味道!!!
回復

fm_plant 發表於 2017-5-9 19:06:29 來自手機 |顯示全部樓層
Sgarden 發表於 2017-5-9 12:13
試好多次啦!!!不斷轉圈!!!你用電腦的嗎?

手機。不斷轉圈:咁會唔會係手機上網傳輸速度問題(不過我都係用緊最普通嘅3G),唔知等耐D得唔得?

備註:因為手機傳輸慢,我嘅相片一般都唔超過1M(多數只係幾百K)
回復

fm_plant 發表於 2017-5-9 19:11:55 來自手機 |顯示全部樓層
Sgarden 發表於 2017-5-9 12:17
茉莉花可以驅蚊???請形容一下味道!!!

清香又不會影響睡眠,只需放兩三朵就夠睡房 “一整晚” 驅蚊用。“聞” 過一定會喜歡!

之前蚊香、殺蚊劑用到人都幾乎 C,但 D 蚊仍然健在。後來偶然把摘下嘅茉莉花放咗喺床頭,竟然可以耳根清淨,再無蚊幫襯……

關於種茉莉花,除了要多陽光之外,仲有兩點心得:
1)茉莉喜歡迫根,所以試下扦插/種多 D 喺同一個盆內,當然盆要適當加大(我上年自從發現可以驅蚊,就在平台種了四大盆。不時施適量稀釋的自製酵素肥,枝葉都密密麻麻,互相碰撞。整個夏季高溫日子,日日都有花摘,有時一日有廿幾、三十朵)。

2)天氣冷時隨它休眠/生長(因為天冷樹液未完全正常流動,若此時修剪,有機會令茉莉愈剪愈萎縮)。在氣溫回暖後,茉莉開始不斷長出新枝時,盡量剪短、剪掉 “少葉弱枝” 和適當摘芯,促發多生粗壯多葉的強枝條。

備註:
用花嘅香味嚟驅蚊,室內房間(例如睡房)有很好效果;但戶外因為香氣沒法集中,所以戶外無效!

多謝, 我又長知識..:D  發表於 2017-7-18 10:13
回復

Sgarden 發表於 2017-5-10 16:13:56 來自手機 |顯示全部樓層
fm_plant 發表於 2017-5-9 19:11
清香又不會影響睡眠,只需放兩三朵就夠睡房 “一整晚” 驅蚊用。“聞” 過一定會喜歡!

之前蚊香、殺蚊 ...

詳盡!!!
回復

Sgarden 發表於 2017-5-12 11:40:08 來自手機 |顯示全部樓層
Sgarden 發表於 2017-5-10 16:13
詳盡!!!

點自制酵素肥?
回復

fm_plant 發表於 2017-5-12 22:25:49 來自手機 |顯示全部樓層
Sgarden 發表於 2017-5-12 11:40
點自制酵素肥?

材料: “變質/變壞/唔要/切走嘅蔬菜、水果/皮(新鮮當然亦得)” + 水(想快 D 製成可以再 + 糖)

將上述材料全部裝入 “有蓋(作用:防蟲)” 嘅膠筒內,水果、蔬菜中嘅 “酵母” 就會 “自動” 發酵。一般大約半年左右就會發酵完成(筒內再冇產生氣體)。酵素肥完成後,就可以使用。

“酵素” 可以做以下三種主要用途:
1)液體肥料:但使用時必須至少稀釋50倍/以上,即加至少 50倍 水;

2)清潔劑:將碗碟浸喺加咗適量酵素嘅水內,酵素就會慢慢分解油膩污漬、殺菌;

3)健康飲料:如果用新鮮、沒污染嘅水果、蔬菜製成嘅酵素,適量飲用對人體有益。

備註(必須特別注意,否則會好危險!):
發酵未完成之前,膠筒內嘅酵母會 “不斷” 產生 “大量氣體”(可能會有腐敗氣味),“必須每日” 打開蓋放走氣體,如果唔係膠筒會被 “谷爆”,所以 “絕對唔可以” 用玻璃缾(危險)。另外酵素嘅濃度跟水果蔬菜數量有正比關係,建議 “水果、蔬菜” 裝至膠筒 70% 左右滿,然後加水至 “水果、蔬菜” 頂位或者再多少少(但切記:絕對唔可以完全裝滿膠筒。因為會產生大量氣體,留約至少 20% 左右空間做緩沖)。
回復

Bing 發表於 2017-5-13 00:21:26 |顯示全部樓層
第一次聽茉莉可以驅蚊,搞到我都想整返盆種吓
回復

fm_plant 發表於 2017-5-13 01:03:46 來自手機 |顯示全部樓層
Bing 發表於 2017-5-13 00:21
第一次聽茉莉可以驅蚊,搞到我都想整返盆種吓

生態有佢奇妙之處:某種生物如果容易受到氣味影響嘅話,好多時佢哋喜惡嘅氣味,都有比較大嘅反差。好似人喜愛天然香味、抗拒臭味;蚊喜歡人嘅某種氣味(體味),但就顯然抗拒天然香味…… 只要香味能夠集中到。
回復

Sgarden 發表於 2017-5-13 21:24:27 來自手機 |顯示全部樓層
fm_plant 發表於 2017-5-12 22:25
材料: “變質/變壞/唔要/切走嘅蔬菜、水果/皮(新鮮當然亦得)” + 水(想快 D 製成可以再 + 糖)

將上 ...

3!我明白!琴日整乳酪,4/3滿,今日發覺滿寫!失策!!!
回復

fm_plant 發表於 2017-5-13 22:48:02 來自手機 |顯示全部樓層
Sgarden 發表於 2017-5-13 21:24
3!我明白!琴日整乳酪,4/3滿,今日發覺滿寫!失策!!!

慘情
回復

川流不息 發表於 2017-5-14 12:43:24 |顯示全部樓層
樓主D花好靚呀~

另外又好多有用資料, 謝謝!!

另外, 十分支持樓主拯救過年後被人拋棄的植物!!
回復

fm_plant 發表於 2017-5-15 20:22:28 來自手機 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2017-5-14 12:43
樓主D花好靚呀~

另外又好多有用資料, 謝謝!!

多謝你讚賞!…… 其實好多網友種得仲靚,好似 “anne209” 大大嘅玫瑰唔單止靚,仲有好多品種…… 令人羡慕!

多謝推薦, 我搜下呢位大大的帖賞下花先ww  發表於 2017-5-15 20:39
回復

fm_plant 發表於 2017-5-16 22:43:31 來自手機 |顯示全部樓層

忙碌嘅小傢伙:
回復

fm_plant 發表於 2017-5-25 10:22:47 來自手機 |顯示全部樓層

沉香開始結 “+ing” “果” 啦:
回復

fm_plant 發表於 2017-5-25 11:53:33 來自手機 |顯示全部樓層
謝謝 “zero1” 大大 送贈 2 株來自荷蘭品種嘅無花果(移入新 “居”)
回復