香薰補濕面膜

作者: bal1214 發表于 2017-4-13 22:44:10
960 8

甘菊純露32ml, 玻尿酸5ml, 蘆薈萃取液5ml, AVC 粉5g, B5-0.37g, Rose 3d, Chamomil 5d, Lavender 6d                                       

很久沒用搽面的面膜, 搽上面好快吸收, 質感似gel.

請問經驗人士點評這配方是否可以.

如不用AVC粉增稠, 可直接用面膜紙吸水敷面?
gogogogo 發表於 2017-5-7 05:14:51 |顯示全部樓層
1) 精油唔會溶係水 你要用精油乳化劑(親水性乳化劑)將精油可以溶係水
最平的方法係用Polysorbate 20 (1:1-1:2)(精油:乳化劑)
唔咁做精油=100%落皮膚 好刺激
2)  一般黎講 你個個AVC應該唔洗用到5%,2%已經有好強的起GEL效果
3)  我唔清楚你支甘菊純露PH幾多,但AVC如果PH低過4就會失去佢的GEL的能力,所以你可能咁先加到5% (只係預測)
4)  如果你唔係即日用晒,一定要加返防腐劑,7日夠D菌開PARTY
回復

jellyfishy 發表於 2017-5-8 09:23:35 |顯示全部樓層
是什麼甘菊???

平時我造MASK都無咁複雜, rose + geranium + German chamomile + melissa hydrosol + 透明質酸. DONE. MASK 唔洗過水就可以搽CREAM.
加精油做MASK, 又要加fludo 用完又要洗一洗面, 靚的精油都唔平得去邊, 不如造CREAM 抵用D啦.
回復

bal1214 發表於 2017-5-9 16:11:04 |顯示全部樓層
gogogogo 發表於 2017-5-7 05:14
1) 精油唔會溶係水 你要用精油乳化劑(親水性乳化劑)將精油可以溶係水
最平的方法係用Polysorbate 20 (1:1-1 ...

最平的方法係用Polysorbate 20 (1:1-1:2)(精油:乳化劑)
請問有什麼天然一D的乳化劑可用

2)  一般黎講 你個個AVC應該唔洗用到5%,2%已經有好強的起GEL效果
我的配方:甘菊純露32ml, 玻尿酸5ml, 蘆薈萃取液5ml, 這共有42ml, 我是數學白痴, 你幫我計到5%, 可否教我計一下是怎計出來.

3)  我唔清楚你支甘菊純露PH幾多,但AVC如果PH低過4就會失去佢的GEL的能力,所以你可能咁先加到5% (只係預測)
我支甘菊純露PH大約7

4)  如果你唔係即日用晒,一定要加返防腐劑,7日夠D菌開PARTY
謝謝你有用的建議, 提醒我到期了,要掉啦.tks
回復

bal1214 發表於 2017-5-9 16:12:42 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2017-5-8 09:23
是什麼甘菊???

平時我造MASK都無咁複雜, rose + geranium + German chamomile + melissa hydrosol + 透明 ...

謝謝你的配方, 又學到野了, 下次試下.
請問你這配方有水份, 不用乳化劑嗎?
回復

gogogogo 發表於 2017-5-10 00:58:11 |顯示全部樓層
bal1214 發表於 2017-5-9 16:11
最平的方法係用Polysorbate 20 (1: ...

O Sorry 睇錯左以為係100ml配方
但係如果係~50g入面加成5g的AVC粉
即係成10%?
會唔會太多?
你如果真係想做的話用Carbomer就得
之後用sodium hydroxide/potassium hydroxide 去adjust ph to >5 and <6

anyway 做你呢類面膜其實唔洗用GEL 買D面膜紙將佢直接吸水會比較快,亦可以即做即用
我諗會比較符合你的原則

至於所謂的天然乳化劑
其實呢唔洗太執著係唔係天然
不過你想買 以我所想香港無

同埋呢花水無可能PH7
你真係想做補濕MASK 你可以試下

Aloe vera extract 5%
Hyaluronic acid 10% (1% solution)
B5 3%
Glycerin 2%
Hydrosol 80%

如果要成GEL 將AVC加2% 減走水2%就得

你亦可以買返D比較有用的補濕劑
例如尿素、Sodium PCA
回復

jellyfishy 發表於 2017-5-10 09:11:57 |顯示全部樓層
Yes, 真的hydrosol 無可能pH 7, 一般都低過6.5 的. sandalwood 甚至5.5左右.
回復

jellyfishy 發表於 2017-5-10 09:13:32 |顯示全部樓層
gogogogo 發表於 2017-5-10 00:58
即係成10%?

係呀, 在家DIY, 平時就只會用乾紙MASK 吸hydrosol + 透明質酸, 已經覺得很補濕了. 所謂的SIMPLE, 就係成份簡單皮膚無負擔.
回復

bal1214 發表於 2017-5-11 22:44:00 |顯示全部樓層
gogogogo 發表於 2017-5-10 00:58
即係成10%?

做gel效果,Carbomer 比AVC粉好?
Sodium PCA 補濕效果比甘油好?

因為面膜紙剛用完, ,根據你建議配方, 要調gel狀, 但仍很水, 試過PH7, 都唔知是否這試紙是淘寶的不太準. 可加什麼再調至5.5左右及可加多2ml AVC粉嗎?
Hydrosol 70ml
Aloe vera extract 5ml
Hyaluronic acid 10ml (1% solution)
B5 3ml
Glycerin 2ml
AVC粉 2ml (0.2g)
回復