如何防止烏蠅產卵

作者: Moon1029 發表于 2017-4-11 16:52:05
6064 18

今日發現泥面有蟲蛹,仲有一條幼蟲係泥面,月頭施過肥,倒啲泥出來見到好幾條蟲BB係度食啲肥,請問係啲肥吽出蟲定係有烏蠅係度產卵先至有蟲?如何預防?需要換泥嗎?

ChrisChauChris 發表於 2017-4-11 16:58:36 來自手機 |顯示全部樓層
應該成盆泥土都有,換泥。
回復

Moon1029 發表於 2017-4-11 18:55:08 |顯示全部樓層
ChrisChauChris 發表於 2017-4-11 16:58
應該成盆泥土都有,換泥。

啱好念住清緊D苗,已經成盤倒左。我想知點預防,除左成盤倒仲有冇其他方法?
回復

ChrisChauChris 發表於 2017-4-12 07:51:01 來自手機 |顯示全部樓層
正常花泥不常有,生產/處理有機肥期間,惹來蒼蠅産卵的吧
回復

Moon1029 發表於 2017-4-12 16:51:40 來自手機 |顯示全部樓層
ChrisChauChris 發表於 2017-4-12 07:51
正常花泥不常有,生產/處理有機肥期間,惹來蒼蠅産卵的吧

係施肥後先有
回復

morning 發表於 2017-4-12 18:30:56 來自手機 |顯示全部樓層
施肥後有代表d肥未完全腐熟,有機肥多數要深埋,或者當基肥用
如果唔係好易係分解時吸引昆蟲黎生蛋

一係就係樽入面加水浸,等佢發酵好整成液肥用,用時再稀釋淋,薄肥多施,
好處係見效快同唔怕燒根,壞處係每次打開個樽時陣味就好似爆屎坑咁....

所以記得要埋深d肥丫
回復

morning 發表於 2017-4-12 18:47:40 來自手機 |顯示全部樓層
又或者可以係泥面鋪一層河砂之類既亦可以隔絕d蟲生蛋,
當然最好唔好有咁多誘因吸引d蟲黎啦,
家中施有機肥可以先同泥溝好再用,比直接堆埋一齊埋落去更快分解(泥中有菌可幫助分解),
家中洗米水亦可留起淋花用,隔夜變酸既洗米水比新鮮洗米水效果更好
回復

Aking 發表於 2017-4-12 20:23:13 |顯示全部樓層
我會加幾滴風油精/白X油之類落啲水度噴,
小飛飛和蒼蠅都少咗
回復

ChrisChauChris 發表於 2017-4-12 21:50:28 來自手機 |顯示全部樓層
我以前試過深埋土中,但啲蒼蠅仲係會鑽出嚟
回復

Moon1029 發表於 2017-4-13 17:27:09 來自手機 |顯示全部樓層
morning 發表於 2017-4-12 18:30
施肥後有代表d肥未完全腐熟,有機肥多數要深埋,或者當基肥用
如果唔係好易係分解時吸引昆蟲黎生蛋

我係埋得好深咖,倒啲泥出來先見到,唔知對植物有冇影響?
回復

Moon1029 發表於 2017-4-13 17:29:23 來自手機 |顯示全部樓層
morning 發表於 2017-4-12 18:47
家中施有機肥可 ...

追肥係咪要混泥溝勻再埋入土會好啲?
回復

Moon1029 發表於 2017-4-13 17:32:33 來自手機 |顯示全部樓層
ChrisChauChris 發表於 2017-4-12 21:50
我以前試過深埋土中,但啲蒼蠅仲係會鑽出嚟

我而家都係呀,見到D蛆蟲爬上泥面!
回復

ChrisChauChris 發表於 2017-4-13 18:47:54 來自手機 |顯示全部樓層
Moon1029 發表於 2017-4-13 17:27

我經驗係全部蒼蠅成長後會飛走唔返來,一個字:等!
回復

morning 發表於 2017-4-13 19:07:03 來自手機 |顯示全部樓層
Moon1029 發表於 2017-4-13 17:29
追肥係咪要混泥溝勻再埋入土會好啲?

混泥係為左快分解少惹蟲,但依然要深埋
但未腐熟既肥最好當基肥用(盆底一樣要先鋪一層厚泥避免烏蠅),
追肥改用腐熟堆肥/液肥/化肥比較好
回復

morning 發表於 2017-4-13 20:06:25 來自手機 |顯示全部樓層
Moon1029 發表於 2017-4-13 17:27

烏蠅唔一定由盆面產卵的,亦可能由盆底,
蛆會鑽泥但比較弱,所以隔厚d泥可以避免生蛆

問題黎啦,d蟲未必一定係烏蠅,亦可能係黑水虻
黑水虻幼蟲基本上就係巨型既蛆,
鑽泥能力亦比烏蠅幼蟲強好多,即使蓋厚泥亦未必隔到

好消息係黑水虻並唔會傳播疾病,成蟲只有1個星期壽命,
直到死前只會飲用清水,唔太會造成衛生問題
而且黑水虻同烏蠅係互相競爭關係,有你就冇我

黑水虻我屋企廚餘箱就有好多,佢地處理廚餘能力超強(冇肉類),廚餘倒落去過幾日就食乾淨,而且亦唔似烏蠅蛆一樣有惡臭。
我個廚餘箱一直維持係少少水果醋味,除左有次我犯賤掉左d煲湯骨入去惹左烏蠅黎產卵....臭到我唔想打開個箱,好彩之後d水虻搞掂返

其實家中種野好難避免有昆蟲,基本上有泥你就冇得避,而且你又用需要腐熟再分解既肥。
化肥並唔係咁一無是處的,家中種菜唔施用農藥已經比一般街市菜健康好多
回復

Moon1029 發表於 2017-4-13 20:55:46 |顯示全部樓層
Aking 發表於 2017-4-12 20:23
我會加幾滴風油精/白X油之類落啲水度噴,
小飛飛和蒼蠅都少咗

你指噴葉面定喺泥面,如果噴的我有用開苦楝油稀釋碰葉面泥面。噴左葉面紅蜘蛛冇左,不過見到葉面有地圖蟲跡象。可能對地圖蟲冇效。
回復

Moon1029 發表於 2017-4-13 20:59:58 |顯示全部樓層
我只系擔心距會食我棵植物。如果對植物無害,唯有等距大個飛走,唔該曬各位!
回復

Aking 發表於 2017-4-13 21:14:45 |顯示全部樓層
Moon1029 發表於 2017-4-13 20:55
你指噴葉面定喺泥面,如果噴的我有用開苦楝油稀釋碰葉面泥面。噴左葉面紅蜘蛛冇左,不過見到葉面有地圖蟲 ...

我見有嘢飛飛下就噴,成棵噴,噴埋個盆,
觉得佢地會怕陣味,不敢飛來產卵,因為主
要成份是水,只有幾滴精油,食用的植物都
照噴,潛葉蛾/地圖蟲未遇過(Touch wood),
唔知得唔得
回復

Sgarden 發表於 2017-4-15 18:25:00 來自手機 |顯示全部樓層
morning 發表於 2017-4-12 18:47
家中施有機肥可 ...

Master!!!
回復