呢株植物咩名稱?

作者: ChrisChauChris 發表于 2017-4-6 19:24:03
2777 16
各位師兄,小弟初來步到!
請問,呢株植物咩名稱?
Aking 發表於 2017-4-6 22:11:15 |顯示全部樓層
有啲似皺葉椒草
回復

ChrisChauChris 發表於 2017-4-6 22:50:32 來自手機 |顯示全部樓層
Aking 發表於 2017-4-6 22:11
有啲似皺葉椒草

葉片似,睇過唔係。
我呢盆未見/可能無花,好似黃金葛咁垂爬生長,但不能水養。
還是多謝!
回復

Aking 發表於 2017-4-7 13:35:18 |顯示全部樓層
ChrisChauChris 發表於 2017-4-6 22:50
葉片似,睇過唔係。
我呢盆未見/可能無花,好似黃金葛咁垂爬生長,但不能水養。
還是多謝! ...

再估: 龍吐珠
回復

ChrisChauChris 發表於 2017-4-8 13:08:54 來自手機 |顯示全部樓層
都唔係, 係會攀懸生長!
回復

queenie0217 發表於 2017-4-12 19:43:32 |顯示全部樓層
胡椒?葉有冇味?
回復

ChrisChauChris 發表於 2017-4-12 22:08:11 來自手機 |顯示全部樓層
Google過胡椒圖片,葉片紋路有啲相似,但成棵睇就唔係,謝謝師兄!
回復

Aking 發表於 2017-4-28 19:33:49 |顯示全部樓層
ChrisChauChris 發表於 2017-4-8 13:08
都唔係, 係會攀懸生長!

這棵在花墟拍的,有没有像?

回復

ChrisChauChris 發表於 2017-4-28 19:50:35 來自手機 |顯示全部樓層
Aking 發表於 2017-4-28 19:33
這棵在花墟拍的,有没有像?

葉子相似,是否攀沿生長?沿莖有生根?什麼名稱?
謝謝熱心花友Aking
回復

Aking 發表於 2017-4-28 20:07:00 |顯示全部樓層
ChrisChauChris 發表於 2017-4-28 19:50
葉子相似,是否攀沿生長?沿莖有生根?什麼名稱?
謝謝熱心花友Aking
...

就是早前說的龍吐珠,頂部已經有花了,也是
攀援植物,見到旁邊的竹枝嗎? 至於氣根,背
景太花看不清,不過氣根會隨着環境不同有所
改變的,去開花墟可以親自看看實物,就在Bunbun
門口左面的大厦旁(面向Bunbun)
回復

ChrisChauChris 發表於 2017-4-30 22:30:23 來自手機 |顯示全部樓層
Aking 發表於 2017-4-28 20:07
就是早前說的龍吐珠,頂部已經有花了,也是
攀援植物,見到旁邊的竹枝嗎? 至於氣根,背
景太花看不清, ...

謝謝你,有空會去逛逛!

不用客氣 ^_^  發表於 2017-5-1 09:10
回復

Bing 發表於 2017-5-1 01:02:31 |顯示全部樓層
ChrisChauChris 發表於 2017-4-30 22:30
謝謝你,有空會去逛逛!

我屋企就有棵龍吐珠,可以很清楚的話你知,樓主你哩棵唔係龍吐珠。龍吐珠係灌木,枝條直立,雖然生得長時可作攀援,但樓主哩棵枝條係懸垂狀。龍吐珠亦無氣根。另外,你睇到龍吐珠嘅葉脈係基脈三出,而樓主植物嘅葉嘅主脈係一條。

至於樓主哩棵,我覺得似係天南星科入面嘅攀援植物,例如綠蘿。有人話綠蘿即係黃金葛,有人話唔係,我唔敢肯定。不過,綠蘿也好,黃金葛也好,只要方法正確,都可以水養,但係樓主話哩棵植物唔可以水養,請問樓主係點樣知道佢唔可以水養嘅呢?

回復

Aking 發表於 2017-5-1 08:58:56 |顯示全部樓層
龍吐珠有灌木的,也有攀藤的
http://www.ebaomonthly.com/ebao/readebao.php?a=20120910
回復

Bing 發表於 2017-5-1 11:29:53 |顯示全部樓層

龍吐珠枝條細長柔軟,容易用來纏繞籬笆,植物志入面叫佢“攀援性灌木",至於算唔算“攀藤植物”,我唔肯定,因為未搵到“攀藤植物”嘅定義。
不過,我主要想講嘅係,樓主嘅植物唔係龍吐珠。
回復

ChrisChauChris 發表於 2017-5-1 13:23:27 來自手機 |顯示全部樓層
Bing 發表於 2017-5-1 01:02
我屋企就有棵龍吐珠,可以很清楚的話你知,樓主你哩棵唔係龍吐珠。龍吐珠係灌木,枝條直立,雖然生得長時 ...

我有種好多黃金葛,有土種有水養的;呢棵係懸垂攀爬樣子有啲似黃金葛,但没那麼長距離,生長比較緩慢,比黃金葛更不宜直陽光,隔一、兩天淋一次水ok,天天淋會爛根黃葉,黃金葛是不怕每天淋水的;我試摘過幾支插水杯以為可以生根,兩天浸水端便黑爛,但摘一段連氣根埋土則肯定成功分株。
回復

Bing 發表於 2017-5-1 14:23:54 |顯示全部樓層
ChrisChauChris 發表於 2017-5-1 13:23
我有種好多黃金葛,有土種有水養的;呢棵係懸垂攀爬樣子有啲似黃金葛,但没那麼長距離,生長比較緩慢,比 ...

上面我有提過有人話綠蘿同黃金葛唔一樣,其中一啲被提到嘅分別就係綠蘿喜陰而黃金葛喜陽,而且黃金葛水份需求比較大 (http://www.ipet.tw/content/48465.html)。
我亦試過搵綠蘿同黃金葛嘅學名,發現其實係一樣,所以,會唔會係同一物種裡面,唔同群體嘅差異呢?只係猜想,我唔係專家,唔敢肯定。
我自己亦未種過綠蘿,只係網上可以搵到綠蘿嘅水養方法,所以認為綠蘿可以水養。
其實樓主哩棵係咪綠蘿?我覺得好似,樓主可以搵多啲其他資料再研究吓。
回復

ChrisChauChris 發表於 2017-5-1 17:55:41 來自手機 |顯示全部樓層
Bing 發表於 2017-5-1 14:23
上面我有提過有人話綠蘿同黃金葛唔一樣,其中一啲被提到嘅分別就係綠蘿喜陰而黃金葛喜陽,而且黃金葛水份 ...

我自己一向都認為綠蘿/黃金葛係中文名稱不同吧了,黃金葛有淨化空氣好處,所以有種養咗好多,連廁所都有
綠蘿/黃金葛用 goole圖片查也找不到這品種(看圖片比較容易)
會再努力查找的!
謝謝兩位花友熱心幫助!
回復