返回列表 發新帖

夏天快到了, 大家有否考慮購入風扇為肉肉們吹吹風?

作者: ShiningKath 發表于 2017-4-4 19:59:30
2448 27
ShiningKath 發表於 2017-4-9 18:31:44 來自手機 |顯示全部樓層
cwc52000 發表於 2017-4-9 17:52
最近換左個4層花架,因為自己房好陝小,買大部小小風扇都阻住, 就試下用電腦風扇DIY一下,然後試過淘寶買伺服 ...

非常詳細! 知道有不少人有用電腦風扇吹植物/魚缸。勝在夠細。接駁問題上想問多少少(本人電腦知識為小學級)。CWC提到的火牛是電腦火牛嗎? 即要長開電腦?
有可能轉AC,變接駁家用插頭嗎?
回復

cwc52000 發表於 2017-4-9 18:38:43 |顯示全部樓層
ShiningKath 發表於 2017-4-9 18:31
非常詳細! 知道有不少人有用電腦風扇吹植物/魚缸。勝在夠細。接駁問題上想問多少少(本人電腦知識為小學級 ...

不是電腦火牛,係呢種DC牛,即係類似ROUTER機頂盒之類個D,當然係插家用電制
配合埋我上面有講的5.5頭轉3PIN頭用
回復

ShiningKath 發表於 2017-4-9 19:18:28 |顯示全部樓層
cwc52000 發表於 2017-4-9 18:38
不是電腦火牛,係呢種DC牛,即係類似ROUTER機頂盒之類個D,當然係插家用電制

配合埋我上面有講的5.5頭轉3PI ...

即假使我和大大一樣,選用 4把風扇接駁1個12V 3A的火牛為例,
4把風扇的總電流相加 就不能大過3A, 而定額電壓則需要是 DC12V (總之不能大過12V)

是這樣嗎?
回復

cwc52000 發表於 2017-4-9 20:21:55 |顯示全部樓層
ShiningKath 發表於 2017-4-9 19:18
即假使我和大大一樣,選用 4把風扇接駁1個12V 3A的火牛為例,
4把風扇的總電流相加 就不能大過3A, 而定額 ...

對, 我都係這樣理解就夠, 其實A數不足都會啟動, 不過風扇就會行不到標示轉數,(最重要)電壓就真係要跟足但一定不能超出標示,太低會啟動不到,高左會即場燒左或嚴重發熱
回復

ShiningKath 發表於 2017-4-9 21:42:09 來自手機 |顯示全部樓層
cwc52000 發表於 2017-4-9 20:21
對, 我都係這樣理解就夠, 其實A數不足都會啟動, 不過風扇就會行不到標示轉數,(最重要)電壓就真係要跟足但 ...

現在明白多了。感謝^^
回復

紅寶石公主 發表於 2017-4-11 01:45:54 |顯示全部樓層

其實可以去深水涉買USB風扇,5V唔駛火牛,
款式又多,即插即用,安全又唔會發熱。
唯一缺點是風量不會太大,但亦是優點,因為太大風好易吹乾哂d肉。

幾年前的相片,而家應對加左價了

幾年前的相片,而家應對加左價了
回復

ShiningKath 發表於 2017-4-11 13:47:12 來自手機 |顯示全部樓層
紅寶石公主 發表於 2017-4-11 01:45
其實可以去深水涉買USB風扇,5V唔駛火牛,
款式又多,即插即用,安全又唔會發熱。
唯一缺點是 ...

@@. 這個已連接左USB頭。好方便!
這風量夏天用可以嗎? 我是半露養的

或者我再加50%遮光布配合一下
回復

cwc52000 發表於 2017-4-12 23:29:55 |顯示全部樓層
ShiningKath 發表於 2017-4-11 13:47
@@. 這個已連接左USB頭。好方便!
這風量夏天用可以嗎? 我是半露養的

其實呢種USB頭扇我都有用係廳吹幾棵花,風量主要係要睇佢RPM要夠大,應該都還可以,不過重點係所有呢D USB接頭都需要接火牛,因為佢大部分係5V,極少新型號有9V,但一定細過市電220V,所以一定需要依靠火牛轉換的,大部分都係大小如充手機用細牛,呢D牛大部分都係雞牛發熱嚴重,正如上頁GUN大所講出事率好高, 單頭都還好,不建議一拖幾, 一係就買比較好質量, 不過價錢隨時貴過DIY用12V火牛好多, 如果執意想用又想安心D的話,我建議用IKEA出個個3PORT充電器,呢個野外國都有review做工算不錯,價錢HKD79.9都算係平
回復